13. 3. 2024.

Preporuke

Ivana Redkin

Istraži naš katalog, otkrij koji te novi književni i publicistički naslovi očekuju u tvojoj Knjižnici, pronađi nešto što će te zainteresirati, opskrbi se kvalitetnom literaturom i prepusti se užitku čitanja. U nastavku pročitaj preporuke novih naslova koji bi te mogli inspirirati u odabiru!

Nove autobiografije i jedna romansirana biografija

Matthew Perry, prerano preminula zvijezda popularne humoristične serije Prijatelji, svojim je obožavateljima ostavio memoare zapisane u knjizi Prijatelji, ljubavnici i velika užasna stvar. Vodeći čitatelja ključnim trenutcima svojeg života, od djetinjstva i dječačkih snova o slavi do glumačkih početaka i borbe s ovisnošću, glumac duhovito i iskreno progovara o vlastitim traumama i izazovima s kojima se suočavao. Osim što otkriva svijet slavne glumačke šestorke, autor čitatelju nudi duboko osobnu, a ujedno i univerzalnu, potresnu priču o preživljavanju i snazi ljudskog duha da se uzdigne iz najtežih životnih situacija.

Pročitaj tu inspirativnu priču savršenu ne samo za ljubitelje slavnih Prijatelja već i za sve koji traže iskrenu i emotivnu priču o preživljavanju i suočavanju sa životnim izazovima!  

Kazališna redateljica, teatrologinja i sveučilišna profesorica Snježana Banović u knjizi Kronika sretnih trenutaka daje ti intiman pogled na 80-e godine 20. stoljeća iz pozicije aktivne protagonistice novovalne scene. Iznoseći osobne doživljaje i susrete s poznatim osobama koje su obilježile to vrijeme, autorica oslikava i portret društva koje doživljava duboke kulturne i političke promjene. Slažući detalje jednog vremena obilježena živopisnom kulturnom scenom, spisateljica omogućava čitatelju da osjeti puls 80-ih te donosi dragocjen uvid u povijest i duh tog vremena.    

Prošeći stranicama te knjige koja će te upoznati s ljudima i događajima 80-ih godina prošlog stoljeća, ponajprije u Zagrebu, ali neizravno i puno šire!

Američka spisateljica Joyce Carol Oates na stranicama romana Plavuša donosi ti literarni portret glumačke ikone koju je svijet upoznao kao Marilyn Monroe. Knjiga će te povesti različitim fazama glumičina života i dočarati tužne okolnosti odrastanja Norme Jeane Baker koju su trajno obilježili nestabilna majka, odsustvo nepoznata oca, mučne godine u sirotištu, udomiteljska obitelj, trnovit put do slave, tri braka te neprestana potreba za sigurnošću i ljubavlju. Inspirirana životom Marylin Monroe i nadograđena izmaštanim dijelovima, knjiga oslikava složenu osobnost i sudbinu jedne žene, kao i kulturu u kojoj je živjela.  

Pročitaj knjigu koja će te uvući u svijet kultne holivudske zvijezde!

Novi naslovi omiljenih autorica

Iz spisateljskog pera francuske književnice Valerie Perrin, autorice velike svjetske uspješnice Svježa voda za cvijeće, izašao je i roman Troje u čijem su središtu životi djece iz gradića u francuskoj provinciji. Nina, Étienne i Adrien upoznaju se kao desetogodišnjaci te formiraju snažno prijateljstvo koje će biti stavljeno na test nakon što se dogodi nešto što će ih trajno udaljiti, a desetljećima kasnije ponovno će ih povezati tragičan događaj. Istražujući složene odnose troje prijatelja i otkrivajući slojeve tajni kojima je priča prožeta, autorica gradi snažnu prozu o odrastanju, prijateljstvu, gubitcima i tajnama te nudi duboku introspekciju u ljudsku psihu.

Zaroni u tu emotivno nabijenu priču koja istražuje kompleksnost ljudskih odnosa i sudbina!

Američka književnica i autorica povijesnih romana Kate Quinn svoj je raskošan spisateljski talent pokazala u novom romanu Dijamantno oko koji je sagradila oko lika Ljudmile Pavličenko, jedne od najpoznatijih sovjetskih snajperistica i junakinje Drugog svjetskog rata. Uvlačeći čitatelja u vrtlog povijesti, autorica prikazuje transformaciju samohrane majke i studentice povijesti u nevjerojatno snažnu i smrtonosnu snajperisticu poznatu pod nadimkom Gospođa Smrt, čijom pričom progovara o brojnim temama poput borbe žena za ravnopravnost, nasilja nad ženama, položaja žena u vojsci, ratnih razaranja i tragedija, hrabrosti, ljubavi i smrti. 

U knjizi će uživati čitatelji koji vole priče o hrabrosti i ljudskoj izdržljivosti nadahnute iznimnim pojedincima!

Knjiga o neobičnom prijateljstvu

Jochen Gutsch i Maxim Leo napisali su dirljivu, zabavnu i inspirativnu knjigu o neobičnom prijateljstvu pod nazivom Frankie: životna filozofija jednog mačka. Priča romana započinje kad se protagonist Richard Gold, čovjek koji si je odlučio oduzeti život, suočava s neočekivanim preprekama nakon što se na njegovu prozoru pojavi mršavi mačak. Frankie nenametljivo ulazi u Richardov život mijenjajući ga iz temelja, a izmjenjujući humoristične i emotivne trenutke, autori progovaraju o sigurnosti i smislu života, potrebi za ljubavlju i snazi prijateljstva donoseći snažnu poruku o prihvaćanju, ljubavi i važnosti povezivanja s drugima.

Pročitaj knjigu koja će te nasmijati, ganuti te ostaviti s osjećajem topline i nadahnuća i dugo nakon što okreneš posljednju stranicu!

Novi naslov autora 48 zakona moći

Robert Greene, autor knjige 48 zakona moći kojom je ostvario veliki uspjeh, u novom se priručniku Zakoni ljudske prirode fokusira na temu razumijevanja ljudskog ponašanja, motivacije i unutarnjih nagona. Autor ti pruža priliku dubljeg razumijevanja sebe i drugih nudeći ti vrijedne alate za ovladavanje svojim emocijama, stjecanje samokontrole te izgrađivanje kvalitetnijih veza s ljudima oko sebe, a knjiga će biti korisna svima koji su spremni zaroniti duboko u suštinu ljudske psihologije, promijeniti negativne obrasce u svojem ponašanju i unaprijediti svoj život na svim razinama. 

Zaviri u knjigu koja će te potaknuti na introspekciju i djelovanje usmjereno na postizanje ciljeva i ostvarivanje punog potencijala!

Svjetska književna senzacija

Tisuću poljubaca engleske autorice Tillie Cole svjetska je uspješnica i TikTok senzacija koja ti donosi emotivnu priču o Runeu Kristiansenu i Poppy Litchfield, dvoje prijatelja iz djetinjstva čiji je odnos prerastao u ljubav za koju su vjerovali da će trajati cijeli život. Nakon što Rune naprasno odlazi i dvije se godine kasnije vraća u Poppyn život, on je sasvim druga osoba. Čitajući, otkrit ćeš odgovore na pitanja o tome što se dogodilo i što je utjecalo na Runeovu promjenu, kao i tajanstvenu Poppynu prošlost, dok se pred tobom otvara snažna priča o postojanosti ljubavi i suočavanju sa životnim izazovima.

Pročitaj emotivnu priču koja će te ganuti svojom porukom o snazi istinske ljubavi i ljudske otpornosti!

Noviteti iz svijeta trilera i kriminalističkih romana

Poznati američki pisac pravosudnih trilera John Grisham u novom romanu Smrt u oluji nastavlja priču smještenu na otok Camino koju je započeo u knjizi Izgubljeni rukopis. Nakon što uragan neočekivano pogodi otok razarajući sve pred sobom, vlasnik lokalne knjižare Bruce Cable suočava se s više nego izazovnim zadatkom: spašavanjem svojeg poslovanja i istraživanjem sumnjivih okolnosti smrti prijatelja, pisca trilera Nelsona Kerra. Grisham majstorski plete radnju otkrivajući duboke slojeve tajni i povezanosti među likovima te uvlači čitatelja u vrtlog intrige i napetosti koja raste sa svakom novom stranicom.   

Knjiga bogata uzbudljivim događajima i tajnama koje se otkrivaju stranicu po stranicu pravi je izbor za sve ljubitelje misterija i napetosti!

Nakon Slučaja 6-4 u hrvatskom prijevodu možeš čitati i drugi roman japanskog književnika Hidea Yokoyame, Sedamnaest. Pričom novinara Kazumase Yuukija, koji se suočava s izazovom izvještavanja o strašnoj zrakoplovnoj nesreći, ta će te knjiga odvesti iza kulisa novinarstva i upoznati te sa suvremenim japanskim društvom. Kao i u prvom romanu, autor ti, osim uzbudljive radnje, nudi isto tako uzbudljive unutarnje drame likova pokazujući se ponovno kao studiozan analitičar ljudske naravi istražujući kompleksnost ljudskih odnosa, moralnih dilema i emocionalnih izazova.   

Pročitaj knjigu koja će te potaknuti na razmišljanje o ulozi medija u suvremenom svijetu i pružiti dublji uvid u svijet novinarstva!

Britanska književnica Gillian McAllister radnju svojeg romana Krivo mjesto, krivo vrijeme započinje u noći Svih svetih kad njezina junakinja svjedoči šokantnom prizoru ubojstva koje počini njezin sin. Uslijedit će epizode njezina povratka u prošlost koje će čitatelju otkriti dublje slojeve priče i tajne te na kraju dati odgovor na pitanje zašto je njezin sin počinio tako okrutan zločin. Osim napetog trilera, autorica ti u novom romanu donosi i dirljivu priču o obitelji, braku i majčinstvu, ljubavi i gubitku poručujući kako se život u trenutku može potpuno promijeniti te potičući na razmišljanje o tome što smo sve spremni učiniti za naše najmilije.  

Knjiga je pravi izbor za sve ljubitelje napetih priča i neočekivanih zapleta koji čitatelja drže u neizvjesnosti od prve do posljednje stranice!

Književnica Johanna Mo, autorica jednog od najpopularnijih detektivskih serijala u Švedskoj pod nazivom Ubojstva na otoku, u njegovu nastavku naslovljenom Tamni brijest donosi ti treći slučaj istražiteljice Hanne Duncker. Ovaj se put Hanna suočava s pronalaskom kostura srednjoškolca koji je nestao prije 20 godina nastojeći pronaći tragove koji će je odvesti do istine o zločinu. Majstorski gradeći napetost i intrigantnu radnju, autorica se koristi simbolikom tamnog brijesta te istražuje teme osamljenosti i ustrajnosti nudeći još jednu knjišku poslasticu ljubiteljima napetih kriminalističkih romana neočekivanih zapleta i slojevitih likova.

Ako već nisi, pročitaj i prva dva slučaja Hanne Duncker, Noćni pjevač i Ljiljan iz sjene!

Izaberi nešto od predloženog za sebe, istraži koji te još novi naslovi čekaju u Knjižnici i dođi po novu dozu knjiga!