25. 9. 2023.

Događaji, najave

Mirna Obradović

U utorak, 3. listopada 2023. godine, započinje novi ciklus programa Utorkom dokumentarno koji je dio jesenskog programa Knjižnice. Bogat filmski ciklus organiziran je u suradnji s međunarodnom organizacijom KineDok, a ove godine obuhvaća 13 dokumentarnih filmova tematski i sadržajno usmjerenih na stvarne događaje i osobe. Projekcije će se održavati svakog utorka u 18:30 u Dvorani znanja Gradske knjižnice Požega.

Pročitaj najave filmova raznovrsne tematike i pronađi nešto za sebe. Pridruži nam se na projekcijama, zaviri u svijet novije europske produkcije i uživaj u filmskim minutama!

Sveta dilema ― 3. 10. 2023.

Robi je brižan, obrazovan i predan 37-godišnji župnik u ruralnoj zajednici u Mađarskoj. Vođa zajednice kojeg svi vole i poštuju. No on je ujedno i partner i otac troje male djece. Celibat ga sprječava u ispunjavanju sve većih obiteljskih obveza, pa se Robi suočava s teškom odlukom: napustiti svećeništvo riskirajući raspad zajednice ili voditi obiteljski život u tajnosti.

Originalni naziv: A döntés
Režija: Márton Vízkelety Julianna Ugrin
Trajanje: 81 min
Godina: 2022.
Jezik: mađarski, talijanski
Zemlja: Njemačka, Mađarska

Trailer

Gradska knjižnica Požega - Utorkom dokumentarno (2)

Punim gasom ― 10. 10. 2023.

Jaroslav je antijunak: propao mu je san da postane vozač relija, brak i očinstvo, izgubljenog je svjetonazora, bez sanjanog financijskog uspjeha te i dalje živi s majkom u dobi od gotovo 50 godina. Kriza maskuliniteta prožima 21. stoljeće, a stara se vizija muškog identiteta prethodnih generacija ne uklapa u suvremeno društvo. No pred kamerom Jaroslav opet postaje junak – duhovit i tragičan istovremeno, zaveden različitim, ponekad populističkim silama dok pokušava ostvariti stari san dominacije reli-stazom – uz pomoć svoje partnerice Jitke.

Originalni naziv: Láska pod kapotou
Režija: Miro Remo
Trajanje: 85 min
Godina: 2021.
Jezik: češki, slovački
Zemlja: Češka, Slovačka

Trailer

Pongov poziv ― 17. 10. 2023.

Štefan Pongo vozač je kamiona, otac, suprug, imigrant, Rom. Prije 15 godina s obitelji je emigrirao iz Češke u Veliku Britaniju kako bi ih zaštitio od rasne diskriminacije. Djeca su završila fakultete i obitelj živi dobro. Misija uspješna. No kad češki predsjednik izjavi da su Romi neradnici, Štefan na Facebooku pokreće akciju. Pristižu mu tisuće fotografija Roma na svojim radnim mjestima, a Štefan postaje lice novonastalog pokreta. No aktivizam mu oduzima dragocjeno vrijeme za obitelj. Je li moguć sklad u životu najpoznatijeg romskog vozača kamiona?

Originalni naziv: Pongo Calling
Režija: Tomáš Kratochvíl
Trajanje: 78 min
Godina: 2022.
Jezik: češki, slovački, engleski
Zemlja: Češka, Slovačka, UK

Trailer

Gradska knjižnica Požega - Utorkom dokumentarno (3)
Gradska knjižnica Požega - Utorkom dokumentarno (4)

Atonalni sjaj ― 24. 10. 2023.

Tsotne živi s bakom koja je njegova skrbnica, učiteljica i međunarodna agentica. Film, osim njegovih fascinantnih nastupa, daje uvid u backstage njihova života. Perspektiva čuda od djeteta stapa se s onom vanjskog promatrača u priči o djetetu koje je osuđeno na slavu.

Originalni naziv: Atonal glow
Režija: Alexander Koridze
Trajanje: 67 min
Godina: 2021.
Jezik: gruzijski
Zemlja: Gruzija

Trailer

Bijelo na bijelom ― 31. 10. 2023.

Film je videodnevnik koji je redateljica Viera Čákanyová vodila boraveći na poljskoj stanici na Antarktiku. Čákanyová se upušta u razgovor s umjetnom inteligencijom debatirajući s njom o prirodi filma, umjetnosti i smislu života. Videozapisi koji prikazuju autoričinu svakodnevicu na stanici suprotstavljeni su lirskim slikama netaknute antarktičke prirode, a film je upotpunjen njezinim komentarima i mislima potaknutima usamljenošću usred beskrajne bjeline krajolika.

Originalni naziv: Biela na bielej
Režija: Viera Čákanyová
Trajanje: 74 min
Godina: 2020.
Jezik: engleski, slovački
Zemlja: Slovačka, Češka

Trailer

Gradska knjižnica Požega - Utorkom dokumentarno (5)
Gradska knjižnica Požega - Utorkom dokumentarno (6)

Preblizu ― 7. 11. 2023.

Kazališna glumica Andrea živi mirnim životom u rumunjskom selu sa svojom kćeri Pirkom i malim sinom. No njihov zajednički život krije veliku traumu koja se ponovno javlja povratkom Andreina nasilnog bivšeg partnera iz zatvora u rodno selo. Njegov povratak pokreće krug susjedskih tračeva i nagađanja – tko je zapravo kriv za ono što se dogodilo? Ovaj klaustrofobični dokumentarni triler prati obitelj koja se nalazi u zatvoru vlastita doma.

Originalni naziv: Apropierea
Režija: Botond Püsök
Trajanje: 85 min
Godina: 2022.
Jezik: rumunjski, mađarski
Zemlja: Mađarska, Rumunjska

Trailer

Veće od traume ― 14. 11. 2023.

Dvadeset i pet godina nakon Domovinskog rata žene koje su preživjele mučenja, silovanja i ubojstva voljenih i dalje su traumatizirane. Film prati grupu polaznica trogodišnjeg terapijskog programa dok dijele svoje životne priče, suočavaju se s traumama prošlosti i tragaju za iscjeljenjem. Uz jednu Srpkinju u grupi, pitanje nacionalnosti još je jedno breme koje će Katica, Ana i Marija morati zbaciti kako bi se okrenule budućnosti i ponovno prigrlile radost življenja. Dokumentarac je, među ostalim, osvojio Zlatnu Arenu Pula Film Festivala, nagradu publike na ZagrebDoxu, nagradu publike, nagradu za etiku i ljudska prava i Zlatnu uljanicu na Danima hrvatskog filma te nagradu za ljudska prava na Sarajevo Film Festivalu.

Originalni naziv: Veće od traume
Režija: Vedrana Pribačić, Mirta Puhlovski
Trajanje: 90 min
Godina: 2022.
Jezik: hrvatski
Zemlja: Hrvatska

Trailer

Gradska knjižnica Požega - Utorkom dokumentarno (7)
Gradska knjižnica Požega - Utorkom dokumentarno (8)

KIM ― 21. 11. 2023.

Kim Corbisier bila je zagonetna ličnost budimpeštanske art-scene. Prije deset godina redateljica Erika Kapronczai predložila joj je da snime kratak film, no nakon što je provela neko vrijeme s Kim, odustala je od te ideje kako bi dokumentirala njezinu borbu s ovisnošću. Taj je projekt također ostao nedovršen jer je Kim u 27. godini počinila samoubojstvo ostavivši za sobom mali, ali snažan opus. Kim je Eriki ostavila svoju videokameru i intimne snimke koje nude uvid u njezin turbulentni život. Iz njih je nastao njihov treći i jedini dovršeni film.

Originalni naziv: KIM
Režija: Erika Kapronczai
Trajanje: 85 min
Godina: 2022.
Jezik: mađarski, engleski, njemački
Zemlja: Mađarska

Trailer

Anino suđenje ― 28. 11. 2023.

Ako su zakoni temelj države, u proteklih 30 godina od proglašenja nezavisnosti temelj su Gruzije zakoni koje su pisali muškarci. U takvim okolnostima žene su se morale boriti za svoja prava i živote, slobodu i samostalnost, poslove i karijere te se neprestano dokazivati da ih zaslužuju. Anino suđenje donosi priču o mladoj i snažnoj odvjetnici koja propituje sustav koji su stvorili muškarci uzimajući predmete onih koje bi bez nje imale vrlo malo šanse preživjeti dan na sudu. Kao kandidatkinju za gruzijsku državnu odvjetnicu, opet je ocjenjuju muškarci na vlasti. Anini usponi i padovi daju uvid u najvažnije političke i društvene izazove s kojima se Gruzija suočava.

Originalni naziv: Ana’s Trial
Režija: Mariam Jachvadze, Tamara Mshvenieradze
Trajanje: 43 min
Godina: 2022.
Jezik: gruzijski
Zemlja: Gruzija

Trailer

Gradska knjižnica Požega - Utorkom dokumentarno (9)
Gradska knjižnica Požega - Utorkom dokumentarno (10)

Orlovi iz Țage ― 5. 12. 2023.

Gotovo svake nedjelje stari nogometni menadžer Nelu Târnovan obilježava teren na lokalnom stadionu, na rubu sela u Transilvaniji. Njegova ekipa, Orlovi iz Tage, igra u zadnjoj ligi i već dvije godine nije dobila utakmicu. No Nelu pokušava održati momčad na životu, bez obzira na to što se sve urotilo protiv njega: sudci, vrijeme, supruga i katkad vlastiti igrači. U mladosti je Nelu bio talentirani nogometaš, a danas njegova borba da pokrene lokalnu momčad predstavlja nastavak njegova sna. Film prati razvoj ekipe tijekom prvenstva u Rumunjskoj te na međunarodnom turniru u Slovačkoj, a nogomet je izgovor za proučavanje života jedne ruralne zajednice u bezimenom, urnebesnom i beznadnom svijetu.

Originalni naziv: Vulturii din Țaga
Režija: Adina Popescu, Iulian-Manuel Ghervas
Trajanje: 74 min
Godina: 2022.
Jezik: rumunjski, slovački
Zemlja: Rumunjska, Slovačka

Trailer

Muzej revolucije ― 12. 12. 2023.

Prije pola stoljeća arhitekt Vjenceslav Richter predložio je odvažnu viziju za muzej koji bi „čuvao istinu o nama”. U ostatcima tog napuštenog utopijskog projekta nastaje prijateljstvo sedmogodišnje djevojčice i jedne starice. Kad grad započne brisanje svih tragova Muzeja revolucije, iz djevojčičina života nestaju bezazlene igre i priče uz vatru.

Originalni naziv: Muzej revolucije
Režija: Srđan Keča
Trajanje: 90 min
Godina: 2021.
Jezik: srpski, Romani
Zemlja: Srbija, Hrvatska, Češka

Trailer

Gradska knjižnica Požega - Utorkom dokumentarno (11)
Gradska knjižnica Požega - Utorkom dokumentarno (12)

Sjeveroistočni vjetrovi ― 19. 12. 2023.

„Raspad Sovjetskog Saveza najveći je zločin dvadesetog stoljeća“ izjava je Vladimira Putina s kojom se odlučno slažu neki stanovnici Gorija, Staljinova rodnog mjesta u Gruziji. Oni sanjaju o povratku u vremena diktatora i snažne kontrole. Kad gradske vlasti uklone spomenik njihovu junaku, Staljinu, ta skupina 70-godišnjaka organizira se u borbi za njegovo ponovno postavljanje. No njihov aktivizam sukobljava se s drugom staljinističkom strankom koja se predstavlja kao istinska zaštitnica staljinizma.

Originalni naziv: აღდგომა
Režija: Nikoloz Bezhanishvili
Trajanje: 99 min
Godina: 2021.
Zemlja: Gruzija

Trailer

Sve će biti dobro ― 2. 1. 2024.

Pčela matica, trutovi i radilice. Marljivost, zajedništvo i nesebičnost u ime funkcionalne zajednice u kojoj nema prostora za egocentričnost. Ovaj poetični esej prikazuje fascinantan svijet pčela, čiji obrasci mogu biti primjer ljudskom društvu. Film kao ekološka meditacija o odnosu pčela i ljudi ističe značaj ovih malih, jedinstvenih bića i analizira njihovu važnost za cjelokupni organizam prirode. Pomoću pčelinjeg mikrokozmosa film nudi višeslojni pogled na svijet kao ogromnu međusobno povezanu prirodnu cjelinu. Jesu li ljudi dio tog moćnog sustava ili su svojim djelovanjem samo uljezi u njemu, zanemarujući činjenicu da takvo stanje šteti i njima samima?

Originalni naziv: Všechno dobře dopadne
Režija: Miroslav Janek
Trajanje: 79 min
Godina: 2022.
Jezik: češki
Zemlja: Češka

Trailer

Gradska knjižnica Požega - Utorkom dokumentarno (13)
KineDok katalog