3. 7. 2023.

Preporuke

Ivana Maričević

Bliži se vrijeme godišnjih odmora i putovanja, a tvoja ti Knjižnica predlaže čitateljsko putovanje nekim od gradova, izmaštanih i stvarnih, koji su književnicima poslužili kao mjesta oko kojih su ispisali potresne, obiteljske, ljubavne i povijesne priče pružajući ti priliku da saznaš više o životu u nekima od njih. 

Caracas, Kabul, Alep, Teheran, Dubrovnik, Tokio i Bohane neki su od gradova koji su bili izvor inspiracije i poslužili su književnicima kao scena na koju su postavili najrazličitije likove i priče, a u nastavku saznaj koje ti naslove preporučujemo za čitanje u srpanjskom tematskom biltenu, izaberi neku od predivnih razglednica gradova koje ćeš u pronaći predloženim knjigama te zaviri i u publicističke naslove koji se iz različitih aspekata bave fenomenom grada!

Literarne posvete Kabulu, Alepu, Teheranu, Tokiju i Dubrovniku

Kabulske lastavice roman je alžirskog književnika Mohammeda Moulessehoula, objavljen 2002. godine pod pseudonimom Yasmina Khadra. Na stranicama knjige čitatelj će imati priliku prošetati ulicama Kabula u vrijeme dolaska talibana na vlast te se upoznati sa sudbinama četvero ljudi, Mohsena i njegove žene Zunaire te Atiqa, zatvorskog čuvara u ženskom zatvoru, i njegove žene Musarrat, oboljele od neizlječive bolesti. Kako će se političke i društvene prilike odraziti na živote tih ljudi te kako će se njihove priče ispreplesti u vremenima talibanskog terorizma, saznat ćeš ako pročitaš taj potresni roman koji je snažan poziv na humanost. Uputi se u Kabul i saznaj više o životu pod talibanskom vlašću!

Britanska književnica Christy Lefteri, nadahnuta sirijskom migrantskom krizom, među korice svojeg romana Pčelar iz Alepa smjestila je snažnu priču o izbjegličkom putovanju sirijskog pčelara i njegove supruge, umjetnice oslijepljele nakon eksplozije u kojoj im je smrtno stradao sin. Vodeći čitatelja na opasno putovanje bračnog para iz ratom opustošena Alepa na zapad, tijekom kojeg će se suočiti ne samo s boli zbog smrti djeteta već i s nizom drugih pogibelji, autorica vješto isprepliće motive gubitka, tuge, nemoći, beznađa i tame, nade, ljubavi i vjere u bolje sutra te tim emotivnim djelom podiže književni spomenik čovječnosti i snazi ljudskog duha i u najtežim okolnostima. Pročitaj tu potresnu knjigu koja te neće ostaviti ravnodušnom/ravnodušnim!

Mahbod Seraji, američki pisac iranskog podrijetla, u romanu Krovovi Teherana čitatelja uvlači u priču koja započinje 1973. godine u glavnom gradu Irana. Ispripovijedana u prvom licu, iz perspektive 17-godišnjeg Paše Šahida koji dane provodi u društvu najboljeg prijatelja Ahmeda, knjiga donosi ljubavnu priču podastirući pred čitatelja i društveno-politički kontekst Teherana 70-ih godina prošlog stoljeća te vrvi opisima kulture i običaja stare Perzije. Vještim spisateljskim perom, ispreplićući elemente povijesnog i ljubavnog, autor je napisao snažan roman o odrastanju, ljubavi, prijateljstvu, hrabrosti, žrtvi i nadi u surovim vremenima u zemlji u kojoj vlada represija. Prošeći ulicama Teherana i uživaj u stranicama ljubavne priče obogaćene književnim prikazom stare Perzije!

Poznata po romanima u kojima svoje čitatelje vodi na putovanja diljem svijeta te isprepliće ljubavne priče s kulturnim referencama i opisima egzotičnih krajeva, engleska književnica Julie Caplin u romanu Mala čajana u Tokiju svoju je protagonisticu Fionu poslala u japansku prijestolnicu. Zaplet romana započinje nakon što Fiona na fotografskom natječaju osvoji putovanje u Japan te, odmah po dolasku u Tokio, susreće muškarca s kojim je prekinula prije deset godina. Posvećujući brojne stranice opisima Tokija, književnica ti, uz romantičnu priču o dvoje ljudi, donosi i dašak dalekog Japana te priliku da zaviriš u bogatu japansku kulturu. Uplovi u to romantično putopisno štivo i uživaj u opisima dalekog Japana i japanske kulture!

Političar, bivši južnokorejski parlamentarac i pisac Young Shin inspiraciju za svoj roman Susret u Dubrovniku crpio je u profesionalnim i privatnim posjetima Hrvatskoj. Susret bivšeg haškog tužitelja Shina Jun-seona i povjesničarke umjetnosti Kwone Yu-ji koja je u Dubrovnik doputovala u potrazi za ocem kostur su knjige koju autor obogaćuje i povijesno-umjetničkim zanimljivostima, crticama iz Domovinskog rata te života slavnih umjetnika i povijesnih ličnosti poput Napoleona, Tiziana, Meštrovića i Tita, a putovanje tijekom kojeg će se rasplamsati ljubav među tim korejskim turistima odvest će ih i u Bosnu i Hercegovinu te Crnu Goru. Pročitaj to literarno djelo koje spaja korejskog autora i hrvatsku tematiku!

Književno-geografska šetnja kroz 111 gradova

Ukrajinski pisac i putnik Jurij Andruhovyč u svojoj se knjizi Leksikon intimnih gradova: slobodni priručnik iz geopoetike i kozmopolitike poigrao različitim žanrovima te je napisao djelo u kojem će čitatelj pronaći lirske zapise, kratke priče, klasične putopise, dokumentarističke zapise, eseje, reportaže i svjedočanstva. Lutajući stoljećima i cijelim jednim životom, autor će te provesti kroz 111 gradova koji se u knjizi pojavljuju abecednim redoslijedom, od Aaraua do Zagreba, i donosi ti pravu književnu poslasticu slika, mirisa, okusa, refleksija složenih u jedinstven spoj autobiografije i geografije. Proputuj kroz 111 gradova s ukrajinskim piscem i putnikom!

Izmaštan grad budućnosti irskog književnika

U svojem romanu prvijencu Grad Bohane irski je književnik Kevin Barry otišao u 2053. godinu kako bi u njoj spisateljskim perom izgradio naslovni grad u zapadnoj Irskoj. Temeljeći geografiju Bohanea na portugalskom Portu, gdje je dobio inspiraciju za djelo, autor je na stranicama romana naslikao književni portret tog grada kojim vladaju bezakonje, blud i primitivna tehnologija, na njegovim se ulicama za prevlast bore zavađene bande, tim se gradom ne voze automobili, jedini se javni prijevoz odvija tramvajima, nema mobilnih telefona i računala, a stanovnici su opsjednuti modom i hedonizmom, te je napisao distopijski roman dajući svoju viziju sumornog svijeta budućnosti. Pođi u Irsku iz 2053. i saznaj kako je vidi poznati irski književnik! 

Biografija Sarajeva i njegovih stanovnika

Bosanskohercegovački i hrvatski književnik te publicist Miljenko Jergović svojem je rodnom gradu posvetio više djela među kojima se osobito ističe ono u kojem sam grad postaje junak, Sarajevo, plan grada. U tom žanrovski miješanom štivu skrojenom od dokumentarističkih i autobiografskih dijelova, anegdota i zanimljivosti u vezi sa životima članova njegove obitelji, ali i povijesnim osobama koje su obilježile povijest grada, pisac će te povesti u šetnju ulicama Sarajeva i dočarati ti njegov duh te otkriti život grada kakav nećeš pronaći ni u jednom turističkom vodiču. Doživi Sarajevo očima poznatog književnika, rođenog Sarajlije!

Publicistički naslovi o drevnim i suvremenim gradovima 

Monografija Izgubljeni gradovi drevnog svijeta opisuje drevne gradove koji su, prema izboru renomiranih stručnjaka, obilježili razvoj urbanih cjelina starog svijeta. Posvećena najvažnijim i najljepšim urbanim središtima stare povijesti, knjiga ih prati u njihovom povijesnom razvoju te u geografskom, arhitektonskom i umjetničkom kontekstu. Bogatstvo fotografija i rekonstruirani gradski tlocrti čitatelju dočaravaju svijet Knososa i Atene, carskog Rima, moćne Tebe, Babilona, Ura i Perzepolisa, Teotihuacana, Machu Picchua i mnogih drugih rasvjetljujući i njihovo kulturno te civilizacijsko značenje. Pođi u potragu za drevnim gradovima i nauči nešto novo o nekima od najvažnijih i najljepših urbanih središta stare povijesti! 

Ognjen Čaldarović, jedan od najistaknutijih sociologa u Hrvatskoj koji se bavi izučavanjem urbane sociologije, u suradnji s doktoricom sociologije Janom Šarinić napisao je knjigu Suvremeni grad: javni prostori i kultura življenja: primjer Zagreba. U knjizi koju su namijenili stručnjacima, ali i svim zainteresiranim čitateljima, autori se bave temama koje se odnose na javni prostor grada te, između ostalog, obuhvaćaju odnos arhitekture, urbanizma i sociologije, sudjelovanje građana u urbanističkom planiranju te vrijednost baštine kao elementa urbane sredine. Pritom sve ilustriraju na primjerima nekoliko socioloških studija dijelova grada Zagreba. Zaviri u knjigu koja će ti iz različitih aspekata otkriti fenomen suvremenog grada.

Dođi u Knjižnicu, potraži tematski bilten na posudbenom pultu i informativnim pultovima, pogledaj koje su se još knjige našle među preporučenima te izaberi nešto za sebe, proputuj različitim gradovima i upoznaj druge kulture s knjigom!