29. 2. 2024.

Preporuke

Mirjana Franculić
Vlasta Peći Marčetić

Popis preporuka

U Dvorani znanja Gradske knjižnice Požega članovi Čitateljskog kluba Lectoria za odrasle 27. veljače 2024. godine interpretirali su pjesme zbirke Usijavanje Ivane Bodrožić.

U književnost je Ivana Bodrožić zakoračila upravo poezijom, prije punih 18 godina. Godine 2005. izdala je prvu pjesničku zbirku Prvi korak u tamu, zbirka Usijavanje drugi je kraj spektra. Poveznica je sama autorica koja između ovih dvaju oprečnih pojmova i njihovih nijansi pokušava doživjeti te razumjeti svijet i nečem prolaznom dati smisao. Razumjeti sebe, život, druge razloge, vrijeme, gubitke, preokrete… Zbirka koja nema veze s ljetom, ni s toplinom uopće, već sa stanjem u kojem se u jednom trenutku našao život – život žene.

Žena je točka usijavanja; svakodnevna, ali iznimna, uronjena u selidbe, popravke i majstore, sposobna držati uzde života u svojim rukama, svjesna tuđih, ali i vlastitih potreba. Istodobno snažna i ranjiva.

Zbirka počinje uvodnim Autoportretom i završava Epitafom, između kojih su Menstrualni, Muški, Besmrtni i Ljubavni ciklus. U središtu je svakog od njih žena. Žena majka, žena u iščekivanju majstora, žena prijateljica, žena radnica, žena starica, žena susjeda. Umorna. Zaljubljena. Frustrirana. Sentimentalna. Osramoćena. Usijavanje počinje nekom vrstom izjave o podijeljenosti i višestrukim preklapajućim ženskim identitetima, a završava hvalospjevom ljubavi. U ljubavi se izlazi iz svakodnevice i rutine te se lakše podnosi društveni i dnevnopolitički okvir, kao i vlastite stranputice.

Izražena su dva stava: prvi je razgolićena, nježna i osjećajna pjesnikinja, a drugi ratoborna žena čvrstih stavova ukorijenjena u postojeći prostor i društvo.

Pisana dubokom jednostavnošću, identična s Ivaninim razmišljanjima, progovara o onom kako je ona i kako ostvaruje sklad sebe i izrečenog. Samorazumljiva, bez velikih i prekobrojnih metafora.

Zabavna i zanimljiva poezija koja graniči s prozom. Posudi je u Knjižnici! Žena naših prostora itekako se može poistovjetiti sa stavovima i nizom amplitudnih uspona/padova/uspona pjesnikinje.