16. 2. 2024.

Događaji, izvješća

Klara Batinović

Otvorenje izložbe Živio strip! Živjele strip-reklame! autora Veljka Krulčića održalo se jučer, 15. veljače 2024. godine, na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega. Izložba obuhvaća strip-reklame koje su u hrvatskom tisku prisutne gotovo jedno cijelo stoljeće, a riječ je o kraćim formama stripa kojima su se reklamirali novi ili postojeći proizvodi na tržištu. O izložbi, stripu te požeškoj strip-reviji Patak, koja je također dio navedene izložbe, govorili su ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo, autor izložbe Veljko Krulčić, nekadašnji urednik Patka Jelenko Topić te voditeljica Znanstvenog i studijskog odjela Dijana Klarić.

Izložba Živio strip! Živjele strip-reklame! obuhvaća ukupno 33 crtača i crtačica stripa, a osim broja crtača, fasciniraju i njihova imena s obzirom na to da se radi o ponajboljim autorima u povijesti hrvatskog stripa. Prema riječima autora izložbe Veljka Krulčića, crtači su pristupali izradi reklamnih stripova s istim profesionalnim žarom kao i svakom drugom stripu koji su stvarali. Poseban osvrt bio je na nekadašnji požeški strip Patak koji je distribuiran u cijeloj bivšoj državi te je osvojio brojne nagrade i priznanja, čime je ostavio neizbrisiv trag ne samo u Požegi nego i u čitavoj Hrvatskoj, ali i izvan nje. Požeška strip-revija Patak danas se čuva u sklopu zavičajne zbirke Possegana u Gradskoj knjižnici Požega.

Zanimljivu izložbu o strip-reklamama možeš pogledati sve do 14. ožujka 2024. godine na Galeriji svjetlosti. Izložba je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Dođi, posjeti izložbu i upoznaj dosad nedovoljno obrađeno područje strip-reklama.

Vidimo se u Knjižnici!