28. 4. 2023.

Događaji, izvješća

Vlasta Peći Marčetić

O važnosti knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega razgovaralo se s književnicima Kristianom Novakom, Marinom Vujčić i Ivicom Ivaniševićem na javnoj tribini o važnosti čitanja koja je u okviru projekta Čitam. održana 25. travnja 2023. godine u 11 sati na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega.

Zašto je važno čitati? Kako poticati čitanje? Sve o ovim i sličnim pitanjima, pisanju, lektiri u suvremenom obrazovanju te čitanju unatoč digitalnim sadržajima govorilo se na javnoj tribini s poznatim književnicima. Okupljena publika imala je priliku postavljati pitanja, a u razgovoru su sudjelovali i najbolji preporučitelji iz Natječaja za prikupljanje preporuka, srednjoškolci te njihovi profesori iz Požege i okolice.

Učenici Katoličke gimnazije u Požegi s profesorima Marijanom Ćorluka i Miroslavom Paulićem, učenici Gimnazije Požega s Marijom Mrkojević i Kristinom Lešić te članovi Čitateljskog kluba Kosjenka & Domaći iz GimnazijeMatija Mesić” u Slavonskom Brodu s profesoricom Andrijanom Nemet-Kosijer aktivno su sudjelovali u tribini i razgovarali s književnicima o čitanju i važnim temama u vezi s čitateljima, pisanjem i slično.

Prisutni učenici i njihovi profesori imali su priliku od poznatih književnika čuti razmišljanja o lektiri, što misle o trendovima na društvenim mrežama i njihovu utjecaju na kulturu čitanja, koliko je važna kritika društva u knjigama, odnosno društveno angažirana književnost i još mnogo toga. O čemu su još razgovarali književnici, saznat ćeš ako pogledaš snimku tribine na YouTube kanalu Gradske knjižnice Požega!

Projekt Čitam. usmjeren je na niz aktivnosti za razvijanje čitateljskih navika i interesa različitih dobnih skupina, posebice ranjivih skupina (djece i mladih, starije populacije, osoba s invaliditetom), i na taj način osigurava preduvjet za njihov cjelovit osobni razvoj, podizanje stupnja njihova obrazovanja, poboljšanje kvalitete života te veću socijalnu uključenost u društvo.

Projekt Čitam. koji Gradska knjižnica Požega provodi u suradnji s partnerom Gradom Požegom financira se na temelju Ugovora s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva, iz Europskog socijalnog fonda (85 %) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (15 %). Ukupna je vrijednost projekta 443.241,26 kuna, a riječ je o bespovratnim sredstvima.

Projektom će se unaprijediti i mrežna platforma Čitamo. na kojoj će se kontinuirano objavljivati preporuke za čitanje i sadržaji koji potiču kulturu čitanja. Prati nas za više informacija o projektu i projektnim aktivnostima.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Gradske knjižnice Požega.