5. 6. 2024.

Događaji, izvješća

Klara Batinović

Autori 15 najboljih priča predstavili su se požeškoj publici na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega u utorak, 4. lipnja 2024. godine, u sklopu ovogodišnjeg Festivala jednominutne priče. Literarni natječaj Jednominutna priča i ove je godine izazvao veliki odaziv i ponovno privukao poznata imena suvremene hrvatske književne scene. Nakon provedenog natječaja, u kojem je sudjelovalo ukupno 195 autora s 395 prijavljenih priča, Prosudbeno povjerenstvo odabralo je 15 najboljih priča koje su morale zadovoljiti formu od maksimalno 850 znakova s prazninama.

Inicijativa za pokretanje Festivala jednominutne priče pojavila se 2023. godine kao rezultat dugogodišnje uspješne suradnje Gradske knjižnice Požega s organizatorima Hrvatskog festivala jednominutnih filmova. Nova literarna forma, odnosno kratak prozni tekst koji se može pročitati u jednoj minuti, pred autore stavlja izazov da vještom upotrebom malog broja riječi ispričaju cjelovite priče.

Ovogodišnji Festival jednominutne priče započeo je uvodnim riječima Bernarde Pirović, predsjednice Prosudbenog povjerenstva, a potom je uslijedilo predstavljanje 15 najuspješnijih priča čiji autori dolaze iz svih krajeva Hrvatske. Svoje jednominutne priče osobno su pročitali Marina Filipović-Babin, Fani Frković, Matea Vidulić, Jelena Zlatar Gamberožić, Natko Jurdana i Aleksandar Gucunski, ovogodišnji pobjednik literarnog natječaja Jednominutna priča. Ostale nagrađene priče pročitale su članice Prosudbenog povjerenstva, a Festival su glazbenim nastupima upotpunili Kvintet harmonika Glazbene škole Požega i Jan Katona na klaviru, također učenik Glazbene škole.

Osim nagrađenih, zaslužena priznanja dodijeljena su i članicama Prosudbenog povjerenstva koje su na završetku Festivala s okupljenima na Galeriji svjetlosti podijelile svoja iskustva zaključivši kako odabir najboljih priča nije bio nimalo lak zadatak. Zvonimir Karakatić, predsjednik Udruge GFR film-video, istaknuo je kako se jednominutna priča pokazala izvrsnom idejom koja je naišla na plodno tlo te pozvao sve okupljene da se pridruže Hrvatskom festivalu jednominutnih filmova koji se od 5. do 9. lipnja održava u Požegi.

Festival jednominutne priče održao se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Gradska knjižnica Požega i ovim putem čestita svima nagrađenima, a njihove jednominutne priče možete pročitati na poveznici!