27. 1. 2023.

Događaji, izvješća

Ivana Maričević

Predstavljanje zbirke pjesama Iz beskraja tišine Matee Bobek održano je 26. siječnja 2022. godine u 18 sati na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega. 

Ova rođena Požežanka tom je prilikom predstavila svoju prvu knjigu sa 109 pjesama u kojima pred čitatelje podastire vlastita životna iskustva, uspone i padove opisujući unutarnje borbe, bitke glave i srca te slavi život, dobrotu, zahvalnost i ustrajnost, a ponajprije ljubav kao pokretačku silu koja čini čuda, inspirira, ispunjava sve pukotine bića, sveprisutnu ljubav kao nešto najvažnije što svemu daje smisao. 

Stipan Crnković, autor slika na koricama i u samoj zbirci, govorio je o svojem angažmanu u vezi s knjigom i suradnjom s autoricom. Program je upotpunjen interpretacijom pjesama te glazbenim nastupom profesora gitare Antuna Markulića, a na samom kraju susreta pjesnikinja je publiku počastila sevdalinkom otpjevavši Eminu Alekse Šantića.

Ova zbirka netipičnih priča sadržaj je deset godina rada i savršeno detaljno prikazuje razmišljanja i svakodnevnicu jedne mlade žene s milijun pitanja bez odgovora u svojoj glavi.

Njome sam htjela istaknuti sve one najvažnije životne vrijednosti koje su, dok sam ih pisala, dotakle i nadahnule mene osobno, ali i mnoge druge ljude, prije svega žene sličnog razmišljanja, na bolji osjećaj sebe u vlastitoj koži. Kroz „obični„ razgovor doživjele su i prepoznale upravo ono što sam i željela poručiti, a to je da je ljubav jedina prava hrana našeg bića i da je nikad ne smijemo prestati tražiti, ali u sebi. 

Zbirka je poticaj svima koji je budu čitali, da uvijek slušaju sebe i onaj suptilni, ali sveprisutni glas u sebi, da vjeruju u sebe baš onda kad nitko u njih ne vjeruje i da nikad, ali baš nikad ne odustaju od onoga što vole i zbog čega im srce jače kuca. Matea Bobek