5. 6. 2023.

Preporuke

Ivana Maričević

U lipnju se diljem svijeta obilježava Međunarodni dan podrške žrtvama nasilja (26. lipnja), a tim ti povodom predlažemo da u Knjižnici potražiš neku od knjiga s tom uvijek aktualnom temom koja dobila je brojne književne i stručne obrade. 

U nastavku istraži popis preporuka i pročitaj neki od predloženih naslova koji progovaraju glasovima osoba izloženih različitim oblicima nasilja donoseći potresna svjedočanstva onih koji su proživjeli razna traumatična iskustva ili temi nasilja prilaze iz stručnog kuta, a u središtu im je poruka o pravu na dostojanstven život svakog pojedinca te poziv na pobunu protiv bilo kakvog oblika agresivnosti, mržnje i nasilja.

Ispovijesti žrtava u obliku romana i stripa 

Francuski novinar, pisac i književni kritičar Philippe Lançon na stranice romana Zakrpan izlio je vlastito potresno svjedočanstvo preživljavanja terorističkog napada na redakciju satiričkog pariškog časopisa Charlie Hebdo 7. siječnja 2015. godine. Džihadistički napad iza sebe je ostavio 12 smrtno stradalih i 11 ranjenih, među kojima je i autor koji u toj romanesknoj ispovijesti pred čitatelja podastire vlastitu proživljenu traumu. Portretirajući psihu žrtve koja se bori s teškim fizičkim i psihičkim posljedicama barbarskog čina, književnik iskreno progovara o teškoj svakodnevici i povratku u život nakon doživljena užasa ispisivanjem vrhunske književne obrade vlastite patnje ispreplićući je brojnim književnim, glazbenim i filmskim referencama. Saznaj više o potresnom iskustvu događaja koji je šokirao svijet! 

Rumunjska grafička dizajnerica i ilustratorica Maria Stoian autorica je višestruko nagrađivanog stripa Shvati to kao kompliment u kojem je sabrala 20 istinitih osobnih iskustava seksualnog nasilja i uznemiravanja. Riječ je o pričama koje su joj na istoimeni blog, čiju je poveznicu objavila na više društvenih mreža, anonimno slali različiti ljudi. Prezentirajući ispovijesti od kojih svaka nosi određenu osobnu traumu, autorica je obuhvatila različite oblike nasilja, od psihičkog maltretiranja i verbalnog uznemiravanja do fizičkog nasilja, te je na taj način iskazala snažnu podršku svim žrtvama zlostavljanja i poticaj da potraže pomoć pokazujući im da nisu sami. Uzmi u ruke knjigu koja će ti slikom i tekstom dočarati različite istinite priče o seksualnom uznemiravanju!

Romaneskna posveta žrtvama studentskog prosvjeda u Južnoj Koreji

Nagrađivana južnokorejska književnica Han Kang u knjizi Ljudska djela latila se teške teme fizičkog nasilja smjestivši ga u kontekst ustanka u Gwangjuu 1980. godine. U tom, krvavo ugušenom studentskom prosvjedu smrtno stradava 15-godišnjak, o čemu čitatelj saznaje iz priča drugih likova koje razotkrivaju svu okrutnost režima, nasilja, nehumanosti i političke brutalnosti s jedne strane te dostojanstva i humanosti s druge. Putujući stranicama knjige, čitatelj dobiva priliku i saznati više o povijesti, kulturi i tradiciji Južne Koreje, a osobito o povijesnoj epizodi u koju je radnja smještena. Upoznaj Južnu Koreju i otkrij više o studentskom prosvjedu u Gwangjuu 1980.!  

U obiteljima zlostavljača

Francuski pisac i novinar Sorj Chalandon nadahnut vlastitom životnom pričom i odnosom s ocem u središte je svojeg romana Zanimanje oca stavio figuru oca zlostavljača. Ispripovijedana iz perspektive 13-godišnjeg dječaka koji odrasta u disfunkcionalnoj obitelji u Francuskoj 60-ih godina prošlog stoljeća i čiji su dani djetinjstva ispunjeni stalnim očevim fizičkim i psihičkim zlostavljanjem te majčinom šutnjom, knjiga u čitatelju izaziva snažne osjećaje glasno upozoravajući i potičući na obraćanje pozornosti jer se stvari opisane u knjizi možda događaju oko nas. Pročitaj tu snažnu i emotivnu knjigu o odrastanju s nasilnim ocem!

Engleski pisac Dave Pelzer u knjizi Dijete zvano „Ono“ koja je prvi dio autobiografske trilogije ostavio je stravično osobno svjedočanstvo o životu zlostavljanog dječaka. Obuhvaćajući svoj život od četvrte do 12. godine, autor precizno dokumentira odrastanje uz čudovišnu majku, a stranice knjige preplavljuju bol i patnja nevinog dječaka koji trpi svakodnevnu torturu, ponižavanje, izgladnjivanje i fizičko nasilje emocionalno nestabilne majke alkoholičarke. Upozoravajući na društveni problem zlostavljanja djece, autor je ispisao snažnu priču o preživljavanju i trijumfu ljudskog duha koja može biti inspiracija svim žrtvama. Saznaj što se dalje događalo s dječakom zvanim Ono u nastavku Izgubljeni dječak: potraga usvojenog djeteta za obiteljskom ljubavlju!

Nasilje u vezama 

Središnja je tema romana Smrtni ishodi atletskih povreda Milice Vučković nasilje u vezama. Književnica te u toj knjizi uvlači u svijet svoje junakinje Eve koja nakon propalog braka, balansirajući među ulogama majke, kćeri, sestre i zaposlenice, ulazi u odnos s novim muškarcem Viktorom padajući sve dublje u ponor ovisnosti o njemu. Secirajući ljubavni odnos koji se pretvara u odnos nasilnik žrtva, autorica otvara mnoga pitanja koja se tiču odnosa i mehanizama manipulacije te šalje snažnu poruku o važnosti samopoštovanja, učenja ljubavi prema sebi samima i postavljanju granica u odnosima s drugima. Saznaj zašto je ta knjiga postala hit odmah nakon objavljivanja!

Psihijatar Lundy Bancroft svoje je 15-godišnje bavljenje zlostavljanjem u partnerskim odnosima i obiteljskim nasiljem te praktično iskustvo rada sa zlostavljačima i njihovim obiteljima pretočio među korice knjige Zašto on to radi?: uvid u misli ljutitih i kontrolirajućih muškaraca. Približavajući čitatelju psihu muškaraca zlostavljača, autor donosi brojne primjere govoreći o tom što je zlostavljanje i kako ga prepoznati, koji su tipovi zlostavljača, o mogućnostima promjene zlostavljačkog mentaliteta, kako izaći iz odnosa sa zlostavljačem te donosi niz korisnih informacija za sve one koji se nalaze u takvom odnosu. Zaviri u taj korisni priručnik o partnerskom nasilju te saznaj kako pomoći sebi ili drugima koji se nađu u zlostavljačkom odnosu!

Poznati danski terapeut o agresivnosti među djecom i mladima

Jesper Juul, poznati danski obiteljski terapeut i autor brojnih uspješnica iz područja popularne psihologije, u knjizi Agresivnost!: nov i opasan tabu?: vodič za bolje razumijevanje agresivne djece i mladih bavi se psihičkim i emocionalnim zdravljem djece, mladih i odraslih usmjeravajući se na razumijevanje važnosti i značenja agresivnosti. U potrazi za odgovorima na pitanja poput onog odakle dolazi agresivnost, što je destruktivna i konstruktivna agresivnost te brojna druga, autor stavlja naglasak na pristup koji takvom nepoželjnom obliku ponašanja djece pristupa na konstruktivan način. Otkrij što poznati danski terapeut kaže o agresivnosti najmlađih!

Nevidljivo nasilje društvenih mreža 

Francuska književnica Delphine de Vigan u romanu Djeca su kraljevi bavi se ozbiljnom i aktualnom temom društvenih mreža kao izvorom nevidljivog nasilja te njihovim utjecajem na obitelj, osobito one najmlađe članove. U središte je romana autorica smjestila mladu ženu Mélanie koja se, želeći ostvariti vlastite ambicije, koristi djecom čije živote opsesivno bilježi, snima, fotografira i javno servira pratiteljima na Instagramu i YouTube kanalu. Nestanak njezine šestogodišnje kćeri i potraga koja će uslijediti otvorit će brojna pitanja kojima autorica progovara o važnim društvenim temama razotkrivajući ispraznost i komercijalnost medija te iznoseći snažnu kritiku društvenih mreža. Pročitaj aktualno djelo koje progovara o nasilnom zadiranju u intimu pojedinca!

Dođi u Knjižnicu, na posudbenom pultu i informativnim pultovima potraži novi tematski bilten u kojem ćeš pronaći još preporuka knjiga o temi nasilja, izaberi i pročitaj nešto od predloženog!