27. 4. 2023.

Izvješće

Bernarda Pirović

Gradska knjižnica Požega u okviru projekta Čitam., uz prijenos uživo, organizirala je Festival dobre preporuke u sklopu kojeg se predstavilo 15 najuspješnijih preporučitelja iz Natječaja za prikupljanje preporuka za čitanje. Festival dobre preporuke održao se 24. travnja u 18 sati u Dvorani mudrosti Knjižnice, a okupio je preporučitelje, književnike Marinu Vujčić, Kristiana Novaka i Ivicu Ivaniševića, kao i ostale zaljubljenike u knjigu i čitanje.

Preporučitelji su publici predstavili knjigu koju su već i preporučili u obliku videopreporuke na platformi Čitamo., a svojim prezentacijskim vještinama i sposobnostima pokušali su uvjeriti okupljene da je knjiga koju su pročitali i prezentirali ona koju bi i prisutni, ako još nisu, trebali pročitati. Za to je publika dobila priliku nakon svake preporuke licitirajući za preporučenu knjigu koju su odmah mogli i posuditi u Knjižnici!

Nakon Festivala dobre preporuke uslijedio je književni susret s Marinom Vujčić, Kristianom Novakom i Ivicom Ivaniševićem. Ti suvremeni autori, znanstvenici, istraživači, jezikoslovci, edukatori, urednici i vrhunski profesionalci s publikom su podijelili svoja razmišljanja o poticanju i važnosti čitanja, a brojni okupljeni zaljubljenici u pisanu riječ imali su priliku, između ostalog, saznati i o tom koliko autori razmišljaju o čitateljima tijekom procesa pisanja, o književnim likovima, žanrovskim podjelama književnosti te o autobiografskim elementima u njihovim djelima. 

Okupljeni posjetitelji, među kojima su bili i članovi čitateljskih klubova te studenti i profesori s Katedre za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Pečuhu, na poklon su dobili Moj dnevnik pročitanih knjiga u koji mogu zapisati svoje dojmove o pročitanim knjigama i koji je Knjižnica također pripremila i tiskala u okviru projekta Čitam. 

Festival dobre preporuke pogledaj na YouTube kanalu Gradske knjižnice Požega, među dobrim preporukama odaberi nešto za sebe i dođi u Knjižnicu po svoj naslov!

Projekt Čitam. usmjeren je na niz aktivnosti za razvijanje čitateljskih navika i interesa različitih dobnih skupina, posebice ranjivih skupina (djece i mladih, starije populacije, osoba s invaliditetom), i na taj način osigurava preduvjet za njihov cjelovit osobni razvoj, podizanje stupnja njihova obrazovanja, poboljšanje kvalitete života te veću socijalnu uključenost u društvo.

Projekt Čitam. koji Gradska knjižnica Požega provodi u suradnji s partnerom Gradom Požegom financira se na temelju Ugovora s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva, iz Europskog socijalnog fonda (85 %) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (15 %). Ukupna je vrijednost projekta 443.241,26 kuna, a riječ je o bespovratnim sredstvima.

Projektom će se unaprijediti i mrežna platforma Čitamo. na kojoj će se kontinuirano objavljivati preporuke za čitanje i sadržaji koji potiču kulturu čitanja. Prati nas za više informacija o projektu i projektnim aktivnostima.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Gradske knjižnice Požega.