3. 5. 2023.

Novosti

Mirna Obradović

Završavaš šesti, sedmi ili osmi razred? Zanimaju te razni načini šifriranja i dešifriranja? Želiš saznati više o algoritmu izrade sigurnijih šifri kojima se svakodnevno koristimo, suvremenim kriptografskim sustavima i o tom zašto ih je teško „probiti“? Pridruži nam se na radionicama o kriptografiji koje će se održavati u Knjižnici!

Kriptografija za djecu novi je program Gradske knjižnice Požega usmjeren na upoznavanje s tradicionalnim i suvremenim kriptografskim sustavima te načinima šifriranja i dešifriranja, a namijenjen je osnovnoškolcima koji završavaju šesti, sedmi ili osmi razred i koji su članovi Knjižnice. Održavat će se pod stručnim vodstvom profesora informatike Hrvoja Humskog, a ciljevi su poticanje kritičkog promišljanja i kognitivnih potencijala, usvajanje i razvijanje novih vještina te kvalitetno provođenje slobodnog vremena u Knjižnici.

Program obuhvaća algoritam rada te zadatke za šifriranje i dešifriranje koje će polaznici rješavati u timovima, a osim što će se saznati više o algoritmu izrade sigurnijih šifri kojima se koristimo u svakodnevnom životu, suvremenim kriptografskim sustavima i o tom zašto ih je teško „probiti“, stariji će se osnovnoškolci na taj način upoznati i s načinom čuvanja šifri na serverima.

Novi program za osnovnoškolce održat će se u obliku pet dvosatnih radionica koje obuhvaćaju sljedeće teme:

  • Kriptografija – što je to?
  • Jednostavna šifriranja
  • Cezarova šifra
  • Vigenèreova šifra
  • Transpozicijska šifra
  • Afina šifra
  • Playfairova šifra.

Radionice će se održavati u Dvorani znanja od 28. lipnja do 4. srpnja 2023. godine od 15:30 do 17:30, a prijaviti se možeš osobno na Odjelu za mlade i multimediju, na e-mail omm@gkpz.hr ili na broj 099 524 83 68!

Prijavi se, saznaj više o tradicionalnim i suvremenim kriptografskim sustavima, načinima šifriranja i dešifriranja i kvalitetno provedi slobodno vrijeme u svojoj Knjižnici!

Program se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.