29. 12. 2023.

Preporuke

Ivana Redkin

Popis preporuka

Na samom kraju godine donosimo ti popis književnih djela koja su obilježila čitateljsku 2023. godinu u tvojoj Knjižnici. 

U nastavku saznaj za kojim su knjigama ljubitelji književnosti najčešće posezali u Knjižnici te potraži inspiraciju za nova čitanja među književnim svjetovima koji su oduševili naše korisnike tijekom protekle godine. 

Istraži što su drugi zaljubljenici u pisanu riječ najviše čitali i među tim naslovima koji pripadaju različitim žanrovima, autorima i temama izaberi nešto za sebe!

Dva naslova popularne američke spisateljice 

Američka spisateljica Kristin Hannah autorica je niza romana ljubavne i obiteljske tematike kojima je osvojila brojnu čitateljsku publiku širom svijeta. Među njima je i knjiga Četiri vjetra, radnjom smještena u Teksas, a vremenom u 30-e godine 20. stoljeća, koja će ti dočarati duh Amerike tog vremena i upoznati te s izazovima i nedaćama koje su obilježile tu turbulentnu epohu. Dok stranicama defiliraju brojni živopisni likovi, među kojima i središnji, onaj Else Martinelli koja se hrabro suočava s posljedicama suše i ekonomske krize, autorica ispisuje priču o ženskoj snazi, hrabrosti, ljubavi i nadi te vješto istražuje temu migracije i odlaska u potragu za boljim životom. Ako si ljubitelj povijesnih saga i obiteljskih drama, sigurno ćeš uživati u toj knjizi!

Još se jedan naslov iste autorice našao na ovom popisu. Ulica krijesnica roman je u kojem autorica vješto isprepliće sudbine dviju potpuno različitih djevojaka koje su, unatoč životnim izazovima, održale svoje prijateljstvo u svim fazama života. Tully i Kate koje kao mlade djevojke dijele snove o osvajanju novinarskog svijeta prolaze brojne izazove, uspone i padove, a autorica istražuje dubinu prijateljstva između tih dviju žena stvarajući priču koja snažno progovara o životu, žrtvama i snazi istinskog prijateljstva te podsjeća na njegovu vrijednost i važnost zajedništva u teškim trenutcima. Saznaj što se dalje događalo s Tully i Kate u romanu Kao zvijezda u noći, nastavku Ulice krijesnica!

Najpopularniji romani hrvatskih autora

Poznati književnik i akademik te jedan od najčitanijih hrvatskih pisaca Pavao Pavličić radnju svojeg romana Klub čitatelja smjestio je u jedan zagrebački dom za starije gdje se svaki tjedan skupina umirovljenika sastaje kako bi razgovarala o knjigama, što je ujedno i prilika za razmjenu informacija o svim domskim događajima. Nakon što se u domu počnu nizati misteriozni događaji, sin jedne od članica kluba kreće u potragu za uzrokom tih čudnih pojava. Okvir je to priče u kojoj te autor, istražujući pitanja ljepote i ružnoće iz različitih perspektiva, potiče na promišljanje o subjektivnosti u donošenju estetskih prosudbi i o tome kako ljudi percipiraju ljepotu i ružnoću u različitim aspektima života. Pridruži se Pavličićevu neobičnom Klubu čitatelja!  

Dugoočekivani, novi roman Kristiana Novaka Slučaj vlastite pogibelji u kratkom je roku nakon objavljivanja osvojio srca čitatelja. Dva kraka priče, onaj u čijem je središtu mlada gimnazijska profesorica te onaj koji se vrti oko smrti mladog prometnog policajca, književnik majstorski isprepliće otvarajući bolne društvene i obiteljske teme. Oslikavajući Međimurje 21. stoljeća i duboko secirajući sustave školstva, policije i obitelji, autor stvara slojevitu i napetu priču kojom se postavljaju brojna pitanja o moralu, korupciji, lojalnosti i pojedincu nasuprot sustavu, pravdi i njezinoj cijeni te općenito o kompleksnosti ljudske prirode. Pročitaj novi roman jednog od najčitanijih hrvatskih književnika i saznaj zašto je osvojio brojnu čitateljsku publiku!

Roman Rogus Ivane Šojat, naslovljen po latinskom nazivu za lomaču, na vidjelo iznosi priču o posljednjoj spaljenoj vještici u Osijeku. Protagonistica romana, arheologinja Angelina Pavković, postaje most između prošlosti i sadašnjosti nakon što na jednom osječkom lokalitetu otkriva mjesto na kojem je 1748. godine spaljena Anica Pavković, posljednja vještica u Osijeku. Nakon toga njezin život dobiva nadrealne dimenzije, a pred čitateljem oživljava barokni Osijek dok književnica otvara kompleksne teme nepravde, moći i snage ženskog glasa, patrijarhata i uloge žena u društvu. Pročitaj knjigu koja oživljava manje poznatu prošlost Osijeka i potiče na promišljanje o temeljnim društvenim pitanjima!

Triler danskog autorskog dvojca

Danski autorski dvojac Sara Blaedel i Mads Peder Nordbo udružio je spisateljske snage i napisao uzbudljivi triler Rastvoreni. Zaplet romana počinje nestankom mlade žene, što pokreće niz događaja, a policijski se istražitelji suočavaju s izazovom otkrivanja zločinca koji sije strah među stanovnicima mirne zajednice. Napetošću i misterijem ispunjeno štivo vodi čitatelja labirintima zločina oslikavajući atmosferu malog danskog gradića i tematizirajući složene ljudske odnose te mračne aspekte ljudske prirode u kojoj će uživati svi ljubitelji skandinavskih autora. Ako si ljubitelj skandinavskih trilera, knjiga će te zasigurno osvojiti!

Djevojčice i žene u glavnim ulogama

Dva pripovjedačka glasa izmjenjuju se u romanu Prvi dan proljeća engleske književnice Nancy Tucker, onaj osmogodišnje djevojčice Chrissie i iste te djevojčice kao odrasle 28-godišnje žene Julie. Sa svakom stranicom romana na vidjelo izlazi trauma i bol koja korijenje vuče iz teškog djetinjstva te počinjenog zločina, a ispreplićući dvije vremenske linije, autorica se bavi posljedicama zločina i pitanjima kako prošlost oblikuje sadašnjost. Napetom i šokantnom pričom koja cijelo vrijeme drži pozornost čitatelja propituju se tamne strane ljudske prirode i postavlja pitanja o posljedicama traume te iscjeljenju i oprostu. Zaroni u tu potresnu priču koja ne ostavlja ravnodušnim!

Francuska spisateljica Valérie Perrin autorica je romana Svježa voda za cvijeće u čijem je središtu Violette Toussaint, čuvarica groblja u malom mjestu u Burgundiji. Održavanje groblja i vođenje bilježaka o pogrebima i pokojnicima te priče ožalošćenih posjetitelja, grobara, pogrebnika i svećenika čine njezinu svakodnevicu koju narušava neočekivani dolazak detektiva Juliena Seula. Dok nastoji ispuniti posljednju majčinu želju, da njezinu urnu položi na grob potpunog neznanca, Julien i Violetta se zbližavaju, a pred čitateljem se otvaraju njezine tajne, kao i stranice na kojima se progovara o ljubavi, nadi, majčinstvu, obitelji i prijateljstvu te slavi život. Pročitaj taj roman koji je, iako govori o čuvarici groblja, oda životu!

Američka književnica Tracy Chevalier u romanu Samo jedna nit vodi te u uzbudljivu priču o Violet Speedwell, 38-godišnjoj ženi iz Southamptona koja se nakon gubitka brata i muža odluči preseliti u Winchester, gdje se pridružuje grupi žena vezilja koje vezu jastuke i klečnjake za katedralu. Prikazujući snažan portret žene koja se ne miri s tradicionalnim očekivanjima i njezinu borbu da pronađe neovisnost i zajedništvo, autorica ti predstavlja i šire društvene i povijesne okolnosti vremena u kojem se radnja odvija te ispisuje snažnu priču o prijateljstvu, izazovima, ljubavi i ženama koje same kroje svoju sudbinu. Pročitaj tu knjigu koja će te potaknuti na razmišljanje o vlastitim snovima i hrabrosti potrebnoj za njihovo ostvarivanje!

Slojevito djelo puno neočekivanih obrata

Roman Dogovor Hernana Diaza slojevito je djelo koje u četiri dijela, ispričano iz različitih perspektiva, obuhvaća brojne teme. Glavni su akteri tog kompleksnog romana tajkun s Wall Streeta Benjamin Rask i njegova supruga Helen. Odvodeći čitatelja u New York 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća, autor ga upoznaje s financijskim svijetom tog vremena pružajući mu uvid u jedno financijsko carstvo i vještinu stjecanja bogatstva te otvarajući mnoge teme poput uloge koju novac ima u našim životima, klasnih razlika, kapitalizma, pohlepe, bogaćenja i bogatstva, moći, ženske emancipacije i mnogih drugih. Pročitaj roman koji će od prve do posljednje stranice držati tvoju pozornost neočekivanim obratima neprestano bacajući novo svjetlo na istu priču!

Dođi u Knjižnicu, izaberi nešto s popisa ili samostalno istraži police Odjela književnosti te Znanstvenog i studijskog odjela i započni novu godinu s dobrom knjigom! Baci pogled i na televizore u predulazu Knjižnice i na Trgu spoznaje te otkrij koji su se još naslovi našli na listi najtraženijih prošle godine u tvojoj Knjižnici!