13. 11. 2023.

Događaji, izvješća

Mirna Obradović

U petak, 10. studenog 2023. godine, u Gradskoj knjižnici Požega gostovao je dugogodišnji planinar i putopisac Damir Šantek koji je Požežanima u Dvorani znanja predstavio svoju knjigu Gdje misli nestaju.

Predstavljajući svoju zbirku od 34 putopisa, ovaj je svestrani putopisac požešku publiku poveo na uzbudljivo putovanje od Amerike, Afrike i Azije do Europe vodeći ih impresivnim fotografijama kroz kamene pustinje, džungle, otoke, mjesta gdje su vječni led i snijeg, gdje voda izvire sa svih strana ili samo čuješ svoje disanje i vjetar te bespuća koja su dokaz koliko su ljudi zapravo mali i beznačajni.

Posjetitelji su tako imali priliku saznati više o specifičnostima manje dostupnih mjesta poput neobičnog načina života na velikim visinama u Nepalu, zanimljivog načina grijanja i jednoličnih jela bez mesa uz koje se lako gube kilogrami, a pritom su vidjeli mjestašca u kojima vladaju teški životni uvjeti, ali i osmijeh na licima tih ljudi, te kako izgledaju molitvene zastavice, mala lokalna trgovina u Kolumbiji i mjesto udaljeno četiri dana hoda od prve civilizacije.

U putopisnom predavanju autor je otkrio i kako se penju veliki vrhovi, kakav je osjećaj nastaviti hodati iako je snijeg sakrio sve oznake, kad vas ni nekoliko slojeva odjeće ne može ugrijati i kako je u sve uklopio ronjenje, svoju veliku strast. Osim toga, s publikom je podijelio i neprilike koje su ga snašle opisujući kako je njegovo putovanje na nekoliko dana prekinula bolest, na koji ga je način ostatak ekipe spasio kad je propao u pukotinu ispod snijega u Italiji, ali i kako su se jednom prilikom po mraku na mazgi ponovno vraćali do jednog vrha po zaboravljenu kapu.

Knjigu Gdje misli nestaju Damira Šanteka možeš pronaći u svojoj Knjižnici, a uskoro će za posudbu biti dostupna i nova knjiga ovog autora Ispod površine!