19. 12. 2022.

Događaji, izvješća

GKPZ WEB TIM

Svečani godišnji program Najčitatelj 2022. Gradske knjižnice Požega održan je u petak, 16. prosinca 2022. godine, na Galeriji svjetlosti. Taj tradicionalni program koji se održava već 19. godinu zaredom i kojim Knjižnica nagrađuje najvjernije čitatelje te potiče kulturu čitanja i ljubav prema pisanoj riječi okupio je knjižničare, najčitatelje i ostale goste, a svečanosti je nazočila i Maja Petrović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege koja je uručila nagradu najmlađoj aktivnoj korisnici.

Iako je statistika posudbe od velike pomoći, u odabiru najčitatelja važni su i dodatni kriteriji, poput komunikativnosti korisnika, suradnje te sudjelovanja u knjižničnim aktivnostima i programima, koji pomažu da nagrada ode u prave ruke. U 14 kategorija nagrađen je 21 najčitatelj.

Među Najčitateljima Dječjeg odjela nagrađeno je pet članova. Titulu Najmlađe aktivne korisnice dobila je Ruža Samardžija, beba najčitatelj koja ima samo godinu dana i dolazi u Knjižnicu u pratnji brata i mame koja je redovitim posjetima Knjižnici uvodi u čudesni svijet knjige. Najmlađa je polaznica Igraonice za bebe, voli sama listati slikovnice i slušati čitanje priča. Najpredškolka Lara Marijanović ima četiri godine i aktivna je sudionica Pričaonice u koju dolazi redovito, uz maminu, tatinu i sestrinu pratnju. Prije svake Pričaonice sama ili u dogovoru s mamom odabire slikovnice za posudbu te rado produžuje svoj boravak u Knjižnici, u kojoj pronađe svoj kutak za čitanje i toliko se uživi u slikovnicu da ne obraća pozornost na svijet oko sebe. Najčitatelj je školskog uzrasta od prvog do četvrtog razreda Mato Ivčetić, kojem podršku i motivaciju za čitanje najviše daje mama koja ga, uz dvije sestre, odmalena dovodi u Knjižnicu. Taj najčitatelj obožava stripove i bavi se stolnim tenisom, a jako voli seriju Smogovci, pa je i sve njihove dogodovštine pročitao zajedno sa sestrama. Najčitateljicom školskog uzrasta od petog do osmog razreda proglašena je svestrana Lucija Čulo, koja pohađa osmi razred Katoličke osnovne škole u Požegi i čita različitu tematiku. Osim na Dječjem odjelu te Odjelu za mlade i multimediju, ponekad izabere nešto i na Odjelu književnosti. Uz sve školske obveze, stigne trenirati i košarku. Najčitateljica iz Nacionalnog kviza za poticanje čitanja, koji Dječji odjel Gradske knjižnice Požega svake godine provodi u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, zove se Eva Lovrenčić. Djevojčica je to koja ima deset godina te voli dolaziti i na kreativne radionice u organizaciji Dječjeg odjela.

U kategoriji Najčitatelji Odjela za mlade i multimediju nagrađeno je dva korisnika. Prvi je od njih David Borovac, jedan od najredovitijih gejmera koji u Knjižnicu dolazi gotovo svaki dan, a katkad i više puta. Kad je poslijepodnevna smjena, ponekad se ustane ranije da bi prije škole stigao još u Knjižnicu, zbog čega na Odjelu za mlade i multimediju zna biti već u 8:15. On rado dijeli svoje školske uspjehe i neuspjehe s knjižničarkama, a otkrio im je i da mu je Knjižnica kao drugi dom. Drugi je najčitatelj Noa Jakovac, jako pristojan i nenametljiv korisnik koji svojim dolaskom knjižničarkama uvijek izmami osmijeh na lice. Obično ga se može naći za računalom ili PlayStationom na Odjelu za mlade i multimediju. Član je Lego-kluba za osnovnoškolce i Čitateljskog kluba Knjigoljupci u organizaciji Dječjeg odjela, na kojem katkad sudjeluje i u drugim kreativnim aktivnostima. Rado svima pomaže, čak i knjižničarkama ako „zapnu“ s postavkama PlayStationa.

Među Najčitateljima Odjela književnosti nagrađene su dvije članice. Jedna je Terezija Babić, najčitateljica koja je svoj prostor pronašla na Odjelu književnosti, jako voli čitati i ne može biti bez knjige te se redovito dolazi opskrbiti novim naslovima, pri čemu se sama trudi pronaći knjige. U bogatom fondu najčešće poseže za brojnim djelima hrvatskih autora, a miljenica joj je Ivana Šojat. Druga je najčitateljica Nina Čevapović, dugogodišnja članica koja u Knjižnicu najčešće dolazi s majkom, s kojom dijeli ljubav prema knjizi i čitanju. Rado provodi vrijeme u Knjižnici, pri čemu često posjećuje Odjel književnosti na kojem pronalazi knjige, a o Knjižnici nam je napisala i sljedeće:

Knjige su jedine igračke koje možeš posuditi pa vratiti, a da ti zauvijek ostanu. Igračke koje ne moraš ni imati da bi zauvijek bile tvoje. Ove rečenice najbliže opisuju desetljeća čitanja i odnos prema knjizi u našoj obitelji. Knjiga je više od žanra; knjiga je putovanje, učenje, radost, način života, sa knjigom se povezujemo i, nakon nekog vremena iza nje ostaje osjećaj. Osjećaj da nismo samo maleni hodali ispod zvijezda…Nego smo i čitali.

U kategoriji Najčitatelji Znanstvenog i studijskog odjela dodijeljena su dva priznanja. Jedan je najčitatelj Marko Noa Bulaja, ozbiljan, kulturan i iznimno odgovoran korisnik koji svaki dan uči i piše zadaću na Znanstvenom i studijskom odjelu. On često boravi i na Odjelu za mlade i multimediju igrajući igrice, ali tek nakon što u miru riješi sve svoje školske obveze. Voli red i pravila te na to podsjeća i druge korisnike upozoravajući ih da trebaju biti dobri, mirni i da trebaju paziti na rukovanje knjižničnom opremom. Drugi je najčitatelj Vlado Budinski, dugogodišnji član Knjižnice i samozatajni korisnik koji uvijek točno zna koje autore, teme i naslove želi čitati. Iako na Znanstvenom i studijskom odjelu posuđuje knjige iz gotovo svih područja ljudskog znanja, ipak se uvijek najradije vraća temama nacionalne i svjetske povijesti, kao i knjigama o politici i političkoj povijesti.

U kategoriji Najsuradnici Knjižnice dodijeljene su nagrade osobama koje su u Knjižnici prepoznale partnera te su nesebičnim darivanjem svojeg vremena i sudjelovanjem u brojnim programima i projektima dale osobit doprinos radu Knjižnice. Neuropedijatrica Andrea Šimić Klarić aktivna je korisnica Knjižnice dugi niz godina i rado sudjeluje u programima koje Knjižnica svakodnevno nudi. Volontira u okviru Igraonice za bebe, gdje kao stručnjak s dugogodišnjim iskustvom predanog pedijatrijskog rada pomaže roditeljima u zdravstvenom razvoju djece od najmlađe dobi. Ema Pavlović diplomirana je novinarka i spisateljica koja puno čita, a posebno voli teme iz područja psihologije i kulturalnih studija. Slobodno vrijeme najradije provodi na Znanstvenom i studijskom odjelu, a svoje profesionalne vještine kao volonterka Knjižnice nesebično dijeli u organizaciji i provedbi knjižničnih programa i aktivnosti, posebice onih za mlade poput radionica u sklopu projekta Čitam. Mirjana Bajić umirovljena je nastavnica hrvatskog jezika i književnosti te volonterka Knjižnice koja vodi Čitateljski klub za umirovljenike, klub koji okuplja zaljubljenike treće životne dobi u književnost te ima važnu socijalnu dimenziju jer okuplja osobe slične dobi i interesa i omogućava im kvalitetno provođenje vremena, dijalog, otkrivanje drukčijeg mišljenja i nove literature. Monika Idlbek profesorica je matematike i dugogodišnja članica Knjižnice koja voli čitati beletristiku te rado sudjeluje u aktivnostima i programima Knjižnice. Ove je godine s Knjižnicom ostvarila vrlo zanimljivu suradnju na Znanstvenom i studijskom odjelu u Noći knjige te tijekom ljetnih praznika na Dječjem odjelu kad je vodila lijepo posjećenu aktivnost Matematičke mozgalice, odnosno aktivnost rješavanja Sudoku zagonetki. Vlasta Pačić jedna je od najsuradnica s kojom Knjižnica surađuje već godinama. Dugogodišnja je korisnica Gradske knjižnice Požega, a radi kao knjižničarka u Osnovnoj školi Antuna Kanižlića Požega. Neupitno uskače za svaki književni događaj kad je potrebno dovesti „dva razreda“ ili po potrebi za neki drugi oblik suradnje i sudjelovanje u različitim programima za djecu u Knjižnici.

U kategoriji Najsuradnja s drugom ustanovom nagrada je dodijeljena Udruzi za osobe s invaliditetom Grada Požege i Županije Požeško-slavonske, koja rado sudjeluje u brojnim društvenim događanjima, pa tako i u programima te aktivnostima Knjižnice. Posebno se ističe njihovo sudjelovanje u projektu Čitam. usmjerenom na razvijanje čitateljskih navika i interesa ranjivih skupina poput djece i mladih, starije populacije te osoba s invaliditetom. Osim uspješnih aktivnosti, tom su suradnjom ostvareni prijateljski i dobrosusjedski odnosi Knjižnice i Udruge.

U kategoriji Najčitateljica e-knjige priznanje je dobila Marija Rabić, koja se upoznala s elektroničkim knjigama Gradske knjižnice Požega čim su prezentirane javnosti, tijekom lockdowna u proljeće 2020. godine. Premda su se e-knjige tad činile samo kao privremeno rješenje, ona se nastavila s njima družiti i nakon što se Knjižnica otvorila javnosti. Uz čitanje, ljubav su joj putovanja i sretna je što sad ne mora razmišljati o dodatnoj torbi za knjige jer e-knjige može vrlo praktično spremiti sa sobom i čitati gdje god poželi.

Najslušateljica građe za slijepe i slabovidne, Ljiljana Gašpar, samozatajna je i srdačna korisnica koja uvijek iskazuje zahvalnost za svaku uslugu, otvorena je za učenje i bila je polaznica Informatičkih radionica za umirovljenike u organizaciji Gradske knjižnice Požega. Budući da sad već ima teškoća s čitanjem, ta korisnica sve češće sluša zvučne knjige, što je dokaz da ni u toj dobi nije odustala od knjiga, a posebno voli Goethea.

U kategoriji Najobitelj nagrađena je obitelj Mrkojević, u kojoj svaki član ima svoju člansku iskaznicu. Zajedničko vrijeme provode u Knjižnici, a ako nisu u Knjižnici, onda vrijeme provode u zajedničkoj vožnji biciklom ili na izletu u prirodi gdje svi troje fotografiraju. Aktivno sudjeluju u aktivnostima i programima koje organizira Knjižnica. Često ih se vidi kako zajedno dođu u Knjižnicu, a potom svatko od njih bira svoje mjesto. Izlazak u Knjižnicu za tu požešku obitelj obično završi na Galeriji svjetlosti, gdje se okupe za stolom i uz topli napitak nastave dalje uživati u zajedničkim trenutcima, a uvečer, kad su opet na okupu, zajedno organiziraju svoju vlastitu čitateljsku večer.

Naposljetku, najvjernija je korisnica Mira Tubić, samozatajna, strpljiva, dobrodušna i nenametljiva dugogodišnja članica koja najviše voli čitati povijesne knjige i biografije. Ona je otvorena za učenje i bila je polaznica Informatičkih radionica za umirovljenike u organizaciji Knjižnice.

Svim najčitateljima uručene su prigodne nagrade i priznanja te su dobili besplatan upis, a svečanu dodjelu upotpunio je prigodni domjenak. Pogledaj fotogaleriju s programa Najčitatelj 2022.

Zahvaljujemo sljedećim sponzorima koji su osigurali poklone za sve nagrađene Najčitatelje:
Fraktura
Mozaik knjiga
Naklada OceanMore
Petrine knjige
Planetopija
SVE DOBRO-VESELO
Školska knjiga
Znanje.