17. 3. 2023.

Izvješće

Inga Devčić

U povodu druge obljetnice rada nove Gradske knjižnice Požega, Knjižnica je 15. ožujka 2023. godine predstavila monografiju Gradska knjižnica Požega / Nova zgrada, nova knjižnica stručnoj knjižničarskoj zajednici, gostima iz Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, suradnicima, volonterima i korisnicima koji su dali svoj sadržajni doprinos knjizi.

Knjiga je to u kojoj je opisan proces transformacije knjižnice iz tradicionalne u modernu te radovi na adaptaciji i proširenju zgrade. S druge strane, priča je to o jednom dugom putu koji je na svojem kraju značio novi početak za Knjižnicu, njezine korisnike i cijelu zajednicu, što je i potvrđeno na svečanom predstavljanju monografije.

Na samom početku predstavljanja okupljenima se obratila Aleksandra Šutalo, ravnateljica Gradske knjižnice Požega, koja je uvodnim riječima najavila predstavljanje monografije.

Važnost suradnje Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Knjižnice i Grada Požege u projektu obnove i dogradnje zgrade Prve požeške štedionice za potrebe Gradske knjižnice Požega istaknula je u ime Ministarstva Irena Glavić-Perčin, načelnica Sektora za arhivsku, knjižničnu i muzejsku djelatnost, a prigodnim riječima obratio se i gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić.

Nakon uvodnih govora monografiju su u razgovoru s moderatorom Miroslavom Paulićem predstavili i njezini autori. O obnovi i dogradnji povijesne građevine okupljenima su govorili dr. sc. Žarko Španiček, pročelnik Konzervatorskog odjela u Požegi, i arhitekt Boris Vučić Šneperger. Prisutnima su se obratile i autorice središnjeg dijela monografije, djelatnice Knjižnice Dijana Klarić, Mirjana Franculić, Bernarda Pirović, Ivana Maričević, Inga Devčić, Mirna Obradović, Snježana Poljak te Aleksandra Šutalo, koje su okupljenima predstavile sve ono što uključuje koncept nove Knjižnice zajedno s promjenama koje su dovele do transformacije.

Posebnu vrijednost monografiji dale su izjave korisnika Knjižnice o osobnim iskustvima i dojmovima o novoj Knjižnici. Svoj doživljaj Knjižnice na predstavljanju su podijelile i korisnice Ilijana Lukačić, Sanja Pok i Vesna Vlašić koja je ujedno i predsjednica Upravnog vijeća Gradske knjižnice Požega.

Na samom kraju obratile su se i knjižničarske savjetnice Dunja Marija Gabriel i Ljiljana Vugrinec koje su napisale recenzije za knjigu, a i na ovom susretu potvrdile su da nova zgrada i nova knjižnica ispunjavaju sve zahtjeve suvremenih korisnika, kao i zadaće narodne knjižnice 21. stoljeća koja je poticajni primjer za narodne knjižnice u okruženju.

Monografija je tiskana uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Grada Požege, a može se posuditi ili kupiti u Knjižnici!