28. 4. 2023.

Preporuke

Vlasta Peći Marčetić
Mirjana Franculić

Popis preporuka

Čitati djela hrvatskih književnika za koje znaš da će ti doći u goste u tvoju knjižnicu veliki je izazov i prilika. Članovi Čitateljskog kluba Lectoria čitali su romane Marine Vujčić, Kristiana Novaka i Ivice Ivaniševića te su, družeći se s njima na Festivalu dobre preporuke, književnom susretu i javnoj tribini o važnosti čitanja u Noći knjige, dobili priliku podijeliti svoje dojmove o pročitanom s tim književnicima, upoznati ih i doživjeti ih mimo njihovih likova u romanima.

Uspoređivati fikciju i zbilju te pronalaziti autobiografske motive u djelima nakon upoznavanja autora bilo je iznimno zanimljivo i na sastanku Kluba bile su to glavne teme.

Nakon što pročitate Ciganina, ali najljepšeg i Črnu mati zemlu te upoznate Kristiana Novaka, dobijete potpuni doživljaj genijalnosti i jednostavnosti pisca. Kad pročitaš nekoliko romana Marine Vujčić, shvatiš koliko su likovi u romanima složeni, osebujni, usamljeni i željni ljubavi te poželiš pročitati sva djela te žene koja je čitav svoj život podredila književnosti. Upoznati Ivicu Ivaniševića bilo je otkriće. Njegovi romani ni u jednom segmentu ne otkrivaju duhovitost, osebujnost i genijalnost tog novinara, pisca i sociologa koji svojom svestranošću, između ostalog, spada u pisce krimića koji to nisu.

Jedna je od prednosti čitanja i razvijanje empatije ili sposobnosti razumijevanja likova o kojima čitamo, poistovjećivanje s njima, rušenje predrasuda i prihvaćanje različitosti. Upravo likovi tih triju hrvatskih književnika sve to nude i traže od svojih čitatelja.

Prenesi na sebe oduševljenje koje su autori svojom osobnošću, jednostavnošću i genijalnošću izazvali u članovima Čitateljskog kluba Lectoria i čitaj suvremene hrvatske romane koji isprepliću fikciju i zbilju, govore o ozbiljnim i mračnim temama, potiču na razmišljanje, a ostavljaju duboke dojmove o pročitanom i čine nas boljima!