3. 4. 2023.

Preporuke

Ivana Maričević

Popis preporuka

Ususret Noći knjige, tradicionalnoj književnoj manifestaciji koja se svake godine obilježava 23. travnja s ciljem poticanja svijesti o važnosti knjige i čitanja, donosimo ti travanjski bilten s temom knjige o knjigama.

Predlažemo ti da u svoj ovomjesečni popis za čitanje uvrstiš neki od predloženih naslova među kojima su se našle romaneskne posvete umijeću pripovijedanja i priče posvećene svijetu knjiga, književnosti i ljubavi prema čitanju, kao i one koje podsjećaju na to da knjige mogu biti utočište u teškim vremenima.

Prošeći stranicama predloženih knjiga koje odišu entuzijazmom i ljubavlju prema književnosti, knjigama i knjižnici te istražuju snažnu ulogu književnosti u formiranju našeg identiteta promatrajući knjige kao oslonac i utjehu i u najtežim životnim okolnostima!

Saga o tajanstvenoj Barceloni i Groblju zaboravljenih knjiga

Španjolski pisac Carlos Ruiz Zafon romanom Sjena vjetra započeo je četverodijelnu sagu o tajanstvenoj Barceloni i Groblju zaboravljenih knjiga. Radnju romana pokreće pronalazak knjige koja mijenja život desetogodišnjem protagonistu. Dok traje dječakova potraga za tajanstvenim piscem Julianom Caraxom, autorom Sjene vjetra, pred čitateljem se otvara portret Barcelone, a u priču ulaze brojni likovi iz različitih društvenih miljea tvoreći snažnu prozu o ljubavi prema ljudima, o vlasti, međuljudskim odnosima te književnosti. Pritom se posebno slavi knjiga i umijeće pripovijedanja. Ako te Sjena vjetra uvukla u svoj svijet, na Odjelu književnosti potraži i ostale nastavke iz serijala: Anđelovu igru, Zatočenika neba i Labirint duhova!

Distopijski klasik o svijetu zabranjenih knjiga

Distopijski roman koji je američki književnik Ray Bradbury napisao još 1953. godine stekao je kultni status te je itekako aktualan i danas. U knjizi je autor iznio vlastitu viziju budućnosti stvorivši svijet u kojem je zabranjeno čitati i posjedovati knjige jer potiču na razmišljanje. Svijet u kojem vlada televizija, a književnost je istisnuta, prikazan je pričom Guya Montaga, mladog vatrogasca koji je u takvom svijetu zadužen za spaljivanje knjiga i koji se suočava sa sumnjama te počinje preispitivati postavke svijeta u kojem se nalazi te mu se oči otvaraju za dublje teme. Pročitaj to djelo i saznaj zašto je steklo status klasika!

Knjige kao oslonac u najtežim životnim okolnostima

Australski pisac Markus Zusak u romanu Kradljivica knjiga, koji mu je donio svjetsku slavu, priču o holokaustu ispripovijedao je iz neobičnih perspektiva, smrti i njemačkog djeteta. Dodijelivši Smrti ulogu naratora, a djevojčici Liesel Meminger ulogu protagonistice, zaljubljenice u knjige zbog kojih postaje kradljivica, književnik je oslikao užase holokausta, strahote umiranja i ubijanja te besmisla rata s jedne strane, a druge je strane ispričao potresnu priču o hrabrosti, nadi, prijateljstvu, dostojanstvu, odanosti, ljepoti, ljubavi i snazi pisane riječi i u najmračnijim trenutcima ljudske povijesti. Pročitaj tu majstorsku prozu, čak i ako ne voliš ratne teme!

Američka autorica Janet Skeslien Charles u romanu Pariška knjižnica vodi te u Grad Svjetla. Utemeljen na istinitoj priči o hrabrim knjižničarima iz Drugog svjetskog rata u Američkoj knjižnici u Parizu, roman je ispleten dvjema glavnim pripovjednim linijama. Jedna započinje u Parizu 1939. godine i prati mladu Francuskinju Odile, zaljubljenicu u književnost i knjižnice koja dobiva posao iz snova, a druga u Montani 1983. godine s tinejdžericom Lily u glavnoj ulozi i ostarjelom Odile, zajedno čineći potresnu priču o hrabrosti ljudi koji su se suprotstavili nacističkom režimu čuvanjem knjiga koje su potajno nosili Židovima. Pročitaj roman u kojem te očekuju stranice o snazi knjiga i književnosti!

Američka književnica Madeline Martin u svojem romanu Posljednja knjižara u Londonu vodi čitatelja u britansku prijestolnicu smjestivši radnju u vrijeme početka Drugog svjetskog rata. Pričom središnje junakinje romana Grace Bennett koja nakon majčine smrti dolazi u London gdje pronalazi posao u knjižari Primrose Hill, upotpunjenom brojnim referencama na klasičnu književnost, književnica pokazuje snagu suosjećajnosti, ljekovitost knjiga i njihovu moć da pomognu ljudima te pruža priliku čitatelju za upoznavanje života u Londonu tijekom burnog razdoblja njegove povijesti. Navrati u posljednju knjižaru u Londonu i upoznaj manje poznatu stranu života u britanskoj prijestolnici!

Knjige kao lijek

Ivana Bašić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, logoterapeutkinja i predsjednica udruge Balans centar koja se bavi promicanjem biblioterapije i poetske terapije, autorica je prvog hrvatskog priručnika iz područja biblioterapije naslovljenog Biblioterapija i poetska terapija: priručnik za početnike. Spajajući teorijski pristup te stare discipline koju su prakticirale mnoge civilizacije i primjere iz biblioterapijske prakse, autorica govori o ljekovitosti priče te promiče ideju književnosti kao komunikacijskog mosta koji povezuje ljude na razne načine. Saznaj više o terapiji knjigom!

Njemačka spisateljica Nina George autorica je međunarodnog bestselera Mala pariška knjižara. Oko knjižara Jeana Perdua, koji na Seini vodi ploveću knjižaru Književna ljekarna te vjeruje u moć literature da liječi i da prava knjiga pročitana u pravo vrijeme može izliječiti i najteže probleme, autorica gradi toplu priču u kojoj ćeš pronaći i riznicu lijepih misli o knjigama i čitanju te doživjeti mirise, boje i okuse Francuske. Koje knjige Perdu preporučuje za autore koji ne mogu pisati, za razumijevanje majčinske ljubavi, a koje knjige protiv straha, pesimizma, za odrastanje te druge situacije i probleme, otkrij u knjizi koja slavi ljekovitu moć knjige. Zaviri u tu riznicu knjiga, možda pronađeš onu za svoju dušu!

Knjige koje su obilježile 5000 godina pisane riječi

Michael Collins i suradnici odabrali su i recenzirali preko 80 najcjenjenijih, najrjeđih i najvažnijih knjiga na svijetu te su ih uvrstili u knjigu naslovljenu Knjige koje su promijenile povijest. U toj jedinstvenoj enciklopediji pronaći ćeš povijest pisane riječi, od 3000. godine prije Krista do danas, u kronološki prikazanoj evoluciji ljudskog znanja i promjena načina na koji su se knjige izrađivale. Svaka od predstavljenih knjiga upotpunjena je fotografijom i biografijom autora, a hrvatsko je izdanje obogaćeno poglavljem Pavla Pavličića o knjigama koje su promijenile Hrvatsku. Saznaj koje su se sve knjige našle na tom prestižnom popisu!

Dođi u Knjižnicu, na posudbenom pultu i informativnim pultovima potraži travanjski tematski bilten u kojem ćeš pronaći još preporuka, zaviri u popis, inspiriraj se i pročitaj neku od predloženih knjiga u kojima ćeš također pronaći ideje za čitanje!