8.12.2023.

Događaji, izvješća

Klara Batinović

Vesna Oršulić, ugledna liječnica i gestalt psihoterapeutkinja, održala je u četvrtak, 7. prosinca 2023. godine, u Dvorani znanja promociju knjige Spašavala sam brak, a spasila sebe. Predstavljajući knjigu, autorica je otkrila kako je imala sve preduvjete za uspješan i sretan brak, no bračni je suživot nije ispunjavao, a ekspresna i učinkovita rješenja za svoj problem nije pronalazila.

U pokušaju spašavanja braka Vesna Oršulić započinje s terapijom pisanja koja je temeljna okosnica njezine nedavno objavljene knjige. Pothvat izdavanja knjige u kojoj sasvim otvoreno te iskreno progovara o svojem nezadovoljstvu u braku, istaknula je autorica, zahtijevao je veliku dozu hrabrosti, a najčešće napade zbog knjige dobila je upravo od žena. Kao glavni uzrok životnog, a samim tim i bračnog nezadovoljstva navodi postavljena očekivanja za koja nije kriv nitko drugi osim nas samih. Dakako, ta su očekivanja nerijetko i društveno uvjetovana, pa se djevojčice od malih nogu odgajaju kao one koje su dužne voditi brigu o kućanstvu i odgoju djece. Iz tih postavljenih društvenih normi rađa se i nisko samopoštovanje koje pak vodi prema tom da se žene ne znaju izboriti same za sebe i za svoje zadovoljstvo.

Svojeg supruga, istaknula je zaključno autorica, nije uspjela promijeniti, ali uspjela je upoznati sebe i otkrila je način na koji može stvoriti svoju vlastitu sreću.

Knjigu Vesne Oršulić Spašavala sam brak, a spasila sebe možeš pronaći u svojoj Knjižnici!