13. 12. 2023.

Preporuke

Ivana Redkin

Popis preporuka

U nastavku saznaj koji te novi publicistički i književni naslovi očekuju u tvojoj Knjižnici, među njima izaberi knjigu koja će te povesti u nove čitateljske avanture i dođi po svoj primjerak! Zaviri u katalog i saznaj koje još nove knjige možeš pronaći u Knjižnici, provjeri njihovu dostupnost te se opskrbi dobrim štivom!

Novi autobiografski tekstovi poznatih osoba

Poznati novinar i voditelj Aleksandar Stanković svoje višegodišnje iskustvo borbe s depresijom zapisao je na stranice knjige Depra. Pišući u poetsko-proznoj formi, autor je secirao vlastitu borbu s tom kompleksnom bolešću pružajući čitateljima uvid u najranjivije dijelove vlastita života i snažno se zalažući za destigmatizaciju mentalnih zdravstvenih problema. U knjizi u kojoj iskrenom ispoviješću nastoji olakšati teret svima koji dijele slične unutarnje bitke i u kojoj poziva na empatiju i bolje razumijevanje onih koji se bore s depresijom saznat ćeš kako izgleda autorov život s tom bolešću. Zaviri u istinitu ispovijest poznatog novinara koji hrabro otvara tabuizirane teme o mentalnom zdravlju! 

U autobiografiji Lijepo je živjeti dvaput Sharon Stone pred čitatelje podastire vlastitu, iznimnu životnu priču. Nakon snažnog moždanog udara, koji je značajno utjecao na njezin život i karijeru, jedna od najpoznatijih glumica današnjice s čitateljima hrabro dijeli svoje iskustvo suočavanja s gubitcima, izazovima i traumama vodeći ga vlastitom prošlošću i progovarajući ne samo o profesionalnim usponima i padovima već i o bolnim osobnim iskustvima poput seksualnog zlostavljanja u djetinjstvu, spontanih pobačaja, razvoda i borbe za skrbništvo. Pročitaj tu inspirativnu knjigu koja prelazi granice osobne priče poznate glumice donoseći duboku ljudsku poruku o otporu, hrabrosti i snazi u suočavanju s izazovima i traumama!  

15 novih priča proslavljene autorice Sluškinjine priče 

Kanadska književnica Margaret Atwood, proslavljena autorica Sluškinjine priče, u knjizi U nebranu grožđu sabrala je 15 raznolikih priča u kojima spisateljskim perom prodire u dubinu i složenost ljudskih odnosa. Baveći se širokim spektrom tema, od ljubavi i gubitka do sjećanja i životnih izazova, autorica ponire u različite aspekte ljudskog iskustva, a u toj kratkoj književnoj formi još jednom do izražaja dolazi izniman dar za pripovijedanje i duboko promišljanje o ljudskim sudbinama te moć da svojim literarnim umijećem svaku priču učini nezaboravnom. Prošeći tim pričama u kojima se književnica nakon duljeg vremena vratila kratkoj formi!

Starenje kao književna tema i vremešni likovi u glavnoj ulozi

U romanu Sitnice koje život znače talijanski književnik Lorenzo Marone donosi ti priču o 77-godišnjem Cesareu čija se životna filozofija u potpunosti mijenja nakon što u njegov život uđe mlada žena u nevolji koja traži pomoć. Knjiga preplavljena duhovitošću, na trenutke i crnim humorom, majstorski prikazuje prednosti i mane starenja te ostavlja snažan dojam o važnosti malih životnih radosti, ljubavi i suosjećanja. Roman koji izaziva suze i smijeh uvući će te u jedinstvenu priču o otkrivanju ljepote života čak i u poodmakloj dobi i osvojiti te toplinom, humorom te dubokom ljudskošću. Zaviri u to inspirativno štivo koje će te podsjetiti da nikad nije kasno za promjene!

Indijska spisateljica Geetanjali Shree osvojila je 2022. godine nagradu Booker International za svoj roman Pješčana grobnica u čijem je središtu 80-godišnjakinja. Ta vremešna udovica nakon gubitka supruga odbija ustati iz kreveta bacajući obitelj u očaj. Preokret se događa nakon što misteriozno nestane i kasnije se pojavi sasvim drukčija, a pripovijedanjem o njezinim radikalnim odlukama koje prkose društvenim normama i neočekivanim izborima autorica progovara o slobodi uma koja ne priznaje granice, rodne, dobne, jezične, političke ili vjerske. Oslikavajući književni portret indijskog potkontinenta, ova književnica napisala je snažnu priču o ljubavi, gubitku, prihvaćanju različitosti i hrabrosti. Pročitaj taj originalni roman koji se, baš kao i njegova protagonistica, suprotstavlja književnom kanonu i konvencijama!

Nove obiteljske priče, izmaštane i stvarne

Češka književnica Alena Mornštajnová na stranice svojeg romana Studeni smjestila je potresnu obiteljsku priču protkanu distopijskim elementima. Središnji su likovi mladi bračni par uhićen zbog sudjelovanja u proturežimskim prosvjedima 1989. godine i jedna djevojčica koja završava u strogom domu za djecu. Njihove se sudbine isprepliću na neočekivan način stvarajući snažan narativ o ljubavi, gubitku, hrabrosti i nadi, a autorica, propitujući mogućnosti koje bi donio drukčiji slijed povijesnih događaja u Češkoj, istražuje ljudsku otpornost u teškim vremenima naglašavajući snagu ljubavi i nade. Pročitaj knjigu koja se, među ostalim temama, poigrava i alternativnom poviješću Češke!

Kanadski pisac Christian Guay-Poliquin autor je romana Lelujave sjene u čijem je središtu priča o neizvjesnoj i očajničkoj potrazi za obitelji te preživljavanju u divljini. Majstorski gradeći napetost i istražujući emocionalne dimenzije likova, autor ne štedi čitatelja od prikaza surove stvarnosti preživljavanja u bezizlaznoj situaciji u kojoj je svaki korak kroz gustu šumu iz koje vrebaju opasnosti izazov, a svaka odluka može značiti razliku između života i smrti. Autor u romanu progovara o ljudskoj povezanosti i spremnosti na suradnju usred kaosa potičući na razmišljanje o granicama ljudske izdržljivosti te nadmoći prirode. Uputi se u pustolovinu koja će te potaknuti na duboko promišljanje!

Francuska književnica Brigitte Giraud u svojem autobiografskom romanu Živjeti brzo, za koji je nagrađena Goncourtom 2022., zaranja u jedan od najpotresnijih događaja u svojem životu tražeći odgovore na pitanja koja su je proganjala, povezana s tragičnim gubitkom supruga koji je u lipnju 1999. godine smrtno stradao u motociklističkoj nesreći. Tekst prožet snažnim osjećajem ljudske ranjivosti, u kojem autorica otvara vrata vlastitog srca kako bi podijelila bol gubitka voljene osobe i suočila se s vlastitim traumama te čitatelju pružila uvid u vlastitu tragičnu životnu priču, poziva na istraživanje najdubljih ljudskih iskustava gubitka i tuge te promišljanje o prolaznosti života, snazi ljubavi i boli gubitka. Posegni za tom istinitom, snažnom pričom koja ne ostavlja ravnodušnim!

Književno putovanje u Portugal 70-ih godina prošlog stoljeća

Nagrađivana portugalska književnica Ana Cristina Silva u romanu Duge noći u Caxiasu vodi te na čitateljsko putovanje u Portugal 70-ih godina prošlog stoljeća, u vrijeme Salazarove diktature. U središtu je priče hrabra studentica prava i aktivistica koja se suočava s brutalnim posljedicama svojeg aktivizma završivši u zatvoru Caxias pod nadzorom nemilosrdne državne agentice. Majstorski crtajući portrete dviju žena sa suprotnih strana političkog spektra, književnica prožima političke nijanse s intimnim emocijama te pruža uvid u mračne strane diktatorskog režima i naglašava snagu pojedinca u suočavanju s nepravdom. Saznaj više o manje poznatoj epohi portugalske povijesti!

Novi publicistički naslovi 

Paul Conti, američki liječnik sa specijalizacijom iz psihijatrije, interne medicine i neurologije, u knjizi Trauma: nevidljiva epidemija posvetio se analizi naslovne teme. Kombinirajući znanstvena istraživanja s pričama iz kliničke prakse, autor razotkriva složenost i dubinu traume nudeći dubok uvid u njezino podrijetlo, manifestaciju u tijelu te mogućnosti liječenja. U knjizi ćeš saznati koje su tri vrste traume, kako trauma može utjecati na mentalne procese i donošenje odluka te koje promjene pojedinac i društvo mogu poduzeti kako bi se liječila ta mentalna bolest, ali i mnoštvo drugih informacija. Pročitaj knjigu koja će ti omogućiti bolje razumijevanje traume i uputiti te u alate za prevenciju i liječenje!

Richard Firth-Godbehere, jedan od vodećih stručnjaka u području emocija i istraživač u Centru za istraživanje povijesti emocija na Sveučilištu Queen Mary u Londonu, autor je knjige Ljudska povijest emocija: kako su naši osjećaji sagradili svijet kakav poznajemo u kojoj ti nudi uzbudljivo putovanje prošlošću bacajući novo svjetlo na često zanemarenu ulogu emocija u ključnim trenutcima povijesti. Dubinskim istraživanjem povijesti psihologije, neuroznanosti, filozofije, umjetnosti i religije autor ti otkriva kako su emocije oblikovale svjetska društva u različitim vremenskim razdobljima. Proputuj poviješću ljudskih emocija i saznaj kako su oblikovale svijet u kojem živimo! 

Dođi u Knjižnicu, novi naslovi na policama Odjela književnosti te Znanstvenog i studijskog odjela čekaju da ih otkriješ!