1. 3. 2023.

Preporuke

Ivana Maričević

Popis preporuka

Povodom Dana svetog Patrika, irskog nacionalnog praznika koji se 17. ožujka obilježava diljem svijeta, ovomjesečni tematski bilten sadrži popis preporučenih naslova irskih autora te onih koji se bave irskom poviješću, duhovnošću i kulturom. 

Ta zemlja zadivljujućih prirodnih ljepota te bogate povijesti i kulture svijetu je dala mnoge istaknute umjetnike uključujući neka od najvećih imena i djela svjetske književnosti, a bogatu i dugu književnu tradiciju nastavlja i suvremena irska književna scena s djelima koja su osvojila brojne čitatelje diljem svijeta. 

U nastavku saznaj koje ti naslove suvremenih irskih autora preporučujemo za čitanje i izaberi nešto s popisa te upoznaj Zeleni Otok čitajući književna djela i publicističke naslove! 

Književni prikazi irske povijesti

Joseph O’Connor, irski pisac i autor više uspješnih romana, napisao je raskošan povijesni roman Zvijezda mora: zbogom staroj Irskoj u kojem će te povesti na putovanje mračnim razdobljem irske povijesti. Gradeći priču na temeljima velike gladi u Irskoj između 1845. i 1851. godine, književnik je protagoniste svojeg romana smjestio na brod koji kreće na putovanje prema New Yorku i boljem životu. Ljubav, strast, smrt, ljubomora, ubojstva, siromaštvo, bračne prevare, međuklasni sukobi i brojni drugi motivi poslužili su autoru u majstorskom oslikavanju tragične povijesti Irske, Engleske i Sjedinjenih Američkih Država. Pođi na to uzbudljivo putovanje irskom poviješću!

Sebastian Barry, irski dramatičar, romanopisac, pjesnik i jedan od najpriznatijih suvremenih irskih pisaca,  u knjizi Tajno pismo podario je pripovjedački glas 100-godišnjoj starici Rosanne McNulty. Riječ je o ženi koja je većinu svojeg života provela u staroj umobolnici u irskom gradiću Roscommonu, a u trenutku kad se ta ustanova nalazi pred zatvaranjem Rosanne odluči napisati priču o svojem životu obilježenom patnjom. Ta dirljiva povijest jedne žene ujedno je i povijest Irske i svih onih žena koje su doživjele sudbinu zatvaranja u umobolnice i samostane te snažna priča o odrastanju, ljepoti, ljubavi, patnji, predrasudama i nadi. Saznaj više o manje poznatoj povijesti brojnih irskih žena!

Irska književnica Lucy Caldwell u svojem romanu Onih dana vraća te u vrijeme Drugog svjetskog rata vješto rekonstruirajući tzv. Belfast Blitz, četiri njemačka zračna napada na Belfast u travnju i svibnju 1941. godine. Smjestivši u središte romana dvije sestre različitih životnih priča, autorica prikazuje najteže dane u novijoj povijesti Sjeverne Irske, odaje počast gradu i njegovim stanovnicima vodeći te ulicama i trgovima Belfasta i upoznajući te s patnjama i nadama njegovih stanovnika u ratnom vihoru te ispisuje moćnu prozu o ljubavi, ljepoti, hrabrosti i obitelji. Pročitaj to snažno štivo koje će te pobliže upoznati s poviješću Irske u Drugom svjetskom ratu!

Žene u središtu

Iz spisateljskog pera nagrađivane irske spisateljice Sheile O’Flanagan, koja iza sebe ima više od 20 romana, izašla je i Nestala žena u čije je središte autorica smjestila mladi bračni par iz Dublina. Imogen i Vince žive naizgled savršenim životom koji uključuje uzoran brak, lijepu kuću i dobre poslove. No nakon što Imogen poslije poslovnog putovanja u Pariz iznenada nestane, otvaraju se brojna pitanja na koja njezin suprug pokušava pronaći odgovor krećući u potragu za voljenom. Kud će ga ta potraga odvesti i što će sve izbiti na vidjelo, saznaj u toj priči o braku, ljubavi i odnosima moći. Pročitaj roman u kojem ćeš pronaći elemente trilera, obiteljske drame i romantične priče! 

Nagrađivana irska spisateljica Nuala O’Connor na temelju pisama koja su izmjenjivali poznati književnik i njegova velika ljubav te njegovih pjesama napisala je fikcionalnu biografiju Nore Joyce naslovljenu Nora: priča o ljubavi Nore Barnacle i Jamesa Joycea. Prateći odnos velikog pisca i njegove voljene od upoznavanja te brojnih promjena adresa u Puli, Trstu, Zürichu i drugdje do smirenja u Parizu u zreloj dobi, autorica, osim što slika portret najvažnije muze irske književnosti” koja je bila snažna podrška piščevu književnom radu, čitatelja pobliže upoznaje i s obitelji Joyce. Pročitaj roman inspiriran životom žene koja je bila nadahnuće za lik Molly Bloom u Uliksu!

Drukčije ljubavne priče

John Boyne, irski pisac kratkih priča i romanopisac okrunjen brojnim književnim nagradama u Irskoj i izvan nje, u knjizi Prigovor savjesti donosi potresnu ljubavnu priču smještenu u vrijeme Prvog svjetskog rata. Ispripovijedan u dvjema vremenskim linijama, sadašnjosti u kojoj središnji lik Tristan Sadler razgovara sa sestrom poginulog suborca Willa Bancrofta te prošlosti u kojoj Tristan i Will sudjeluju u ratu na francuskoj bojišnici, roman otvara brojna moralna pitanja poput istinske hrabrosti i kukavičluka, krivnje, izdaje, odgovornosti i položaja nezaštićena pojedinca u društvu. Pročitaj to potresno štivo koje izaziva širok raspon emocija!

Popularna irska književnica Sally Rooney, nakon što je romanesknim prvijencem Razgovori s prijateljima izazvala veliku pozornost u književnom svijetu, u drugom romanu Normalni ljudi koji je zaživio i kao BBC-jeva serija pred čitatelje stavlja ljubavnu priču ispripovijedanu na drukčiji način. Okosnica je knjige ljubavni odnos dvoje mladih Iraca, koji autorica prati od maturalnih dana u irskoj provinciji do kraja studija na Sveučilištu Trinity u Dublinu, propitujući kompleksnost muško-ženskih odnosa i mogućnosti iskrene partnerske komunikacije u suvremenom svijetu. Pročitaj tu knjigu i saznaj zašto je proglašena najboljim irskim romanom u 2018. godini!

U svijetu kultnih irskih glazbenika

Britanski glazbeni novinar Neil McCormick na stranicama knjige U2 o U2: Bono, The Edge, Adam Clayton, Larry Mullen Jr., nastale na temelju više od 150 sati ekskluzivnih intervjua vođenih s članovima poznatog irskog benda i njihovim menadžerom Paulom McGuinnessom tijekom dvije godine, povest će te na epsko putovanje od njihovih početaka do najvećih glazbenih uspjeha. Osim priče o planetarnom uspjehu i neizbrisivom tragu koji su ostavili u povijesti glazbe, u knjizi ćeš pronaći i priču o vjeri, ljubavi, obitelji, rođenju, smrti, preživljavanju, sukobima, krizama i stvaralaštvu. Saznaj više o jednoj od najuspješnijih grupa u povijesti glazbe!

Dođi u Knjižnicu, potraži tematski bilten na posudbenom pultu i informativnim pultovima, pogledaj koje su se još knjige našle među preporučenima te izaberi nešto za sebe i zaroni u irsku književnost!