24. 10. 2023.

Događaji, izvješća

Ivana Redkin

U petak, 20. listopada 2023. godine, u 18 sati na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega održana je završna manifestacija programa Probudi me! na kojoj se publici predstavilo 13 mladih recitatora poezije. 

Učenici Katoličke gimnazije u Požegi i Gimnazije Požega koji su se prijavili za sudjelovanje u programu slanjem videosnimke recitacije te su se nakon toga pripremali za nastup na radionici govorenja poezije održanoj 20. rujna 2023. godine pod stručnim vodstvom pedagoginje glasa i govora Marine Petković Liker te uz mentorstvo svojih profesorica hrvatskog jezika, u skladu s temom ovogodišnjeg programa, Poezija i glazba, publici su recitirali uglazbljenu poeziju.

Mladi su poveli sve prisutne na putovanje stihovima poznatih hrvatskih pjesnika dočaravajući publici svijet odabranih pjesama i prenoseći na nju emocije izazvane poezijom. 

Nakon festivala recitacije, na kojem se predstavilo 13 mladih recitatora poezije, požeška je publika imala priliku uživati u poeziji i glazbi Mirele Priselac Remi koja je posjetitelje programa uvukla u svoj poetski svijet pročitavši deset odabranih pjesama iz svoje prve zbirke poezije Masarykova

U glazbenom je dijelu Remi, uz pratnju prijatelja Erola Zejnilovića iz Elementala na gitari, prisutne počastila ekskluzivom otpjevavši sedam pjesama s nadolazećeg, prvog samostalnog albuma te tako požeškoj publici omogućila uvid u pjesme koje su u svojim začetcima podijelivši s njom nešto što je, kako kaže, čekala 25 godina.

Nakon službenog dijela programa uslijedilo je uručenje priznanja i prigodnih poklona mladim recitatoricama i recitatorima.   

Program Probudi me! književna je manifestacija koja se 2023. godine održala treću godinu zaredom, u Mjesecu hrvatske knjige, u organizaciji Gradske knjižnice Požega i uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Program se održava s ciljem popularizacije pjesništva te poticanja interesa za umijeće recitiranja, kao i predstavljanja recitatora te suvremenih pjesnika publici. 

Na YouTube kanalu Gradske knjižnice Požega možeš pogledati snimku festivala recitacije poezije i nastupa Mirele Priselac Remi!