21. 2. 2023.

Najava

WEB-TIM

Povećanje broja i kvalitete događaja jedan je od glavnih elemenata koncepta nove Knjižnice.

Već nakon prve godine rada rezultati su Gradskoj knjižnici Požega donijeli nagradu Hrvatskog knjižničarskog društva za Knjižnicu godine, dok druga, 2022. godina pokazuje nastavak vrlo bogatog programa za sve dobne skupine građana. Konkretno, u požeškoj je knjižnici u 2022. godini održano ukupno 519 događaja, od čega je njih 72 % u organizaciji Knjižnice, a ostatak je događaja organiziran u suradnji s drugim ustanovama, udrugama ili pojedincima. Za djecu i mlade u Knjižnici je prošle godine pripremljeno 313 događaja, dok je ostatak od 40 % bio namijenjen odraslima. Veliko povećanje broja edukacijskih radionica u odnosu na programe u tzv. „staroj” Knjižnici nastavlja se i u 2022. godini, pa su tako korisnici Knjižnice prošle godine mogli učiti o roditeljstvu, informatičkim vještinama, umjetnosti, učenju i mnogim drugim područjima u okviru 204 edukacijske radionice, koliko ih je ukupno održano.

U ovoj se godini nastavlja s velikim brojem programa uz značajnu podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske koje je prihvatilo financiranje ukupno deset programa Gradske knjižnice Požega u ukupnom iznosu nešto manjem od 40.000,00 eura.

U nastavku saznaj kakvi te događaji očekuju u prvoj polovici ove godine, pronađi programe koji te zanimaju, dođi u Knjižnicu, uključi se i sudjeluj!

Dan žena koncert Meri Jaman, Anite Valo (Meritas) i Jelene Radan

  1. ožujka u 20 sati, Galerija svjetlosti

Prostorni kapaciteti novouređene Knjižnice nude mogućnosti i za ostvarivanje glazbenog programa s ciljem osnaživanja kulturne ponude zajednice te promocije lokalnih i nacionalnih umjetnika. Naglasak je na žanrovski raznovrsnim izvedbama za djecu, mlade i odrasle te gostovanjima poznatih glazbenika poput Mije Dimšić, Ivane Kindl i Matije Dedića. U prvoj će se polovici godine glazbenim programom obilježiti i tradicionalni program Dan žena koji se u Knjižnici održava već desetu godinu zaredom, posvećen je ženama grada Požege, a podrazumijeva organizaciju posebnih književnih susreta i drugih događaja kojima se ističe važna uloga žena u književnosti, ekonomiji, politici i kulturi te društvu općenito.

Ovogodišnji će se Dan žena u Knjižnici obilježiti koncertom Tri priče. Poznate glazbenice Meri Jaman, Anita Valo (Meritas) i Jelena Radan tom će prilikom izvesti i interpretirati pjesme autora koji su svojim umjetničkim smislom utjecali na njihov identitet i koje ih nadahnjuju, a koncert će upotpuniti i svojim autorskim pjesmama. Glazbeni program održat će se uz potporu Turističke zajednice Grada Požege i Grada Požege.

Prati nas za više informacija o koncertu koje objavljujemo uskoro!

Predstavljanje monografije Gradska Knjižnica Požega, Nova zgrada, nova knjižnica i akcija oprosta zakasnine

Povodom druge obljetnice rada nove Knjižnice, 15. ožujka 2023. godine, za stručnu će knjižničarsku zajednicu Gradska knjižnica Požega organizirati svečano predstavljanje monografije Gradska knjižnica Požega, Nova zgrada, nova knjižnica.

Monografija, čije su autorice djelatnice Knjižnice te arhitekt i konzervator koji su sudjelovali u projektu obnove i dogradnje zgrade Prve požeške štedionice za potrebe Gradske knjižnice Požega, objavljena je uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a u njoj se govori o putu od ideje do ostvarenja sna o novoj knjižnici u novoj zgradi te transformaciji knjižnice u knjižnicu 21. stoljeća.

Knjižnica će, također, tom prilikom počastiti korisnike akcijom oprosta zakasnine te im omogućiti povrat knjiga bez straha od naplate zakasnine.

Književni natječaji i fotografski natječaj

Novouređena Gradska knjižnica Požega potiče stvaralaštvo organizacijom raznih natječaja pružajući građanima diljem Republike Hrvatske priliku za stvaranje pojedinih književnih vrsta i fotografija u skladu sa zadanom temom i propozicijama, a na taj način želi popularizirati takve književne forme, fotografiju kao umjetnost te zavičajno umjetničko stvaralaštvo. Ove se godine nastavlja provedba književnog natječaja Povratak u Zlatnu dolinu te se započinje s novim književnim natječajem Jednominutna priča i fotonatječajem Camera Aurea.

Jednominutna priča

Kako bi potaknula književno stvaralaštvo i pisano izražavanje te popularizirala formu jednominutne priče, uspješnu suradnju s organizatorima poznatog Hrvatskog festivala jednominutnih filmova Gradska knjižnica Požega ove godine proširuje pokretanjem novog književnog natječaja i književne manifestacije Jednominutna priča oslanjajući se pritom na temeljnu ideju filmskog festivala – formu od jedne minute.

Natječaj za jednominutnu priču, kratak prozni tekst koji se može pročitati u jednoj minuti i podrazumijeva dužinu teksta od maksimalno 850 znakova s prazninama, traje od 15. veljače do 15. travnja 2023. godine, a mogu se prijaviti svi punoljetni građani Republike Hrvatske. Prijava na natječaj podnosi se na e-mail odjel.knjizevnosti@gkpz.hr.

Najuspješnijih 15 priča prema ocjeni Prosudbenog povjerenstva autori će imati priliku pročitati publici 25. svibnja 2023. godine na svečanoj manifestaciji u Gradskoj knjižnici Požega uoči održavanja 31. Hrvatskog festivala jednominutnih filmova, a najbolje ocijenjena priča bit će nagrađena novčanim iznosom. Program se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Više o programu i natječaju pročitaj na našoj web-stranici. Okušaj se u pisanju jednominutne priče, prijavi se i sudjeluj!

Povratak u Zlatnu dolinu

Povratak u Zlatnu dolinu književna je manifestacija koju Gradska knjižnica Požega provodi drugu godinu zaredom, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, s ciljem revitalizacije života i djela dječje književnice Zlate Kolarić-Kišur te popularizacije dječje dramske književnosti raspisivanjem književnog natječaja za dječji igrokaz na nacionalnoj razini, nadahnutog stvaralaštvom te omiljene dječje književnice.

Nakon prošlogodišnjeg natječaja na koji se prijavilo 18 književnika s 18 igrokaza, među kojima je pobijedio književnik Darko Macan s igrokazom Svjetski dan bez mobitela, i ove godine Knjižnica poziva autore i autorice da se okušaju u pisanju igrokaza za djecu. Natječaj traje od 1. ožujka do 1. svibnja 2023. godine, a inspiracija za temu ovogodišnjeg natječaja scenski je prikaz za djecu Dobra majka, ma i bijedna, čedu svom je zlata vrijedna! Zlate Kolarić-Kišur, objavljen u nakladničkom nizu Dječje kazalište u nakladi St. Kugli 1937. godine.

Manifestacija podrazumijeva i novčanu nagradu za pobjednički igrokaz, kao i njegovo uprizorenje koje će izvesti Mala škola kazališta Gradskog kazališta Požega u prigodi obilježavanja rođendana Zlate Kolarić-Kišur u listopadu 2023. godine.

Prati nas za više informacija. Napiši priču, osvoji vrijednu nagradu i sudjeluj u promociji stvaralaštva poznate dječje književnice!

Fotonatječaj Camera Aurea

U okviru Izložbenog programa Gradske knjižnice Požega održat će se i samostalna izložba fotografa s područja Požeško-slavonske županije. Kako bi popularizirala fotografiju kao umjetnost te s ciljem promocije zavičajnog umjetničkog stvaralaštva, Knjižnica će 22. veljače 2023. godine raspisati fotonatječaj Camera Aurea za punoljetne fotografe s područja Požeško-slavonske županije. Natječaj će trajati od 22. veljače do 15. svibnja 2023. godine, a vrednovanjem prispjelih prijavnica i fotografskih portfolija autora imenovano Prosudbeno povjerenstvo odabrat će najkvalitetnije radove jednog autora. Knjižnica će organizirati i financirati samostalnu izložbu fotografija odabranog autora iz Požeško-slavonske županije, koja će tijekom srpnja i kolovoza 2023. godine biti postavljena u Knjižnici.

Prati nas za više informacija. Prijavi se na natječaj i pokaži talent predstavljen tvojim objektivom!

Predstavljanja knjiga

Nakon uspješne 2022. godine tijekom koje je u Gradskoj knjižnici Požega ukupno održano 32 književna susreta, Knjižnica i ove godine nastavlja s organizacijom događaja usmjerenih na predstavljanje autora i njihova književnog rada, uvođenje publike u svijet omiljenih književnika i njihovih djela te poticanje čitanja. Organizacijom takvih susreta Knjižnica u svoj grad dovodi poznate hrvatske književnike poput Kristiana Novaka, Zorana Ferića i Ivane Šojat, a kako bi podržala njihov rad, nerijetko gostuju i lokalni književnici.

28. veljače u 19 sati, Galerija svjetlosti
Moja revolucija u 365 dana / Anđa Marić

24. ožujka u 18 sati, Dvorana mudrosti
Priča o kugi i nevidljivom Edgaru / Erika Žilić Vincetić

Programi poticanja čitanja

U skupinu vrlo važnih programa poticanja čitanja u Knjižnici svrstavaju se i čitateljski klubovi. U Knjižnici djeluje pet čitateljskih klubova za sve dobne skupine, čiji članovi rado sudjeluju u raznim književnim susretima i ostalim knjižničnim događajima, a s održavanjem svojih sastanaka nastavit će i u 2023. godini.

16. veljače u 19:15, Dvorana znanja
Sastanak Čitateljskog kluba ČČ – Čitam&Čilam

20. veljače u 18 sati, Odjel za mlade i multimediju
Sastanak Čitateljskog kluba Knjigoljupci

2. ožujka u 18 sati, Soba za sastanke i tihi rad
Sastanak Čitateljskog kluba za umirovljenike

2. ožujka u 18:30, Galerija svjetlosti
Sastanak Čitateljskog kluba Lectoria

21. ožujka u 19 sati, Dječji odjel
Sastanak Čitateljskog kluba Čita

Putopisno predavanje o Caminu

  1. ožujka u 18 sati, Galerija svjetlosti

Gradska knjižnica Požega, osluškujući potrebe svojih korisnika, organizira brojne događaje u skladu s njihovim interesima. S obzirom na to da se knjige koje tematiziraju popularno hodočasničko odredište Santiago de Compostelu često nalaze na popisima traženih naslova, svi će zainteresirani iz prve ruke imati priliku poslušati iskustva triju Požežanki koje su se u ljeto 2018. godine uputile na 40-dnevno putovanje prošavši Put svetog Jakova – Camino. Iva Kovačević, Renata Vidović i Marija Bošnjak svoje će sugrađane tako povesti najposjećenijom rutom Camino Frances, koja počinje u francuskom gradiću Saint Jean Pied de Port, a završava na grobu svetog Jakova u španjolskom gradu Santiagu, te podijeliti i praktične savjete svima onima koji planiraju slične pothvate.

Predavanja i radionice

Kao i u dosadašnjem radu koji je, između ostalog, bio usmjeren na poticanje cjeloživotnog učenja i shvaćanje knjižnice kao mjesta na kojem se mogu usvajati nove spoznaje i neprestano se usavršavati, pa su se svi zainteresirani imali priliku dodatno educirati u različitim područjima poput umjetnosti, fotografije, informatike, odgoja i drugih, ili saznati više o celijakiji, toleranciji i drugim temama u skladu s vlastitim interesima, Gradska knjižnica Požega svojoj će zajednici i ove godine ponuditi brojna predavanja i radionice. Uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Knjižnica nastavlja provoditi program Avantura: umjetnost – likovne radionice za odrasle te pokreće novi program Učenjem protiv demencije.

  1. veljače – 3. svibnja, srijedom u 18 sati, Dvorana mudrosti

AVANTURA: UMJETNOST ― CIKLUS PREDAVANJA O UMJETNOSTI

Ovaj program Gradska knjižnica Požega održava uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a treću će godinu zaredom pružiti priliku članovima Knjižnice koji žele saznati više o povijesti arhitekture, stilskim razdobljima i arhitekturi kao umjetnosti da se, pod stručnim vodstvom, educiraju i usavrše u tom području. Program, koji se provodi s ciljem promoviranja umjetnosti te osiguravanja kvalitetnog sadržaja za odrasle osobe zainteresirane za umjetnost, ostvarit će se u obliku 11 radionica s predavanjima.

Radionice su besplatne za članove Knjižnice, a broj mjesta ograničen je. Prijave su obvezne, a prijaviti se možeš osobno na Znanstvenom i studijskom odjelu Knjižnice, na e-mail inga.devcic@gkpz.hr ili na broj 099 393 02 25.

Prijavi se, saznaj sve o arhitekturi, otvori se prema umjetnosti i dopusti ovoj avanturi da te dotakne!

  1. ožujka u 19 sati, Galerija svjetlosti
    MATKO PEIĆ, O STOTOJ OBLJETNICI ROĐENJA – PREDAVANJE MILANA BEŠLIĆA

U okviru bogatog programa obilježavanja stote godišnjice rođenja Matka Peića, koji se održava u suorganizaciji Gradske knjižnice Požega, Grada Požege, Gradskog muzeja Požega, Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi te Udruge zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić”, Gradska knjižnica Požega organizira predavanje likovnog i književnog kritičara Milana Bešlića o tom poznatom hrvatskom književniku, povjesničaru umjetnosti i slikaru rođenom u Požegi 1923. godine.

  1. lipnja – 17. kolovoza, Dvorana znanja
    UČENJEM PROTIV DEMENCIJE

Knjižnica svojim programima i resursima nastoji ispuniti potrebe raznih skupina korisnika pružajući poticajno mjesto za cjeloživotno učenje i druženje te provođenjem sadržaja primjerenih različitim potrebama i interesima, među kojima veliku pozornost posvećuje i osobama treće životne dobi. Ove godine, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, pokreće novi program Učenjem protiv demencije koji je namijenjen starijima od 50 godina. Program će se u obliku radionica, pod vodstvom stručnog predavača, provoditi s ciljem podučavanja starije generacije engleskom i/ili njemačkom jeziku na osnovnoj razini, motiviranja i poticanja cjeloživotnog učenja, učenja stranih jezika kao sredstva u borbi protiv demencije i Alzheimerove bolesti, poboljšanja digitalne kompetencije, upoznavanja novih ljudi te općenito poboljšanja kvalitete života osoba treće životne dobi.

Prati nas za više informacija o prijavi!

Programi za djecu

Nakon uspješne 2022. godine u kojoj je ukupno održano 77 Vođenih igraonica, 41 radionica u okviru programa TIM, 47 Pričaonica i deset Igraonica za bebe, Knjižnica i ove godine nastavlja s održavanjem programa usmjerenih na razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju od najranije dobi te poticanje općeg razvoja svih djetetovih potencijala. Riječ je o programima koji se od otvorenja nove Knjižnice svakodnevno održavaju na Dječjem odjelu, a započinje se i provedbom novih programa poput Kriptografije za djecu.

Utorkom i petkom u 17 sati, Dječji odjel
Vođena igraonica
Vođena igraonica tjedna je aktivnost u organizaciji Dječjeg odjela namijenjena djeci predškolskog uzrasta u dobi od četiri do šest godina. Riječ je o metodički osmišljenom programu koji je usmjeren na jačanje temeljnih kompetencija cjeloživotnog učenja, a polaznici se upisuju uz uplatu.

Srijedom u radnom vremenu Knjižnice, Dječji odjel
TIM
TIM je cjelodnevna aktivnost u organizaciji Dječjeg odjela namijenjena djeci osnovnoškolskog uzrasta koja obuhvaća tematske radionice usmjerene na kreativno stvaranje.

Četvrtkom u 17 sati, Dječji odjel
Pričaonica
Pričaonica je dugogodišnja tjedna aktivnost u organizaciji Dječjeg odjela namijenjena djeci predškolskog uzrasta u dobi od četiri do šest godina, a usmjerena je na poticanje druženja s knjigom te razvijanje čitateljskih navika.

27. veljače u 17 sati, Dječji odjel
Igraonica za bebe
Igraonica za bebe dio je obiteljskog programa u organizaciji Dječjeg odjela namijenjen bebama, djeci u dobi do tri godine i njihovim roditeljima. Naglasak je na poticanju interesa za čitanje od najmlađe dobi i razvijanju svih djetetovih potencijala, a za sudjelovanje je potrebna prijava.

26. lipnja – 30. lipnja, Dvorana znanja
KRIPTOGRAFIJA ZA DJECU
Kako bi učenici viših razreda osnovne škole razvili kritičko mišljenje i kognitivne potencijale te se okušali u učenju i usvajanju novih vještina, Gradska knjižnica Požega pokreće novi program Kriptografija za djecu koji će se održati uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Radionice usmjerene na upoznavanje s tradicionalnim i suvremenim kriptografskim sustavima te načinima šifriranja i dešifriranja održavat će se pod vodstvom stručnog predavača, a namijenjene su učenicima sedmih i osmih razreda osnovne škole.

Prati nas za više informacija o prijavi!

Radionice za mlade

Organizacijom raznih programa te novih i zanimljivih sadržaja za mlade, usmjerenih na različite vrste umjetnosti, poduzetništvo, zabavu i ostala područja, Gradska knjižnica Požega nastoji potaknuti i vratiti interes te dobne skupine za knjigu i knjižnicu, ukazati na važnost kvalitetnog provođenja slobodnog vremena i usmjeriti pozornost na knjižnicu kao važan segment u njihovu životu koji im nudi prostor za druženje, informiranje i učenje. Ove se godine nastavlja s održavanjem programa Umjetnik u meni te se započinje s provedbom novog programa StartUp u Knjižnici.

  1. travnja – 14. travnja, Galerija svjetlosti

Umjetnik u meni

Nakon uspješnih likovnih radionica u okviru programa Umjetnik u meni održanih 2021. i 2022. godine, Knjižnica i ove godine omogućava srednjoškolcima koji pokazuju sklonost i interes prema umjetničkom području te žele razvijati svoj talent da se uključe u taj program. S ciljem poticanja interesa za umjetnost među srednjoškolcima, učenja likovnog jezika, razvoja likovnog mišljenja, istraživanja vlastitih crtačkih mogućnosti, razumijevanja vizualnih umjetnosti i pripreme za mogući nastavak akademskog školovanja u tom području, program se provodi u obliku likovnih radionica pod stručnim vodstvom akademske kiparice s pedagoškim kompetencijama. Proces njihova učenja i stvaranja posjetitelji Knjižnice mogu pratiti na Galeriji svjetlosti, a takvim konceptom otvorenosti Knjižnica građanima pruža uvid u proces nastanka umjetničkog djela. Program uključuje i organizaciju izložbe radova Umjetnik u meni.

Prati nas za više informacija o prijavi!

  1. travnja – 24. svibnja, Dvorana znanja

StartUp u Knjižnici

Uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Knjižnica ove godine pokreće još jedan program namijenjen mladima, StartUp u Knjižnici. Riječ je o programu namijenjenom osobama u dobi od 18 do 30 godina koji će se provoditi s ciljem poticanja poduzetničkog duha među mlađom populacijom te će mladima pružiti mogućnost usvajanja novih i/ili dodatnih znanja i vještina potrebnih za postojeće radno mjesto, pronalazak zaposlenja, pokretanje ili unaprjeđenje vlastitog poslovanja i općenito unaprjeđenje karijere. Program će u obliku radionica voditi stručna predavačica Nina Alvir, uz planirano  gostovanje poduzetnika i stručnjaka iz specifičnih područja.

Prati nas za više informacija o prijavi!

Izložbeni program

Bogat Izložbeni program Knjižnica ostvaruje zahvaljujući dvama novim galerijskim prostorima, Galeriji Tunel i Galeriji svjetlosti, izlazeći na taj način iz okvira tradicionalne djelatnosti knjižnica, postajući javni prostor koji su umjetnici prepoznali kao važno mjesto za svoju afirmaciju te podižući kulturnu ponudu grada i okolice, što potvrđuje podatak o 19 izložbi koje su zainteresirani posjetitelji imali priliku pogledati u 2022. godini. Osim izložbi drugih ustanova, udruga i pojedinaca organiziranih u suradnji s Knjižnicom, od samog otvorenja nove Knjižnice Izložbeni program održava se zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a ovom ti prigodom predstavljamo upravo te programe koje ćeš moći pogledati tijekom ove godine.

Otvorenje izložbe akvarela pod nazivom Davorin Radić – akvareli u čast Matka Peića bit će održano 16. ožujka 2023. godine, u okviru programa obilježavanja stote godišnjice rođenja Matka Peića.

U travnju ćeš, povodom desete godine provođenja projekta Knjiga svaki dan, imati priliku pogledati retrospektivu najboljih fotografija od njih ukupno 401, koliko ih je bilo izloženo u okviru projekta tijekom devet samostalnih izložbi od 2014. do 2022. godine.

Tijekom travnja također ćeš moći pogledati izložbu slika Mali princ Jasmine Lesić.

U lipnju i srpnju očekuje te izložba ilustracija Ive Herman pod nazivom Jollie Musicians.

U srpnju i kolovozu bit će održana izložba fotografija odabranog autora iz Požeško-slavonske županije prijavljenog na fotonatječaj Camera Aurea.

U listopadu ćeš moći pogledati izložbu skulptura akademske kiparice Tatjane Kostanjević.

Događaji organizirani u suradnji s drugima

Knjižnica je suradnik i partner brojnim ustanovama, udrugama i pojedincima u organizaciji raznih događaja usmjerenih na umjetničku ili stručnu afirmaciju te zajednički rast i razvoj cjelokupne zajednice, što potvrđuje i podatak da je u Gradskoj knjižnici Požega 2022. godine od ukupno 519 održanih programa 19 % događaja organizirano u suradnji s drugima, a takva se suradnja nastavlja i u 2023. godini.

10. veljače – 6. ožujka, Galerija svjetlosti i Galerija Tunel
Povratak u Požegu povodom stote obljetnice rođenja Matka Peića ― u suradnji s Gradskim muzejom Požega

21. veljače u 17 sati, Dvorana mudrosti
Predstavljanje knjige Priče od porculana Mirjane Pešec ― u suradnji s Društvom psihologa Požeško-slavonske županije

23. veljače u 18 sati, Dječji odjel
Dječja igra – kako i zašto se igrati sa djecom?, radionica i predavanje za roditelje ― u suradnji s Društvom psihologa Požeško-slavonske županije

24. veljače u 18 sati, Dvorana znanja
Predstavljanje izdanja Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru ― u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Požegi

27. veljače u 18 sati, Dvorana znanja
Predavanje Od Papučkih jaglaca, Hrvatskog dana planinara, preko Mont Blanca, Elbrusa, Ararata, do Kilimandžara ― u suradnji s Hrvatskim planinarskim društvom „Sokolovac” Požega

2. ožujka u 17 sati, Dvorana znanja
Predavanje Biovrt – radovi u vrtu u proljeće; kako uspostaviti svoj biovrt ― u suradnji s Eko centrom Latinovac

3. ožujka u 10 sati, Dvorana znanja
Znanstveni skup o Matku Peiću ― u suradnji sa Zavodom za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi

3. ožujka u 18 sati, Dvorana mudrosti
Predavanje Kapela Sveti Vid na Požeškoj gori i Grgurevo ― u suradnji s Povijesnom postrojbom Gradska straža Požega

10. ožujka u 18 sati, Galerija svjetlosti
Predstavljanje knjige Povećalo za poeziju Davora Šalata – u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Požegi

Festival dobre preporuke i javna tribina o čitanju

Kako bi se podigla razina svijesti o važnosti kulture čitanja i čitateljske pismenosti pojedinca, ali i povećao broj aktivnosti te materijala kojima će se potaknuti čitanje, Gradska knjižnica Požega kao nositeljica projekta u suradnji s partnerom Gradom Požega prošlog je ljeta započela s provedbom projekta Čitam. koji je još uvijek u tijeku. Projekt se na temelju Ugovora s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva financira iz Europskog socijalnog fonda (85 %) te Državnog proračuna Republike Hrvatske (15 %), a ukupna je vrijednost 443.241,26 kuna i riječ je o bespovratnim sredstvima.

U okviru projekta Gradska knjižnica Požega objavila je Natječaj za prikupljanje preporuka za čitanje. Najuspješniji preporučitelji, njih 15, dobit će priliku predstaviti svoje preporuke 24. travnja 2023. godine u sklopu Festivala dobre preporuke u kojem će sudjelovati i poznati književnici Marina Vujčić, Ivica Ivanišević i Kristian Novak. U okviru projekta bit će organizirana i javna tribina o čitanju, 25. travnja 2023. godine.

Na natječaj se možeš prijaviti do 10. travnja 2023. godine, a za više informacija o samom natječaju, Festivalu dobre preporuke i javnoj tribini o čitanju te o projektu i ostalim projektnim aktivnostima posjeti web-stranicu citamo.hr.

Ulaz na festival i tribinu slobodan je za sve zainteresirane!

Osim Festivala dobre preporuke koji će se održati u programu Noći knjige Gradske knjižnice Požega, za tu prigodu najavljujemo još i gostovanja književnika za djecu i druge cjelovečernje aktivnosti za korisnike i posjetitelje te glazbenu poslasticu za kraj večeri: koncert grupe Vatra.