25. 4. 2023.

Događaji, izvješća

Mirna Obradović

I ove je godine 24. travnja u Gradskoj knjižnici Požega održana Noć knjige, nacionalna manifestacija kojom se svake godine 23. travnja obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava

Noć knjige 2023. posjetitelji Knjižnice proveli su u društvu suvremenih hrvatskih književnika Kristiana Novaka, Marine Vujčić, Ivice Ivaniševića i Jelene Pervan te poznate glazbene grupe Vatra. Osim Festivala dobre preporuke, književnih susreta s poznatim književnicima i koncerta, bogat program za sve dobne skupine obuhvaćao je i cjelodnevne aktivnosti na svim odjelima poput edukacija korisnika, akcija slaganja Lego-setova za odrasle i kreativnih radionica za djecu, a posjetitelji su imali priliku pogledati i dvije izložbe.

Ta tradicionalna književna manifestacija, kojom se slave knjiga i stvaranje te se potiče kultura čitanja, 2023. godine odvijala se u znaku umjetne inteligencije.

U nastavku saznaj što se sve događalo u Knjižnici tijekom ovogodišnje Noći knjige!

Središnji programi 

Noć knjige 2023. započela je književnim susretom s Jelenom Pervan, autoricom koja piše i prevodi knjige za djecu te za njih osmišljava kreativne literarne programe i radionice. Riječ je o pričaonici u kojoj glavnu ulogu imaju smiješne bakterije Mrljek i Prljek, a naglasak je na zdravlju i higijeni. Susret koji je održan u 17 sati na Dječjem odjelu bio je namijenjen djeci predškolskog uzrasta.

Uz prijenos uživo, u 18 sati u Dvorani mudrosti započeo je Festival dobre preporuke koji je Gradska knjižnica Požega organizirala u okviru projekta Čitam. i u sklopu kojeg se publici predstavilo 15 najuspješnijih preporučitelja iz Natječaja za prikupljanje preporuka za čitanje. Preporučitelji su predstavili knjigu koju su već preporučili na platformi Čitamo., a svojim prezentacijskim vještinama pokušali su uvjeriti publiku da pročita tu knjigu, ako još nije. Nakon svake preporuke posjetitelji iz publike licitirali su za preporučenu knjigu, koju su odmah mogli i posuditi u Knjižnici. Osim preporučitelja i drugih zaljubljenika u knjigu i čitanje, u Festivalu su sudjelovali i poznati književnici Kristian Novak, Marina Vujčić i Ivica Ivanišević.

Festival dobre preporuke dostupan je na YouTube kanalu Gradske knjižnice Požega.

Nakon Festivala dobre preporuke u 19:30 na Galeriji svjetlosti uslijedio je književni susret s Kristianom Novakom, Marinom Vujčić i Ivicom Ivaniševićem, suvremenim hrvatskim autorima koji su ujedno znanstvenici, istraživači, jezikoslovci, edukatori, urednici i vrhunski profesionalci. Naglasak je bio na razgovoru o poticanju i važnosti čitanja, o tom koliko autori razmišljaju o čitateljima dok za njih pišu te o fikciji i zbilji, a tim se književnim susretom ujedinilo sve sudionike procesa čitanja. Okupljeni posjetitelji dobili su Moj dnevnik pročitanih knjiga, u koji mogu zapisati svoje dojmove o pročitanim knjigama i koji je Knjižnica također pripremila i tiskala u okviru projekta Čitam. 

Poseban interes izazvao je koncert poznate glazbene grupe Vatra koji je održan u 21:30. Vatra je na Galeriji svjetlosti okupila brojne obožavatelje, a koncert kojim je završila ovogodišnja Noć knjige organiziran je u suradnji Grada Požege i Gradske knjižnice Požege. 

Cjelodnevni programi

U okviru programa Umjetna inteligencija na Znanstvenom i studijskom odjelu korisnike se educiralo o mogućnostima chat-komunikacije s umjetnom inteligencijom. Posjetitelji su pritom saznali da je ChatGPT osmislila vodeća istraživačka organizacija za umjetnu inteligenciju pod nazivom OpenAI, a raspravljalo se i o tom koliko je on pouzdan, kao i o njegovim značajkama.

Programom Mozgam., koji je podrazumijevao simbolično gašenje svih konzola i računala za igranje igara na Odjelu za mlade i multimediju, skrenula se pozornost na „mozganje” u borbi protiv umjetne inteligencije. Na taj su se način djeca i mladi nakratko odmorili od igrica te su se, samostalno ili u timu, okušali u rješavanju raznih križaljki i osmosmjerki.

Na Odjelu za mlade i multimediju održao se i Lego-maraton za odrasle, akcijsko slaganje Lego-setova od kojih neki imaju i više od 9000 dijelova. Samostalno ili u paru, odrasli entuzijasti i ljubitelji Lego-kockica cijelu su večer proveli u Knjižnici strpljivo slažući svoje setove.

Na Dječjem se odjelu održavala kreativna aktivnost Ogrlica od puzzli. Tom su prilikom djeca školskog uzrasta sudjelovala u programu kreativnog stvaranja koji je podrazumijevao jedan zanimljiv način izrade nakita.

Izložbe

Tijekom Noći knjige posjetitelji su u Knjižnici mogli uživati i u umjetničkom izričaju. Povodom desete godine provođenja projekta Knjiga svaki dan, na Galeriji svjetlosti postavljena je izložba Knjiga svaki dan ― 2014. – 2023. Riječ je o retrospektivi najboljih fotografija od njih ukupno 401, koliko ih je bilo izloženo u okviru tog projekta tijekom devet samostalnih izložbi od 2014. do 2022. godine. Izložba Mali princ, ciklus slika Jasmine Lesić inspiriran jednim od najpoznatijih klasika o istinskim životnim vrijednostima, postavljena je u Galeriji Tunel. Obje se izložbe u Gradskoj knjižnici Požega mogu pogledati do 15. svibnja!

Kako je izgledala Noć knjige 2023. u tvojoj Knjižnici, pogledaj u fotogaleriji!