2. 12. 2022.

Događaji, izvješća

Inga Devčić

Gradska knjižnica Požega u okviru projekta Čitam. 30. studenog 2022. godine organizirala je radionicu Kako predstaviti knjigu u tri minute namijenjenu mlađima od 25 godina, a u Dvorani znanja Knjižnice okupilo se 37 mladih Požežana. Ciljevi radionice bili su učenje osnovnih vještina prezentacije i predstavljanja interaktivnim pristupom temi javnog nastupa, osvješćivanje važnosti kulture čitanja te predstavljanje i preporučivanje knjige drugima. Mladi su imali priliku naučeno isprobati praktičnim radom, upoznati se s fotoopremom, snimiti videopreporuku te naučiti kako taj videozapis i montirati. Radionicu je vodila Ema Pavlović, magistra novinarstva.

S obzirom na to da je projekt Čitam. usmjeren na djecu i mlade, kao i ostale skupine u društvu, voditeljica radionice sudionicima je predstavila cjelokupan projekt te daljnje aktivnosti koje će se događati u Knjižnici u sklopu projekta i u kojima mogu sudjelovati. 

U prvom dijelu radionice mladi su saznali koje su osnovne vještine važne za prezentaciju i javni nastup, kako predstaviti knjigu videozapisom, a vježbom opuštanja naučili su kako smanjiti tremu, opustiti glas i pripremiti se za javne nastupe koje će imati u školi, ali i dalje u budućnosti. Kako je u drugom dijelu radionice naglasak bio na snimanju videozapisa preporuka za čitanje, radionica je bila usmjerena i na kulturu (ne)čitanja, društvene mreže i videozapise koji su danas sve popularniji. Nakon rasprave u vezi s čitanjem među mladima i u društvu općenito sudionici su aktivno odgovarali na pitanja, razgovarali o snimanju i postavljanju svojih videozapisa na društvene mreže, a jasno su izrazili i svoje stavove te promišljanja.

U sklopu projekta kupljena je i oprema za profesionalno fotografiranje i snimanje kao što su fotoaparat, mikrofon, stativ, pozadine za snimanje, rasvjeta i drugi dodatci koji su bili važni za održavanje radionice, snimanje videozapisa te nastanak fotomaterijala i videomaterijala s radionice. Tako je, uz edukacijsku, radionica imala i kulturno-umjetničku komponentu. Sudionicima je približen svijet fotografije, a imali su priliku vježbati javni nastup i razviti nove vještine u studiju za snimanje koji je napravljen u Knjižnici upravo za snimanje videopreporuka i radionicu. Mladi su tako u studiju ispred kamere vježbali predstavljanje pročitane knjige i razvijali svoje vještine, razbijali” tremu, bili potpora jedni drugima, raspravljali o pročitanim knjigama i stvarali nova poznanstva. Nakon snimanja videoprepouka sudionici su saznali kako te videozapise i montirati.

Ta radionica sudionicima je pobudila interes za čitanjem, a s obzirom na njihove pozitivne komentare, dobru atmosferu i reakcije poput Ja ovu knjigu sad želim pročitati!, može se zaključiti kako dobra videopreporuka/preporuka može utjecati na onog koji je gleda i sluša te ga pozvati na čitanje.

Snimi i ti videozapis, preporuči knjigu drugima i sudjeluj u Natječaju! Koncept je jednostavan: predstavi se, reci što preporučuješ i zašto u videozapisu u trajanju od tri minute. Pošalji svoj videozapis preporuke na citamo.hr@gmail.com ili u inbox stranice i sudjeluj u natječaju za najbolje prezentatore. Odabrat ćemo 15 najuspješnijih koji će biti nagrađeni i predstavit će nam se uživo u sklopu Festivala dobre preporuke. Očekuje te i književna tribina o važnosti čitanja, kao i susret s trima poznatim književnicima.

Prati nas za više informacija o projektu i projektnim aktivnostima.

Projekt Čitam. usmjeren je na niz aktivnosti za razvijanje čitateljskih navika i interesa različitih dobnih skupina, posebice ranjivih skupina (djece i mladih, starije populacije, osoba s invaliditetom), i na taj način osigurava preduvjet za njihov cjelovit osobni razvoj, podizanje stupnja njihova obrazovanja, poboljšanje kvalitete života te veću socijalnu uključenost u društvo.

Projekt Čitam. koji Gradska knjižnica Požega provodi u suradnji s partnerom Gradom Požegom financira se na temelju Ugovora s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva, iz Europskog socijalnog fonda (85 %) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (15 %). Ukupna je vrijednost projekta 443.241,26 kuna, a riječ je o bespovratnim sredstvima.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Gradske knjižnice Požega.