28. 3. 2023.

Izvješće

Ivana Maričević

U ponedjeljak, 27. ožujka 2023. godine, u 18 sati na Galeriji svjetlosti Knjižnice održano je putopisno predavanje Camino. Požežanke Iva Kovačević, Renata Vidović i Marija Bošnjak s brojnom zainteresiranom publikom podijelile su svoja iskustva i doživljaje koji su ih pratili na 800 kilometara dugom putu do popularnog hodočasničkog odredišta Santiaga de Compostele.

Vodeći prisutne na putovanje rutom Camino Frances koje je započelo 11. srpnja 2018. godine u francuskom gradiću Saint Jean Pied de Portu, a završilo 31. dana pješačenja dolaskom u Katedralu svetog Jakova u španjolskom gradu Santiagu, Iva, Renata i Marija otkrile su brojne zanimljivosti podijelivši s posjetiteljima trenutke ovjekovječene u fotografijama i videozapisima prenoseći im tako djelić atmosfere i hodočasničkih doživljaja. Publika je imala priliku čuti o tom koje su predjele, gradove i crkve predavačice vidjele tijekom 40 dana putovanja, koji im je dio Camina bio najteži, koja su još mjesta posjetile nakon dolaska do Santiaga te niz praktičnih savjeta u vezi sa smještajem, hranom, izazovima, ozljedama, troškovima, opremom i druge informacije korisne svima onima koji se odluče za tako zahtjevan hodočasnički pothvat.

Inspirativno predavanje koje je možda potaknulo neke od posjetitelja da se odvaže poći Putom svetog Jakova zaključeno je pitanjima publike, nakon čega su svi zainteresirani imali priliku posuditi neku od pripremljenih knjiga o Caminu iz fonda Knjižnice.

Dođi u Knjižnicu i izaberi za sebe te pročitaj neku od brojnih knjiga koje tematiziraju to posebno hodočasničko mjesto, jedno od najposjećenijih na svijetu!