7. 11. 2023.

Događaji, izvješća

Dijana Klarić

Gradska knjižnica Požega proteklog je četvrtka i petka, 2. i 3. studenog 2023. godine, bila domaćinom završne manifestacije svojeg uspješnog projekta Povratak u Zlatnu dolinu. Provođenjem nacionalnog natječaja za dječje igrokaze ta inicijativa, koja je započela s ciljem revitalizacije života i rada dječje književnice Zlate Kolarić-Kišur, istovremeno je služila kao platforma za popularizaciju dječje dramske književnosti.

Glavna tema ovogodišnjeg natječaja, nadahnutog riječima same Zlate Kolarić-Kišur, bila je “Dobra majka, ma i bijedna, čedu svom je zlata vrijedna!”. Natječaj je bio otvoren od 1. ožujka do 1. svibnja i privukao je 13 autora koji su se natjecali za prestižnu nagradu za najbolji dječji igrokaz. Nakon temeljitog ocjenjivanja Prosudbeno povjerenstvo, čiji su članovi bili teatrologinja i kazališna kritičarka Sanja Nikčević, odgojiteljica i voditeljica Male škole kazališta Kornelija Marks te Dijana Klarić, knjižničarka i voditeljica projekta, odlučilo je da je pobjednički igrokaz naziva Ja sam zmaj! autorice Dore Mihanović.

Završna manifestacija sastojala se od dvaju ključnih događaja. Prvi događaj uključivao je gostovanje dr. sc. Sanje Nikčević u Gradskoj knjižnici Požega 2. studenog, gdje je održala zanimljivo predavanje pod nazivom Istina i laži o kanonu kojim je predstavljena tema utjecaja svjetonazora na umjetnost i književnost.

Drugi događaj uslijedio je već sutradan, 3. studenog, s premijerom pobjedničkog igrokaza Ja sam zmaj! u Gradskom kazalištu Požega i dodjelom nagrade autorici Dori Mihanović.

Manifestacija Povratak u Zlatnu dolinu, koju je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske prepoznalo i sufinanciralo kao javnu potrebu u kulturi, pružila je priliku da se obnovi sjećanje na Zlatu Kolarić-Kišur i njezino nasljeđe, a istovremeno potaknula i stvaranje nove, kvalitetne književnosti za djecu.

Ta inicijativa promovira kreativnost i nasljeđe Zlate Kolarić-Kišur te potiče nove autore da stvaraju za djecu.

Kako je bilo na završnoj manifestaciji, pogledaj u fotogaleriji!