21. 9. 2023.

Događaji, izvješća

Ivana Redkin

Sudionici programa Probudi me!, među kojima su učenici Katoličke gimnazije u Požegi pod mentorstvom profesorice Marijane Ćorluke te Gimnazije Požega pod mentorstvom profesorice Marije Mrkojević, 20. rujna 2023. godine sudjelovali su u radionici tijekom koje su se usavršavali u recitaciji odabranih pjesama te pripremali za nastup u završnici manifestacije. 

Radionicu je vodila Marina Petković Liker, kazališna autorica, redateljica, fonetičarka, komparatistkinja književnosti, izvanredna profesorica na Odsjeku glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i vanjska suradnica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu na poslijediplomskom stručnom studiju dramske pedagogije. 

Bogato iskustvo vođenja radionica iz područja glasa i govora voditeljica je, zajedničkim i individualnim radom, podijelila s polaznicima približavajući im važnost dubinskog razumijevanja pjesme. 

Zašto mi se odabrana pjesma sviđa? Koja je radnja? Tko govori? Koja je tema? Što se pjesmom poručuje? Tko sam ja dok govorim? Tko je publika? Što zamišljam dok govorim? S kojim raspoloženjem i osjećajima govorim? Što svojim govorenjem poručujem? Sve su to pitanja na koja su polaznici tražili odgovor otkrivajući tako i moć poezije da probudi kreativnu energiju i emocije koje pri njezinom govorenju možemo podijeliti i s drugima prenoseći im vlastiti sadržaj pjesmom. 

Program Probudi me! književna je manifestacija koja se održava u organizaciji Gradske knjižnice Požega i uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, s ciljem promocije pjesništva te edukacije i promoviranja recitatora poezije. Program se odvija u nekoliko faza, od prijave zainteresiranih slanjem videosnimke recitacije poezije hrvatskih pjesnika i besplatne stručne edukacije najtalentiranijih recitatora do završne manifestacije na kojoj recitatori predstavljaju pripremljene pjesme, a gostujući suvremeni pjesnici interpretiraju svoje pjesme publici. Završnica programa Probudi me! održat će se na Galeriji svjetlosti 20. listopada 2023. godine u 18 sati, uz gostovanje poznate glazbenice i pjesnikinje Mirele Priselac Remi.