2. 1. 2022.

Preporuke

Ivana Maričević

Popis preporuka

Novi tematski bilten inspiriran Međunarodnim danom vozača (15. siječnja) sadrži popis knjiga u kojima važnu ulogu imaju prijevozna sredstva kao motiv književnog djela ili kao predmet popularnoznanstvenog  promišljanja koje, osim povijesnog, obuhvaća i širi društveni i kulturni kontekst te manje poznate stvari i zanimljivosti o vozilima i fenomenu vožnje općenito.   

U nastavku istraži listu preporučenih djela iz siječanjskog tematskog biltena i izdvoji svoj naslov!

O fenomenu vožnje

Američki novinar i bloger Tom Vanderbilt svoje višegodišnje istraživanje i putovanje svijetom upotpunjeno razgovorima s brojnim prometnim stručnjacima ukoričio je u knjigu Vožnja: zašto vozimo kako vozimo i što to govori o nama. Govoreći o aktivnosti u kojoj svakodnevno sudjelujemo, a rijetko o njoj pažljivo razmišljamo, autor otkriva brojne zanimljive i manje poznate stvari o svijetu vožnje. Baveći se temama u vezi s prometom i vožnjom, poput parkiranja, ponašanja u vožnji, uzrocima prometnih nesreća i slično, autor na zanimljiv način govori i o širem kontekstu ljudske prirode. Istraži s tom knjigom složeni fenomen prometa na drukčiji način! 

Vozači u glavnoj ulozi

Hrvatski književnik, urednik i prevoditelj Ludwig Bauer napisao je roman o Domovinskom ratu, u čije je središte smjestio vozače i njihove životne priče. Šoferi su Hrvoje, Tommy i Rudolf, osobe potpuno različitih karaktera i sudbina koji tijekom ratnih 90-ih rade kao vozači u UNPROFOR-u. Ispreplićući živote svojih protagonista, vozača i osoba koje prevoze, autor je sagradio priču koja oslikava život u ratnoj i predratnoj Hrvatskoj te se bavi ozbiljnim pitanjima poput ratnog profiterstva, odnosa Europe prema ratnim zločinima, gubitka ljudskosti u ratu i djelovanja međunarodnih organizacija. Pročitaj roman koji iz sasvim drukčije perspektive govori o ratu!

Književnik i akademik Pavao Pavličić u knjizi Sanjarije samotnog vozača sabrao je kolumnističke tekstove koje je objavljivao u Vijencu. Iznoseći svoja razmišljanja o raznim aspektima prometa, autor se dotiče brojnih tema vezanih uz taj svijet, poput dijelova automobila, sudionika u prometu, prometnih znakova i propisa, navika vozača i ponašanja u prometu, pri čemu ih upotpunjava vlastitim sjećanjima na promet u posljednjih pola stoljeća. Pišući o prometu, ujedno s lakoćom piše i o univerzalnim temama ljudske naravi i društvenog života. Saznaj što poznati književnik i akademik misli o vozačima i vožnji!

Automobil kao književni motiv

Knjigom Volga, volga Miljenko Jergović zaokružio je ciklus o ljudima i automobilima koji uz taj naslov obuhvaća još Buick Riveru i Freelander. Naslovna je Volga automobil crne boje kojim protagonist Dželal Pljevljak svakog tjedna putuje linijom Split Livno. Prelazeći redovito 116 kilometara kako bi otišao u džamiju, nije ni slutio da će mu jedno od tih putovanja promijeniti život nakon što stjecajem okolnosti završi u selu pod nazivom Fatume. Pripovijedajući o sudbini jednog čovjeka, književnik je ispisao i priču o samoći te je dao i društvenu kroniku jednog vremena. Pročitaj i preostale dvije knjige iz tog serijala o ljudima i automobilima!

U Hotelu Wartburg Zorana Žmirića središnji je motiv istočnonjemački automobil istoimene marke kakav je imao otac glavnog lika, koji igra važnu ulogu te simbolizira nostalgiju za prošlim vremenima i bezbrižnim danima djetinjstva. Na retrospektivno putovanje tijekom 25 godina jedne obitelji čitatelja vodi dječji pripovjedački glas koji dočarava koloplet obiteljskih odnosa prikazan svakodnevnim situacijama, s fokusom na odnosu oca i sina, pričajući priču o odrastanju, odnosima u jednoj obitelji, buntu, oprostu i pomirenju s roditeljima. Provezi se tim književnim štivom!

Iz pera američkog književnika, majstora horora i trilera Stephena Kinga izašao je Gospodin mercedes u kojem je autor, koristeći se motivom automobila marke spomenute u naslovu, napisao univerzalnu priču o borbi dobra i zla. Knjiga smještena u 2009. godinu, u vrijeme recesijske krize koja je za sobom ostavila na desetke tisuća osiromašenih Amerikanaca, temelji se na masakru koji počini vozač ukradenog Mercedesa na sajmu poslova u neimenovanom američkom gradiću ostavljajući za sobom osmero mrtvih i mnoštvo ozlijeđenih. U priču će ući umirovljeni detektiv Bill Hodges te će uslijediti napeta utrka s vremenom koja će te vući da knjigu pročitaš u dahu. Ako ti se svidi taj, pročitaj i druga dva naslova iz Kingove trilogije o detektivu Billu Hodgesu, Tko nađe, njegovo i Posljednja straža!

Engleski književnik John Marrs u svojem romanu Putnici vodi te u budućnost u kojoj su uobičajena pojava na cestama autonomni automobili. Uvedena s ciljem povećanja sigurnosti u prometu, vozila kojima upravlja umjetna inteligencija pokazat će svoju drugu stranu kad haker preuzme kontrolu nad osam automobila te oni postaju smrtonosna prijetnja za putnike, a sve što se događa tijekom te opasne vožnje postaje reality program dostupan korisnicima društvenih mreža. Ta radnjom dinamična knjiga, koju nećeš moći ispustiti iz ruku, propituje teme budućnosti, tehnološkog napretka i moći društvenih medija. Pođi u nezaboravnu književnu vožnju punu neizvjesnosti!   

Vlak u književnim djelima

Finska književnica, redateljica i slikarica Rosa Liksom radnju svojeg nagrađivanog romana Kupe br. 6. smjestila je na Transsibirsku željezničku prugu između Moskve i Ulan Batora. Kupe iz naslova mjesto je na kojem se susreću protagonisti, neimenovana finska studentica arheologije i ruski građevinac Vadim Nikolajevič Ivanov. Prikazujući dva stranca koji dijele putovanje vlakom, autorica te vodi pejzažnim predjelima koji se naziru kroz prozore te evocira izgubljeni svijet bivšeg Sovjetskog Saveza portretirajući Rusiju i njezine gradove, sela i ljude. Pođi na to književno putovanje sibirskim bespućima!

Britanska književnica Veronica Henry, iz čijeg su pera izašle brojne uspješnice, napisala je roman Noć u Orient Expressu u kojem je protagoniste poslala na dvodnevno putovanje najpoznatijim vlakom na svijetu. Dok prikazuje putovanje između Londona i Venecije, autorica ispisuje priče nekoliko likova. Vješto spajajući i ispreplićući sudbine putnika koje povezuje vožnja luksuznim vlakom, književnica ti detaljno dočarava glamur tog vlaka stvarajući dojam da sjediš u kupeu i osjećaš podrhtavanje tračnica, a pruža ti i priliku da uživaš u prikazu bajkovite Venecije. Pročitaj tu knjigu koja je idealna za bijeg od svakodnevice!

Motoputopis

Splitski motoavanturist Željan Rakela svoje je bogato iskustvo putovanja na dvama kotačima prelio na stranice knjige 300.000 kilometara motoavanture. U knjizi je sabrao opise putovanja kroz više od 100 država svijeta smještenih na pet kontinenata tijekom sedam godina. Osim što pruža priliku čitatelju da proputuje svijetom kultura i običaja raznih nacija iz država koje je obišao tijekom svojih putovanja, autor donosi i niz korisnih savjeta svima onima koji se odluče na slične motorističke pothvate. Osim motoavanturistima, ta će knjiga biti zanimljiva i svima onima koji vole putopise te uživaju u upoznavanju drugih naroda i običaja. Pođi u motoavanturu sa Željanom Rakelom!

Dođi u Knjižnicu, na posudbenom pultu i informativnim pultovima potraži prvi ovogodišnji tematski bilten u kojem ćeš pronaći još preporuka, posudi neki od predloženih naslova te s knjigom uđi u novu godinu!