9. 1. 2024.

Događaji, izvješća

Klara Batinović

Gradska knjižnica Požega i ove je godine okupila zaljubljenike u poeziju te je u utorak, 9. siječnja 2024. godine, na Trgu svete Terezije Avilske ispod stabla ginka organizirala pjesnički festival 50 Poems for Snow. Taj međunarodni pjesnički festival pokrenut je 2012. godine u Zagrebu idejom Saše Šimprage te u organizaciji s pjesnikom Aleksandrom Hutom Konom, rođenim Požežaninom. Nakon što su organizatori odlučili kako će prošlozimski festival biti posljednji u njihovoj organizaciji, Gradska knjižnica Požega ovogodišnje izdanje festivala 50 Poems for Snow organizirala je samostalno te ga je posvetila pjesniku Tinu Kolumbiću, Hvaraninu koji je živio i djelovao u Požegi od sredine 60-ih pa sve do početka 90-ih godina prošlog stoljeća.

Svoje pjesme u sklopu festivala 50 Poems for Snow ove godine čitali su Andrija Perić, Marta Čiko i Eva Svjetličić, članovi i članice gimnazijske literarne grupe Gim-lit. Osim gimnazijalaca, svoje pjesme Požežanima je predstavila Lucija Relić, a pjesme Matee Bobek pročitala je Ivana Redkin.

Posebnost je ovog zimskog pjesničkog festivala u tom što nije određen datum njegova održavanja jer se odvija kad padne prvi pravi snijeg. Osim što ukazuje na današnji položaj pjesnika i poezije, festival ima i ekološki značaj jer progovara o sve snažnijim klimatskim promjenama koje utječu i na smanjenje snježnih padalina.