9. 4. 2024.

Događaji, najave

Klara Batinović

Voliš li putovanja? Zanimaju te iskustva drugih ljudi? Želiš saznati kako se pripremiti za odlazak na put? Ako su tvoji odgovori potvrdni, onda je Gradska knjižnica Požega idućih dana pravo mjesto za tebe jer te očekuje Tjedan putopisa u sklopu kojeg će se održati tri putopisna predavanja.

Prvo predavanje održat će književnik i putopisac Hrvoje Ivančić u srijedu, 10. travnja 2024. godine, u 19 sati u Dvorani znanja. Publici će predstaviti svoj putopisni opus posvećen Africi, otkriti koja je razlika između pisanja književnog djela i putopisa, što u afričkim zemljama znači biti bogat i biti siromašan te naučiti kako se pripremiti prije putovanja. Isto tako, na spomenutom predavanju saznat ćeš više o pisanju putopisa, odnosno otkrit ćeš tajnu piše li putopisac za vrijeme putovanja ili kad se vrati s putovanja.

Nakon Hrvoja Ivančića u goste dolazi Boris Trupčević koji će u utorak, 16. travnja 2024. godine, u 19 sati u Dvorani znanja predstaviti svoju knjigu 1000 kilometara povratka sebi. Navedeni naslov knjiga je o Caminu, čuvenom hodočašću u Santiago de Compostelu. Osim opisa španjolskih pejzaža, gradova i mjestašaca, 1000 kilometara povratka sebi sadrži vječne teme o kojima se nikad neće moći prestati progovarati. Šaljive anegdote, razmišljanja o ljubavi, egzistencijalne dvojbe, životna drama, duboka promišljanja, refleksije – sve je to u svojem djelu sažeo Boris Trupčević.

Posljednje predavanje u Tjednu putopisa održat će Ante Krstulović u četvrtak, 18. travnja 2024. godine, u 19 sati u Dvorani znanja. Ante Krstulović autor je knjige Na vrhovima prema nebu u kojoj otkriva svoje putovanje prema visinama, ne samo geografskim već i duhovnim. Na vrhovima prema nebu nije samo još jedan putopis o pitoresknim predjelima, nego je intimno putovanje kroz labirint uma i duše, navodi autor. Priča započinje na tlu omiške Dinare i nastavlja se kroz Mosor, Kozjak, Lastovo, pri čemu svaka nova destinacija donosi nove izazove i spoznaje. Autor nije sam na tom putovanju, uz njega je vjerni prijatelj, pas Cvita.

Dođi, saznaj više o putovanjima i pisanju putopisa i doživi pustolovine. Vidimo se u Knjižnici!