28. 3. 2023.

Izvješće

Martina Hamzić

U petak, 24. ožujka 2023. godine, u Gradskoj knjižnici Požega održana je književna večer u kojoj je autorica Erika Žilić Vincetić, profesorica povijesti i hrvatskog jezika i književnosti, predstavila svoju prvu knjigu Priča o kugi i nevidljivom Edgaru. Prva je to od planirane tri knjige iz „kugine trilogije“.

U razgovoru s moderatorom dr. sc. Danijelom Jelašem, profesorom na Filozofskom fakultetu u Osijeku koji se bavi srednjim vijekom, autorica je otkrila kako je uvijek nešto piskarala, a s obzirom na to da radi u Državnom arhivu u Osijeku, neizbježno je bilo da će knjiga biti u žanru povijesne fikcije jer je željela spojiti ono što najviše voli: povijest, pisanje i osječku Tvrđu. Napomenula je da su likovi iz knjige povezani sa stvarnim pojedincima iz njezina bliskog okruženja iz svakodnevnog života, a sve je crteže u knjizi sama nacrtala jer je pohađala Školu crtanja Waldinger u Osijeku, pa joj je to predstavljalo užitak.

Kako bi večer bila potpunija, diplomirana glumica Nikolina Baškarad pročitala je i odglumila pojedine scene, a u interakciju s likovima iz knjige uključila je i publiku, u čemu su pojedinci rado sudjelovali.

Važan doprinos u ostvarivanju i izdavanju ovog djela dala je književnica Jelena Hrvoj, vlasnica Naklade Cranium, koja se na početku druženja uključila putem online prijenosa te je ispričala kako je prepoznala kvalitetu i dala priliku autorici za prvi roman te mogućnost njegova izdavanja.

Nakon završenog druženja kreativna autorica gostima je podijelila privjesak u liku Edgara, koji je samostalno izradila, te je najavila izlazak drugog dijela trilogije do kraja godine.