7. 3. 2024.

Događaji, izvješća

Dijana Klarić

Gradska knjižnica Požega od veljače ove godine pokrenula je novi program Znanjem do zdravlja u sklopu kojeg će sve do svibnja 2024. godine svake prve srijede u mjesecu biti organizirana predavanja o fizičkom i mentalnom zdravlju. Tako je u srijedu, 6. ožujka, u Dvorani znanja Gradske knjižnice Požega profesor Siniša Brlas održao predavanje pod nazivom Novo vrijeme, nove ovisnosti.

Profesor Brlas u svojem je predavanju pojasnio da je ovisnost teška bolest koja se najčešće otkrije tek kad načini izlječenja više ne mogu dovesti do prestanka ovisnosti zbog čega bolesnik ostaje u začaranom krugu, a nerijetko se događaju i smrtni ishodi.

U prvom dijelu predavanja profesor Brlas okupljenoj je publici predstavio koje vrste ovisnosti postoje i što ih uzrokuje, zatim što se događa u mozgu osoba koje koriste sredstva ovisnosti te kako prepoznati rizična ponašanja. U drugom dijelu predavanja profesor je pojasnio što su novi oblici ovisnosti te kako ih prepoznati.

Siniša Brlas profesor je psihologije i voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

Raspored preostalih predavanja u sklopu programa Znanjem do zdravlja možeš vidjeti ovdje.