4. 9. 2023.

Događaji, najave

Ivana Redkin

Program Probudi me! književna je manifestacija koju Gradska knjižnica Požega, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, provodi s ciljem promocije pjesništva te edukacije i promocije recitatora poezije. 

Projekt se provodi u nekoliko faza: objava javnog poziva te prijava zainteresiranih slanjem videosnimke recitacije poezije na zadanu temu, besplatna stručna edukacija najtalentiranijih interpretatora po izboru Prosudbenog povjerenstva te završna manifestacija na kojoj se recitatori predstavljaju publici pripremljenim izvedbama. Završnica uključuje i gostovanja poznatih imena suvremenog hrvatskog pjesništva.

Nadahnut Cesarićevim stihovima Pjesme mrtvog pjesnika, program slavi pjesničko stvaralaštvo, omogućava zainteresiranim osobama da se uz pomoć stručnog vodstva usavrše u području recitacije poezije i predstave publici, nepravedno zapostavljenim pjesnicima zasluženu promociju, kao i priliku suvremenim pjesnicima da publici predstave svoj opus, a publici donosi kvalitetan događaj i mogućnost upoznavanja recentnog hrvatskog pjesništva.  

Tema programa: Poezija i glazba

Poezija i glazba tema su književne manifestacije Probudi me! koja će se održati treći put. Pjesme mnogih pjesnika, među kojima i one Dobriše Cesarića, oživljene su u glazbenom obliku, a u ovogodišnjem će projektu kandidati za svoj nastup moći izabrati uglazbljenu poeziju ili glazbene stihove koji ne moraju nužno biti objavljeni kao zbirka poezije.   

Opis zadatka: Snimi videozapis recitacije odabrane uglazbljene pjesme ili stihova omiljene glazbe u trajanju do tri minute. Nakon kratkog predstavljanja (ime, mjesto prebivališta) najavi pjesmu koju ćeš interpretirati, a zatim pokaži svoje recitatorsko umijeće.       

Rok za prijavu: 17. rujna 2023. 

Nakon isteka roka za prijavu slijedi faza selekcije pristiglih videosnimki. Stručno povjerenstvo u sastavu dramske pedagoginje Marine Petković Liker i predstavnica organizatora Martine Hamzić i Ivane Redkin izabrat će najtalentiranije kandidate koji će dobiti mogućnost besplatne stručne edukacije u Gradskoj knjižnici Požega te će s pripremljenim izvedbama sudjelovati u završnici manifestacije 20. listopada u 18 sati na Galeriji svjetlosti, kad će se publici predstaviti i poznata glazbenica te pjesnikinja Mirela Priselac Remi.

Detaljan opis natječaja, uvjete natječaja te upute o prijavi pronađi na web-stranici natječaja!

Na YouTube kanalu Gradske knjižnice Požega pogledaj snimku prvog (https://www.youtube.com/watch?v=sC3g7k5ztVw) i drugog festivala recitacije (https://www.youtube.com/watch?v=90Ca9aaxHyo). 

Prijavi se, usavrši se u javnom i scenskom nastupu te budi dio ove jedinstvene manifestacije!