9. 2. 2024.

Događaji, najave

Klara Batinović

Strip-reklame prisutne su u hrvatskom tisku gotovo jedno cijelo stoljeće, a njihova višestoljetna tradicija i vrijednost bit će prikazane u sklopu izložbe Živio strip! Živjele strip-reklame! čije će se otvorenje održati u četvrtak, 15. veljače 2024. godine, u 18 sati na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega. Autor je izložbe Veljko Krulčić, novinar i publicist te organizator nekoliko izložbi zahvaljujući kojima je strip prvi put uveo u hrvatske muzeje.

Strip-reklame kraće su forme stripa kojima se promoviralo (reklamiralo) neki novi ili postojeći proizvod na tržištu. Crtači i crtačice, ističe autor ove izložbe, pristupali su izradi reklamnih stripova s istim profesionalnim žarom kao i svakom drugom stripu koji su stvarali. Iz tog profesionalnog pristupa proizlazi i visoka komunikacijska snaga stripova predstavljenih u sklopu izložbe koja će biti postavljena na Galeriji svjetlosti. Izložba obuhvaća ukupno 33 crtača i crtačica stripa, a osim broja crtača, fasciniraju i njihova imena s obzirom na to da se radi o ponajboljim autorima u povijesti hrvatskog stripa.

Dođi, posjeti izložbu i upoznaj dosad nedovoljno obrađeno područje strip-reklama. Izložba će na Galeriji svjetlosti biti postavljena do 14. ožujka 2024. godine te je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Vidimo se u Knjižnici!