18. 12. 2023.

Događaji, izvješća

Klara Batinović

Jubilarna 20. dodjela nagrada korisnicima Gradske knjižnice Požega u sklopu programa Najčitatelj 2023. održala se u petak, 15. prosinca 2023. godine, na Galeriji svjetlosti. Kao i prethodnih godina, taj tradicionalni program ponovno je okupio najčitatelje, knjižničare i ostale goste među kojima je bio i Željko Glavić, gradonačelnik grada Požege. Zahvaljujući toj svečanosti, Gradska knjižnica Požega nagrađuje svoje najvjernije čitatelje te ujedno potiče kulturu čitanja i ljubav prema pisanoj riječi. Osim statistike o broju posuđenih knjiga, pri odabiru najčitatelja u obzir se uzimaju i dodatni kriteriji poput komunikativnosti korisnika, vraćanja knjiga na vrijeme te sudjelovanja u aktivnostima i programima koje organizira Knjižnica. Ove je godine u devet kategorija odabrano 18 najčitatelja.

Dodjela nagrada započela je s najmlađim čitateljima, pa je tako među Najčitateljima Dječjeg odjela nagrađeno pet korisnika. Erik Trlaić član je Knjižnice gotovo od rođenja i već godinu dana očarava ga svijet riječi i slikovnica, zbog čega je zaslužio titulu Najmlađeg aktivnog korisnika. Knjige od najranije dobi zavolio je i Leo Polić, koji među svojim brojnim hobijima osobito voli slagati Lego-kockice, pa redovito prisustvuje Lego-maratonima, a u svojoj Knjižnici obožava sudjelovati i u Pričaonici. Taj šestogodišnji korisnik dobitnik je nagrade u kategoriji Najpredškolac. Među školskim uzrastom od prvog do četvrtog razreda za najčitateljicu izabrana je učenica Klara Škoda, koja je pročitala sve knjige Sanje Pilić i Sanje Polak te pustolovne romane Pet prijatelja. Dolazeći u Knjižnicu, sa sobom rado dovodi i svoju sestru Petru, a jedina je stvar za kojom žali nedostatak slobodnog vremena kako bi mogla provoditi više trenutaka u svojoj Knjižnici. Osnovnoškolka Sara Nedić dobitnica je nagrade Najčitatelj školskog uzrasta od petog do osmog razreda. Ta istaknuta čitateljica članica je Čitateljskog kluba Čita, aktivna je sudionica u ljetnim aktivnostima i nekoliko Lego-maratona te pobjednica Maratona u slaganju puzzli na Dječjem odjelu. Najčitateljica iz Nacionalnog kviza za poticanje čitanja, koji Dječji odjel provodi u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, zove se Petra Šubara. Ta entuzijastična promicateljica čitanja u Volonterskom klubu škole upoznaje djecu od prvog do četvrtog razreda sa svijetom knjiga te avanturama i pustolovinama koje knjige donose.

U kategoriji Najčitatelj Odjela književnosti nagrađene su dvije korisnice. Anita Miličić svaku od knjiga smatra blagom, a čitanje potragom za tim blagom. U svojoj Knjižnici, ističe ta najčitateljica, osjeća se kao kod kuće, a lijepa i moderna Gradska knjižnica Požega s uvijek ljubaznim i susretljivim djelatnicima pruža joj pravo zadovoljstvo. Da knjiga nije samo predmet, već vjerni prijatelj koji uvijek „govori“ nešto novo, smatra i Katarina Švajcer, također Najčitateljica Odjela književnosti. Radost otkrivanja novih književnih remek-djela uvijek nesebično dijeli s drugima šireći tako ljubav prema knjizi.

Znanstveni i studijski odjel na kojem mnogi korisnici uče i pišu stručne radove gotovo je svakodnevno mjesto boravka Barbare Kovačić, najčitateljice spomenutog odjela i studentice treće godine Enogastronomije na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi. Osim što marljivo uči, s osmijehom na licu uvijek rado s djelatnicama Odjela prokomentira što trenutačno istražuje iz područja enogastronomije, pa je učenje uzajamno. Drugi je Najčitatelj Znanstvenog i studijskog odjela Luka Vrkljan, samozatajni član Knjižnice koji okruženje Odjela voli koristiti za učenje, ali i za uživanje u čitanju putopisa ili istraživanju geografskih karata.

Odjel za mlade i multimediju u Gradskoj knjižnici Požega omiljeno je mjesto za brojne gamere među kojima se ističe Stjepan Đurić, 11-godišnjak koji je učlanjen u Knjižnicu gotovo od rođenja. Taj najčitatelj vrlo rado pomaže ostalim korisnicima ako zapnu s postavkama računala i igraćih konzola, član je Lego-kluba za osnovnoškolce te voli čitati lektire i knjige o sportu. U kategoriji Najkorisnika Dnevnog boravka za mlade titulu su odnijela dvojica braće, Marko i Josip Antonio Kovačević. Svojim dolaskom u Knjižnicu svima uvijek izmame osmijeh na lice, a u Dnevnom boravku rado provode vrijeme gledajući filmove, od kojih samo rijetke još nisu pogledali.

Pri dodjeli nagrada Knjižnica nije zaboravila ni online korisnike, pa je u kategoriji Najčitatelj e-knjige nagradu odnijela Antonija Matijević, koja je, osim čitateljskog, u Knjižnici stekla i volonterski staž jer je bila prva volonterka u Knjižničnom stacionaru Velika. Tamo je ta učiteljica engleskog jezika, uz knjižnične poslove, održavala i radionice engleskog jezika za predškolce.

U kategoriji Najvjerniji čitatelj nagrađena je Slavica Budić, korisnica koja je vjerna članica Knjižnice još od davne 1985. godine. Ta profesorica hrvatskog jezika sasvim zasluženo u mirovini uživa u pisanoj riječi, pa štivo najčešće posuđuje na Odjelu književnosti.

Najsuradnice su Knjižnice u 2023. godini Kornelija Marks i Andrijana Nemet-Kosijer. Kornelija Marks odgojiteljica je u Dječjem vrtiću Požega i voditeljica Male škole kazališta u Gradskom kazalištu Požega. Suradnju s Knjižnicom ostvarila je u književn0j manifestaciji Povratak u Zlatnu dolinu kojom Knjižnica promovira život i stvaralaštvo požeške književnice Zlate Kolarić-Kišur. Druga nagrađena Najsuradnica Knjižnice, Andrijana Nemet-Kosijer, profesorica je hrvatskog jezika u Gimnaziji Matija Mesić u Slavonskom Brodu. Iako je iz drugog grada, u aktivnosti Gradske knjižnice Požega redovito uključuje svoje učenike, a svojim je angažmanom na osobit način podržala projekt Čitam. snimanjem videopreporuka za čitanje te sudjelovanjem na književnoj tribini i Festivalu dobre preporuke.

Gradska knjižnica Požega svoju djelatnost upotpunjava te ostvaruje u suradnji s brojnim ustanovama, udrugama i organizacijama, pa je u kategoriji Najsuradnja s drugom ustanovom ove godine nagrada pripala Udruzi GFR Film-video. Na tragu uspješne suradnje nastala je i realizacija sjajne ideje koja je iznjedrila literarni natječaj Jednominutna priča u kojem je sudjelovalo 214 autora iz cijele Hrvatske s ukupno 401 jednominutnom pričom, kao i istoimeni festival.

Gradska knjižnica Požega kao treći životni prostor mjesto je u kojem čitave obitelji pronalaze nešto za sebe. Među njima je i obitelj Paulić, Miroslav, Katarina i najmlađi član Iskon, koji su uključeni u brojne aktivnosti i programe Knjižnice. Osim navedenog, ta je obitelj u Knjižnicu privukla i nove članove, pa su tako svoju susjedu s kojom njeguju dobre prijateljske odnose počastili članstvom u Knjižnici i započeli je opskrbljivati štivom, zbog čega su zasluženo odnijeli ovogodišnju titulu Najobitelj.

Svim najčitateljima uručena su priznanja i prigodne nagrade te im je osigurano besplatno jednogodišnje članstvo u Knjižnici. Čestitamo ovogodišnjim najčitateljima Knjižnice te zahvaljujemo sljedećim sponzorima koji su osigurali poklone za nagrađene:

Katarina Zrinski

Mozaik knjiga

Naklada Ljevak

Naklada OceanMore

Petrine knjige

Sve dobro – veselo

Školska knjiga

Znanje

Fotogalerija ovogodišnjeg programa Najčitatelj dostupna je na poveznici.