8. 11. 2023.

Preporuke

Ivana Redkin

Saznaj što je novo u svijetu knjige i potraži nove čitateljske doživljaje među novitetima kojima tvoja Knjižnica neprestano obogaćuje svoj fond. Ako si u potrazi za idejama za čitanje, možda inspiraciju pronađeš u nekima od predloženih naslova. Zaviri u popis i izaberi nešto za sebe! 

Nove pustolovine dobro poznatih likova

Švedski majstor kriminalističkog žanra Henning Mankell, autor niza romana o istražitelju Kurtu Wallanderu, u Piramidi čitatelja vraća u vrijeme početaka svojeg slavnog protagonista. Vodeći te unatrag u vrijeme kad je Wallander bio mladi inspektor, književnik će ti predstaviti mladića koji pokušava uskladiti odnose s obitelji, suočava se s osobnim demonima i otkriva strast prema detektivskom radu. Razotkrivajući događaje koji su oblikovali Wallanderov karakter i policijsku karijeru, autor ti daje dubok uvid u formiranje lika i otvara ti mogućnost boljeg razumijevanja Kurta Wallandera. Ako si ljubitelj lika jednog od najpoznatijih detektiva u svijetu kriminalističkih romana, zasigurno će te zanimati njegova prošlost i novi slučajevi koje će ti otkriti ta knjiga!

Priču koju je započeo u romanima Medvedgrad i Mi protiv vas poznati švedski književnik Fredrik Backman nastavlja u novom romanu Pobjednici. Smjestivši radnju u gradove Medvedgrad i Hedo u kojima sport igra važnu ulogu, ali je i okidač za sukobe, autor te vodi na putovanje životima običnih ljudi, svakog sa svojim nadama, snovima i tugama. U svojem originalnom i prepoznatljivom stilu, donoseći priču koja propituje teme nasilja i njegovih dalekosežnih posljedica na zajednicu te složenosti ljudskih odnosa, način na koji nas prošlost oblikuje i utjecaj naših postupaka na živote drugih, književnik još jednom stvara likove s kojima se čitatelj lako može povezati. Ako još nisi čitao prethodne romane iz serijala, započni s njima prije čitanja Pobjednika

Sudbinski isprepletene priče žena 

Britanska književnica Fiona Valpy, koja je srca čitatelja osvojila svojim romanom Dar prošlosti, u novom djelu Priča iz Casablance napisala je snažnu priču u kojoj se isprepliću sudbine dviju žena udaljenih stoljećima, ali povezanih sudbinom i tajnama. Vještim opisima Casablance autorica čitatelju dočarava atmosferu tog marokanskog grada, pa ćeš, čitajući je, gotovo moći osjetiti kao da hodaš tim ulicama, a ujedno će te potaknuti na razmišljanje o sudbini i moći međusobno povezanih priča. U knjizi će uživati svi ljubitelji povijesnih priča isprepletenih tajnama i ljubavnim zapletima!

U romanu Zlokobna talijanske književnice Beatrice Salvioni autorica čitatelja vodi u priču o nevjerojatnom prijateljstvu dviju djevojčica smještenu u Italiju 30-ih godina prošlog stoljeća. Francesca i Maddalena, djevojčice koje pripadaju različitim klasama, suočavaju se s društvenim konvencijama, predrasudama i licemjerjem koje vlada njihovim malim gradom. U toj priči, koja podsjeća na važnost izražavanja vlastitih misli i osjećaja te moć prijateljstva da premosti sve prepreke, autorica vješto dočarava atmosferu fašističke Italije te analizira društvo i status žena u to vrijeme pružajući uvid u njihovu borbu za slobodu i samostalnost. Pročitaj tu moćnu priču o odrastanju, prijateljstvu i borbi protiv društvene nepravde! 

Autorica Kristin Hannah, koja je svojim emotivnim romanima osvojila brojne čitatelje diljem svijeta, u Vučjoj djevojčici vraća se s još jednom potresnom pričom o ljubavi, obitelji i traumama koje oblikuju naše živote. Uvodeći te u svijet doktorice Julie Cates, dječje psihijatrice u čiji život ulazi misteriozna šestogodišnja djevojčica i mijenja ga iz temelja, autorica majstorski stvara likove koji se suočavaju s vlastitim traumama istražujući teme obiteljskih veza i ljubavi koja iscjeljuje i najdublje rane. Pođi na emocionalno putovanje s tom knjigom nakon koje čitatelj ne ostaje ravnodušan, a ona mu ostaje u srcu i dugo nakon čitanja!

Jedan od najpopularnijih suvremenih hrvatskih književnika Miro Gavran u romanu Portret duše ispisao je literarni vremeplov vodeći te na putovanje kroz Hrvatsku u proteklih šest desetljeća. U sedam poglavlja knjige autor oslikava sudbine sedam nevjerojatnih žena koristeći se elementima sedam različitih formi: pripovijesti, pjesme, pisma, filmskog scenarija, ratne reportaže, e-mail prepiske i memoara. Karolina, Hana, Vera, Marta, Iva, Julijana i Ena protagonistice su knjige različitih sudbina, a važno mjesto u svim pričama zauzima slikar Benjamin. Njihovim pričama autor istražuje razne aspekte života, umjetnosti, obitelji i ljubavi vješto te vodeći dubokim slojevima ljudske duše, ujedno ispisujući kroniku društva, previranja i promjena u njemu. Pročitaj novi, najneobičniji Gavranov roman!

Novi autobiografski tekstovi

Popularni japanski pisac i autor svjetskih uspješnica Haruki Murakami u knjizi Profesija romanopisac čitatelju daje dubok uvid u svoj kreativni proces književnog stvaralaštva. U tom štivu, dragocjenom za sve ljubitelje Murakamijeva književnog djela, pisac pušta čitatelja u svoj svijet otkrivajući mu pozadinu svojih djela, kao i brojne zanimljivosti iz svojeg života. U knjizi ćeš saznati kako je slavni pisac dobio ideju za pisanje svojeg prvog romana, kako su izgledali njegovi spisateljski početci ili koliko je duboko povezan s vlastitim djelima. Zaviri u svijet poznatog književnika koji će te potaknuti na razmišljanje o moći riječi i o procesu stvaranja umjetnosti! 

Knjiga Mama, a gdje sad idemo?” Dubravke Lisak iskrena je životna priča u čijem je središtu hrabra žena Anđela, koja nakon teškog razvoda donosi odluku da promijeni svoj život iz temelja te da radi sebe i svoje djece krene u novi život u Irskoj. Ta izvanredna priča ispripovjedana u trećem licu čitatelja vodi “kroz” Anđeline izazove, uspone i promjene podsjećajući na snagu žena koje se ne boje napustiti svoju zonu komfora kako bi stvorile bolju budućnost za sebe i za svoju obitelj. Ta životna priču o hrabrosti, odlučnosti i nadi bit će inspirativna svima koji teže boljem životu!

Novi fantastični svjetovi 

Kralj horora Stephen King u romanu Bajka, ispreplićući elemente trilera, misterija i nadnaravnih elemenata, još je jednom stvorio svijet pun fantastičnih čudesa i opasnosti. Očima protagonista, 17-godišnjeg Charlieja Readea koji, nakon što naslijedi psa i ključeve vrata koja vode u drugi svijet, započinje nevjerojatnu pustolovinu, književnik čitatelju otvara prozor u fantastični univerzum u kojem se vodi nemilosrdna borba dobra i zla nudeći uvid u dubine ljudskih strahova i ispisujući uznemirujuću alegoriju suvremenog svijeta. Sve ljubitelje Kinga i one koji će to tek postati ta knjiga, u kojoj se književnik opet pokazuje kao autor beskrajne kreativnosti i majstor priča koje očaravaju i straše istovremeno, neće razočarati!

Britanska autorica Samantha Shannon, ljubiteljima fantastike poznata po svojem romanesknom prvijencu Sezona kostiju, u romanu Samostan narančina stabla ispripovijedat će ti raskošnu priču o kući Berethnet i njezinoj tisućgodišnjoj vlasti nad Inysom, inspiriranu legendom o svetom Jurju koji ubija zmaja, u feminističkoj verziji. Na stranicama tog opsežnog djela očekuju te spektakularne bitke, dvorske intrige, gusari, fantastična stvorenja, neočekivani preokreti i magija koja oduzima dah. Zaroni u svijet epske fantastike preplavljen misterijem, političkim spletkama i nevjerojatnom magijom! 

Novi naslovi na Znanstvenom i studijskom odjelu

Autorica velike uspješnice Čarolije pospremanja koja će vam promijeniti život Marie Kondo u novoj je knjizi Marie Kondo i kurashi kod kuće: kako organizacijom prostora postići svoj životni ideal inspirirana istoimenim japanskim konceptom. Potičući te da prepoznaš i cijeniš ono što želiš zadržati te koristeći se prekrasnim fotografijama, autorica te poziva da promisliš o svojim prostorima, aktivnostima i odnosima, da prigrliš stvari i trenutke koje voliš te ih održavaš u svojem domu i životu. Konzultiraj tu knjigu u kojoj ćeš otkriti autoričina promišljanja o tom kako pronaći duboku radost u svakodnevnim trenutcima, kako raščistiti nepotreban nered i stvoriti okruženje koje isijava dobrodošlicu i radost, kako razumjeti vlastite potrebe i želje te postići život obogaćen harmonijom i srećom!  

Uzbudljivo putovanje ljudskom prošlošću, adaptaciju knjige Sapiens: kratka povijest čovječanstva napisanu u obliku grafičkog romana o povijesti ljudske vrste, započetu u prvom dijelu serijala Rođenje čovječanstva, poznati izraelski povjesničar Yuval Noah Harari nastavlja u drugom dijelu Stupovi civilizacije. Udruživši snage s autorom Davidom Vandermuelenom i ilustratorom Danielom Casanaveom, slikom i riječju na zanimljiv način pripovijeda priču o ljudskoj prošlosti istražujući posljedice poljoprivredne revolucije na Homo sapiensa. Pođi na novo putovanje ljudskom poviješću u tom nastavku serijala!    

Poznati glumac, političar i bodibilder Arnold Schwarzenegger napisao je priručnik Budi koristan: sedam alata za život u kojem je sabrao vlastita iskustva i znanja te prikazao težak put koji je prošao od rodnog gradića u Austriji do sjajne glumačke, sportske i političke karijere saževši ih u sedam pravila koja treba slijediti za ispunjenje istinske životne svrhe. Osim priče o usponu najuspješnijeg svjetskog bodibildera, najplaćenije filmske zvijezde i političara, autor ti donosi vrijedne lekcije o postizanju svojih ciljeva, prepoznavanju pravih prilika, izgradnji mentalne snage i putu prema ispunjenju vlastite svrhe u životu podsjećajući te da svatko ima moć oblikovati svoju budućnost i ostvariti ispunjeniji život. Zaviri u taj priručnik koji ti može biti koristan i inspirativan!

Izaberi nešto od predloženog, provjeri u našem katalogu dostupnost željenog naslova, otkrij i ostale nove i stare naslove beletristike te publicistike koji te čekaju u tvojoj Knjižnici i dođi po svoj primjerak!