3. 7. 2023.

Preporuke

Vlasta Peći Marčetić
Mirjana Franculić

Popis preporuka

Čitateljski klub Lectoria u svojem se bogatom preporučiteljskom stažu može pohvaliti čitanjem kratkih priča mnogih hrvatskih i svjetskih autora.

Kratka priča oblik je kratke narativne proze. Kao umjetnička književna forma znatno je sažetija i strukturalno jednostavnija u odnosu na roman.

Forma kratke priče iznimno je zanimljiva i popularna upravo zbog svoje složenosti u kojoj autor u malo riječi puno kaže, u kojoj čitatelj u kratkom vremenu čitanja dobije snažne dojmove i upoznaje mnoge likove međusobno povezane u pričama ili bez ikakvih dodirnih točaka. Najčešće su to priče o ljudskim karakteristikama, o kratkim doživljajima, o svakodnevnim događajima o različitim ljudskim sudbinama.

Upravo zbog svojeg limitiranog formata kratka priča najčešće nema uvod, već počinje odmah usred radnje. Ipak, zadržava svoju unutarnju dinamiku, pa tako ima svoj vrhunac, iznenadnu krizu, konflikt ili preokret te opet završava naglo, kao što je naglo i započela.

Kratka priča oslikava trenutak u vremenu i kao takva, za razliku od romana, može, ali i ne mora slati neku određenu pouku, lekciju ili poantu.

Imati vremena za čitanje, imati talent držanja duge koncentracije tijekom čitanja danas u digitalno doba sve je teže. Kratka priča živi u korak s vremenom i omogućuje nam da u kratkom vremenu puno toga čitajući doživimo. Potiče nas na duboko promišljanje i analiziranje, a bez ikakvog dodatnog tumačenja i pretpostavljanja.

Jesi li ikad nekom čitao naglas? Kratke ti priče to omogućavaju!

Pročitati naglas kratku priču u nekom društvu, većem ili manjem, i o njoj odmah razgovarati izniman je doživljaj, a članovi Čitateljskog kluba Lectoria upravo to obožavaju.

Pročitaj i ti nekom svojem, ili samom sebi, neku od kratkih priča iz zbirke Kaleidoskop Zorana Žmirića i doživjet ćeš izniman doživljaj.

Ili neku od kratkih priča iz zbirke Mliječni zubi Lane Bastašić, ostat ćeš bez riječi i još ćeš se pitati „Je li to moguće?“.

Ili priče Bronke Nowicke zanimljivog naslova Nahraniti kamen koje će te čitavo vrijeme hraniti iznimnim rečenicama kojima se autorica koristi da bi u malo riječi puno rekla.

I svakako najneobičnije nastalu zbirku kratkih priča Nastavi priču koja je nastala u okviru projekta Udruge Skribonauti u ženskoj kaznionici u Požegi. Tijekom radionica kreativnog pisanja zatvorenice su učile pisati priče. Fragmente ili ulomke priča zatvorenica Skribonauti su poslali renomiranim hrvatskim autoricama da ih nastave, a nastalo je 12 neobičnih priča koje pozivaju da se nakon njihova čitanja promišlja te potiču maštu kako ih i dalje nastaviti.

Iskustvo čitanja mnogih zbirki kratkih priča daje pravo Lectoriama da ti preporuče čitanje upravo ovih navedenih i to svih, a ne samo nekih!