16. 1. 2023.

Novosti

Vlasta Peći Marčetić

Zaljubljenik si u knjigu i čitanje? Rado s drugim ljubiteljima pisane riječi dijeliš svoja razmišljanja o pročitanom? Volio bi upoznati osobe koje dijele istu ljubav? Družiti se s poznatim književnicima i uz to osvojiti vrijednu nagradu? Ako je tvoj odgovor potvrdan, prijavi se na natječaj Čitam.! 

Gradska knjižnica Požega u okviru projekta Čitam. objavila je Natječaj za prikupljanje preporuka za čitanje. Natječaj se provodi s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti čitanja i popularizacije čitanja, poticanja snimanja i dijeljenja preporuka među zainteresiranim čitateljima te unaprjeđenja platforme Čitamo. sadržajima koji potiču kulturu čitanja.  

Kako se prijaviti? 

Preporuku odabrane knjige u obliku videozapisa maksimalnog trajanja do tri minute u kojem ćeš se predstaviti, reći što preporučuješ i istaknuti zašto preporučuješ baš tu knjigu te istu preporuku u tekstualnom obliku u Word dokumentu pošalji na e-mail citamo.hr@gmail.com do 10. travnja 2023. godine.

Tvoja videopreporuka može biti objavljena na platformi Čitamo., a tekstualna preporuka u istoimenoj zbirci preporuka, uz druge sadržaje namijenjene popularizaciji čitanja koju će Gradska knjižnica Požega pripremiti i objaviti u okviru projekta Čitam. 

Odabir 15 najuvjerljivijih preporučitelja

Nakon isteka roka za prijavu Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Bernarde Pirović, Inge Devčić i Vlaste Peći Marčetić odabrat će 15 najuvjerljivijih preporučitelja. Tri preporučitelja izabrana na temelju popularnosti videopreporuke na društvenim mrežama platforme Čitamo. i 12 preporučitelja izabranih na temelju uvjerljivosti i kvalitete prezentacije preporuke dobit će prigodni poklon-paket, kao i priliku da osobno sudjeluju u Festivalu dobre preporuke uz poznate književnike te javnoj tribini o važnosti čitanja koji će se održati 24. i 25. travnja 2023. godine u Gradskoj knjižnici Požega.

Festival dobre preporuke i javna tribina o čitanju 

Gradska knjižnica Požega, uz prijenos uživo, 24. travnja 2023. godine organizirat će Festival dobre preporuke u kojem će sudjelovati pozvanih 15 najuspješnijih preporučitelja te poznati književnici Marina Vujčić, Ivica Ivanišević i Kristian Novak, a 25. travnja 2023. godine održat će se javna tribina o važnosti i poticanju čitanja. 

Više o Natječaju pročitaj na web-stranici citamo.hr.

Projekt Čitam. usmjeren je na niz aktivnosti za razvijanje čitateljskih navika i interesa različitih dobnih skupina, posebice ranjivih skupina (djece i mladih, starije populacije, osoba s invaliditetom), i na taj način osigurava preduvjet za njihov cjelovit osobni razvoj, podizanje stupnja njihova obrazovanja, poboljšanje kvalitete života te veću socijalnu uključenost u društvo.

Projekt Čitam. koji Gradska knjižnica Požega provodi u suradnji s partnerom Gradom Požegom financira se na temelju Ugovora s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva, iz Europskog socijalnog fonda (85 %) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (15 %). Ukupna je vrijednost projekta 443.241,26 kuna, a riječ je o bespovratnim sredstvima. 

Projektom će se unaprijediti i mrežna platforma Čitamo. na kojoj će se kontinuirano objavljivati preporuke za čitanje i sadržaji koji potiču kulturu čitanja. Prati nas za više informacija o projektu i projektnim aktivnostima.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Gradske knjižnice Požega.