10. 2. 2023.

Preporuke

Vlasta Peći-Marčetić

Mirjana Franculić

Popis preporuka

Članice Čitateljskog kluba Lectoria Gradske knjižnice Požega sastale su se 30. siječnja u Dvorani znanja. Tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, u ozračju opuštanja, pročitale su mnoštvo naslova izdanih krajem 2022. godine. Čitani su hitovi Interlibera, romani hrvatskih i stranih pisaca. S obzirom na to da iskusne čitateljice imaju dobar osjećaj za naslove vrijedne čitanja, preporučuju sljedeće knjige.

Madame Curie i snaga jednog sna, Susanna Leonard

Romansirana biografija iznimne znanstvenice, kemičarke, fizičarke i dobitnice Nobelove nagrade za fiziku 1903. godine Marije Sklodowske Curie. Svakodnevica prožimanja privatnog, obiteljskog života i mukotrpnog znanstvenog rada sa suprugom Pierreom.

Zelena milja, Stephen King

Široki hodnik u sredini E-bloka kaznionice Cold Mountain prekriven je linoleumom boje starih, iscijeđenih limeta, zatvorenici ga zovu Zelena milja. Godine 1932. stigne novi zatvorenik ogromnog stasa John Coffey. Osuđen je za ubojstvo dviju djevojčica. Kriv je ili nije?

Čitam te kao knjigu, Emily Henry

Roman u romanu. Ljubavna, humoristična priča za opuštanje. Sve se vrti oko književnosti, ona je književna agentica, on književni urednik. Zaljubljeni su u knjige. Osim knjiga, poveznice su ljubav i seksualna privlačnost.

Vještičji sat, Chris Bohjalian

U 17. stoljeću zahtjev za razvod braka koji traži žena gotovo je nemoguć. Mary je supruga dvostruko starijeg Thomasa, alkoholičara i zlostavljača. Iscjeliteljica je travama. Mladić kojeg je liječila umire, naoko od nepoznatog uzroka. Optužena je za dosluh s vragom i neprirodne moći. Možda je vještica?

Ubojstvo na Mrežnici, Anđelka Kliment

Radnja ovog „ugodnog krimića“, prvog romana hrvatske autorice, smještena je u London. Inspektor Borna Herman i forenzičarka Irma Steeg surađuju u otkrivanju uzročno-posljedičnog nasilja, odnosno kriminalne radnje. Irma je umirovljena psihologinja, pa kreću od psiholoških profila osoba koje su upletene u događaj. Podsjeća na djela Agathe Christie. Čitatelj je u poziciji samostalnog otkrivanja prijestupnika na temelju promišljanja i osvjetljavanja života osoba koje su predmet istrage. Otkrij motive ubojice!

Zadnja stanica Pariz, Lorraine Brown

Putujući vlakom iz Venecije u Amsterdam, ljubavni par Hannah i Simon šeću po vagonima. Vagoni se razdvoje u Ženevi, Hannah nastavlja put u Pariz, a Simon i dalje u Amsterdam. Na putu Hannah upoznaje mladića iz Pariza te propituje svoju vezu i život. Koje odluke donosi, saznaj u knjizi!

Udahni, izdahni, ubij: kriminalistički roman s polaganim usporavanjem, Karsten Dusse

Pod stalnim pritiskom u uredu i pod pritiskom supruge jer nije dovoljno posvećen obitelji, odvjetnik Björn Diemel upisuje se na tečaj usredotočene svjesnosti, bez ikakvih očekivanja. Uskoro otkriva da je baš to poseban način suočavanja sa svim problemima, i unutarnjima i onima vanjskim. Strogo slijedeći priručnik za usredotočenu svjesnost, Björn iz korijena mijenja svoju sudbinu. U kojem obimu? Odgovor potraži među redcima tog zanimljivog romana.

Čovjek koji je sadio drveće, Jean Giono

Priča koja se može pročitati u sat vremena, upečatljiva i bajkovita. Iako se na prvi pogled čini kao priča iz stvarnog života, ipak je fikcija. Napisana je 1953. godine i objavljena u jednom časopisu. Human i ekološki opis pošumljavanja i sadnje drveća pastira Elzearda Bouffiera u udaljenim i ogoljenim dijelovima francuskog gorja podiže emocionalnu razinu čitatelja i nakon čitanja tog teksta ispunjen si pozitivom. Uljepšaj si dan tom knjigom!

Lekcije iz kemije, Bonnie Garmus

U fokusu je autorice žena i njezin položaj u društvu 60-ih godina. Autorica Bonnie Garmus osvjetljava patrijarhalno društvo i samohrano roditeljstvo likom Elizabeth Zott. Elizabeth u početku radi kao znanstvenica u istraživačkom institutu Hasting, a završava kao voditeljica kulinarskog showa na televiziji. Pojavljivanjem u medijima šalje pozitivnu poruku ženama, promovira znanost i postaje im inspiracija. Duhovit, zabavan i poučan tekst odvest će te u neko drugo vrijeme!

Sretna nova godina, Malin Stehn

Švedska spisateljica priču je ispričala „kroz“ tri glavna luka, Ninu, Fredrika i Lollu. Vremenski, radnja se odvija od 31. prosinca do 5. siječnja, samo su na posljednjim stranicama opisani događaji koji prethode tom razdoblju. Novu godinu slave prijatelji, odrasli ljudi i prijatelji tinejdžeri, svaka grupa na drugom mjestu. Nestaje jedna od djevojaka, Jennifer. Tko je kriv te čije će i kakve tajne biti otkrivene, otkrij u tom izvanrednom i napetom trileru!

Tih deset naslova pristiglih na police Knjižnice za tebe su pročitale članice Čitateljskog kluba Lectoria kako bi ti dale poticaj i preporuku. Koji god naslov odabereš, nećeš pogriješiti!