16. 2. 2023.

Najave

Inga Devčić

U okviru projekta Čitam. Gradska knjižnica Požega 24. travnja 2023. godine organizira Festival dobre preporuke i 25. travnja 2023. godine javnu tribinu o važnosti čitanja u sklopu kojih će ugostiti poznata imena suvremene hrvatske književne scene. 

Jedan je od njih književnik, jezikoslovac i sveučilišni profesor Kristian Novak koji se u književnosti javio 2005. godine s romanom Obješeni. Pozornost kritičara privukao je svojim drugim romanom Črna mati zemla, čim je postigao veliki uspjeh među kritičarima i publikom koji je ponovio i posljednjim romanom Ciganin, ali najljepši. Romani su mu zaživjeli na kazališnim daskama i u filmu te su prevedeni na više jezika, a srednjoškolska mu je poezija uvrštena u Antologiju međimurske mlade lirike. Osim književnih radova, Kristian Novak autor je i brojnih stručnih te znanstvenih članaka na hrvatskom i njemačkom jeziku u području jezikoslovlja.

Dođi u Knjižnicu i posudi neki od naslova Kristiana Novaka, a do 24. i 25. travnja, kad ćeš ga imati priliku poslušati uživo, na YouTube kanalu Gradske knjižnice Požega pogledaj snimku susreta s književnikom koji je 16. travnja 2021. godine gostovao u Knjižnici. 

Ulaz na Festival dobre preporuke i tribinu o važnosti čitanja slobodan je za sve zainteresirane. Vidimo se u Knjižnici!

Projekt Čitam. usmjeren je na niz aktivnosti za razvijanje čitateljskih navika i interesa različitih dobnih skupina, posebice ranjivih skupina (djece i mladih, starije populacije, osoba s invaliditetom), i na taj način osigurava preduvjet za njihov cjelovit osobni razvoj, podizanje stupnja njihova obrazovanja, poboljšanje kvalitete života te veću socijalnu uključenost u društvo.

Projekt Čitam. koji Gradska knjižnica Požega provodi u suradnji s partnerom Gradom Požegom financira se na temelju Ugovora s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva, iz Europskog socijalnog fonda (85 %) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (15 %). Ukupna je vrijednost projekta 443.241,26 kuna, a riječ je o bespovratnim sredstvima.

Projektom će se unaprijediti i mrežna platforma Čitamo. na kojoj će se kontinuirano objavljivati preporuke za čitanje i sadržaji koji potiču kulturu čitanja. Prati nas za više informacija o projektu i projektnim aktivnostima.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Gradske knjižnice Požega.