26. 4. 2023.

Događaji, izvješća

Mirna Obradović

Prošlog je tjedna, od 17. travnja do 23. travnja, u Gradskoj knjižnici Požega obilježen Tjedan cjeloživotnog učenja, nacionalna obrazovna kampanja koja se provodi s ciljem podizanja svijesti o važnosti i potrebi cjeloživotnog učenja i obrazovanja te promicanja kulture učenja.

U okviru kampanje svake se godine organiziraju brojne aktivnosti kojima se građane potiče na uključivanje u proces cjeloživotnog učenja, a 2023. godine Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih organizirala je 17. Tjedan cjeloživotnog učenja koji se provodi u sklopu ESF-ova projekta Promocija cjeloživotnog učenja faza II.

U nastavku saznaj koji su programi u 17. Tjednu cjeloživotnog učenja održani u tvojoj Knjižnici!

Ponedjeljak, 17. travnja

StartUp u Knjižnici

U Tjednu cjeloživotnog učenja, 17. i 19. travnja, u Dvorani znanja održane su dvije radionice u okviru programa StartUp u Knjižnici. Riječ je o novom programu Gradske knjižnice Požega koji obuhvaća radionice namijenjene osobama u dobi od 18 do 30 godina i pokrenut je s ciljem poticanja poduzetničkog duha među mladima, razvoja vještina osobnog upravljanja te usvajanja stručnih znanja i vještina potrebnih za postojeće radno mjesto, pronalazak zaposlenja ili pokretanje vlastitog poslovanja. Vodi ga stručna predavačica, uz gostovanje raznih stručnjaka iz specifičnih područja, a održava se uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Igraonica za bebe

Igraonica za bebe dio je obiteljskog programa Knjižnice namijenjen bebama, djeci u dobi do tri godine i njihovim roditeljima, a podrazumijeva obradu određene teme sa stajališta pedijatrije i pedagogije te djetetovu interakciju s roditeljima i slobodnu igru u prostoru Igraonice. Program s ciljem poticanja općeg razvoja svih djetetovih potencijala održava se u suradnji s pedijatricom i vanjskom suradnicom Knjižnice, a u Tjednu cjeloživotnog učenja teme su bile Edukacijske igre u razvoju djece i poteškoće spavanja.

Utorak, 18. travnja

Vođena igraonica

Vođena igraonica metodički je osmišljen program koji je usmjeren poticanje socijalnog i emocionalnog razvoja te jačanje temeljnih kompetencija cjeloživotnog učenja, a namijenjen je djeci predškolskog uzrasta u dobi od četiri do šest godina. U Tjednu cjeloživotnog učenja na Dječjem su odjelu održane dvije Vođene igraonice, 18. i 21. travnja, a teme su bile Zraka trebam hitno i Ekopapir. Predškolci su pritom učili o pravilnom položaju i sadnji cvijeća, u čemu su se i sami okušali, te proizvodnji ekološkog papira od slonova izmeta, nakon čega su izrađivali sloniće od novinskog papira.

Predavanja o nasilju nad ženama u prošlosti

U organizaciji Povijesnog društva Požega i Pučkog otvorenog učilišta Obris u Dvorani znanja Gradske knjižnice Požega održana su dva predavanja o nasilju nad ženama u prošlosti. Dr. sc. Ana Rajković Pejić održala je predavanje pod nazivom Buntovnice – oblici ženskog aktivizma u međuratnom razdoblju, koje je bilo usmjereno na probleme i perspektive s kojima su se susretale buntovnice međuratnog razdoblja. U predavanju pod nazivom Žene s margine: Zatvorenice na području Hrvatske u 19. stoljeću dr. sc. Luka Pejić govorio je o percepciji i tretmanu žena osuđenih za kaznena djela na području Hrvatske.

Srijeda, 19. travnja

Avantura: Umjetnost.

U Tjednu cjeloživotnog učenja u Dvorani mudrosti održana je i jedna radionica u okviru programa Avantura: Umjetnost. Riječ je o ciklusu metodički osmišljenih radionica za odrasle, a priprema ga i vodi profesorica likovne umjetnosti i vanjska suradnica Knjižnice. Naglasak je na teoriji i povijesti umjetnosti, upoznavanju s osnovnom likovnom terminologijom te analizi umjetničkih djela, ali i primjeni naučenog na konkretnim primjerima.

TIM

Program TIM, koji se svake srijede cijelog dana održava na Dječjem djelu, obuhvaća kreativne tematske radionice usmjerene na crtanje, modeliranje, pletenje i izrađivanje raznovrsnih predmeta, a raznim aktivnostima obilježavaju se i blagdani, godišnja doba te važni dani u godini. Namijenjen je djeci osnovnoškolskog uzrasta, a u Tjednu cjeloživotnog učenja sudionici su učili šivati dugmad, pri čemu su posebno savladavali vještine ubadanja igle.

Četvrtak, 20. travnja

Tehnike učenja

Za učenike sedmog razreda Osnovne škole Julija Kempfa Požega u Dvorani znanja Gradske knjižnice Požega održana je radionica s predavanjem koju su organizirale profesorice iz Ekonomske škole Požega. Učenici su pritom upoznati s različitim tehnikama učenja te su se i sami okušali u nekim mnemotehnikama, lančanoj metodi pamćenja i testu imaginacije, upoznati su sa sustavom Dominic, sudjelovali su u kvizu opće kulture, a prva su tri mjesta simbolično nagrađena.

Brojnim programima za sve dobne skupine kojima se nastojalo skrenuti pozornost na važnost svih oblika obrazovanja zaključen je 17. Tjedan cjeloživotnog učenja u Gradskoj knjižnici Požega!