20. 12. 2022.

Događaji, izvješća

Mirna Obradović

U petak, 16. prosinca 2022. godine, na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega održana je završna prezentacija programa Čitam i plešem. koji se s ciljem poticanja čitanja plesnim pokretima i razvijanja motoričkih sposobnosti održavao u listopadu, studenom i prosincu u prostoru Dječjeg odjela Knjižnice. Tom su prilikom polaznici programa s voditeljicom Ilijanom Lončar, samostalnom umjetnicom, plesnom pedagoginjom i plesačicom suvremenog plesa, upriličili javnu prezentaciju svih radionica kako bi i publika osjetila emocije koje su predškolci proživljavali stvarajući umjetnost.

Program je obuhvaćao sedam radionica namijenjenih djeci predškolskog uzrasta, u dobi od četiri do šest godina, te usmjerenih na povezivanje kreativnog plesa i dječje književnosti, a održan je u suradnji s osnivačicom Umjetničke organizacije Plesna radionica Ilijane Lončar koja podučava djecu i mlade već 23 godine:

  • TIJELO
  • OSJEĆAJI
  • OBLICI
  • SUPROTNOSTI
  • ŽIVOTINJE
  • ZDRAVLJE
  • ČITAM, PJEVAM, PLEŠEM.

Osnovni cilj tog rado posjećenog programa bio je osvijestiti uzajamnu povezanost književnosti s pokretom i plesom kao inspiracijom i motivacijom koja mnoge umjetnike potiče na stvaranje. Djeci su približena djela iz područja dječje književnosti te su imali priliku doživjeti ono što slušaju, vizualizirati pomoću slika koje stvaraju u glavi, a zatim ih metodikom plesnog odgoja slagati u male plesne cjeline. Za motivaciju pokreta iskoristile su se brojalice, dječja poezija, slikovnice, ilustracije, priče, bajke i basne, koje su važne za njihov kognitivni razvoj, predčitateljske vještine te motorički razvoj pokretom i plesom.

Program Čitam i plešem. u organizaciji Gradske knjižnice Požega financirao se kao javna potreba u kulturi uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.