25. 6. 2024.

Preporuke

Vlasta Peći Marčetić
Mirjana Franculić

Popis preporuka

Čitanje naglas zbirke priča Atlas za slijepe putnike Mladena Blaževića obilježilo je lipanjski sastanak Čitateljskog kluba Lectoria. Udobno smješteni u fotelju, članovi su naglas čitali jedni drugima i tako zajednički stekli uvid u kompletan sadržaj te zanimljive zbirke.

Mladen Blažević, riječki književnik i autor raznih književnih žanrova, okušao se u imaginarnim putopisima u formi kratke priče najčešće s humorističnim tonom. Priče su u prvom licu i, čitajući ih, poistovjećujemo se s glavnim likom. Potraga za istinom u izmišljenim putopisima u kojima su opisane zemlje od Kube do Sjeverne Koreje vrlo je zahtjevna. Putovanje se uvijek odvija s nekim zadatkom i ciljem. Zamišljena putovanja putovanja su kroz osjećaje, sudbine, društvene prilike i neprilike, doživljaje i dojmove o zemlji i ljudima. Najčešće završavaju smijehom i poukom.

Bez obzira na to u kojoj je formi Mladen Blažević odlučio ispričati ono što mu je na umu, jer se zbirka sastoji od priča raznih dužina, žanrova i pristupa, tu je posve jasno da imate posla sa zanimljivim piscem… Piscem koji će vas u času odvesti na putovanje od smijeha do suza… Piscem koji silnom lakoćom povezuje nepovezivo, vješto spaja daleku prošlost, suvremenost i tehnološku budućnost… Piscem kojem je uvijek u središtu interesa autentično ljudsko iskustvo i koji nikad ne ispušta iz vida svu njegovu tragičnost, komičnost i čaroliju. Prva i zadnja priča drukčije su, zaokružuju cjelinu življenja na ovim prostorima. Prvoj je radnja smještena u daleku budućnost, zadnjoj u daleku prošlost. Sve između odvijaju se u sadašnjosti.

Priče te zbirke autoironične su i poticajne, vrijedne su čitanja od početka do kraja… Dinamične i drukčije. Naglasak na drukčijem.

Glasnim čitanjem Blaževićeva Atlasa za slijepe putnike stekli smo dojam prisustvovanja cjelovečernjoj predstavi pomoću koje smo proputovali cijeli svijet, ali na nama blizak način.

Svaka priča glasno pročitana dobila je svoj ton, svoje lice, svoj identitet.

Posudi zbirku, organiziraj glasno čitanje u svojoj obitelji, društvu, zajednici i doživi književno djelo na poseban, drukčiji način, kako smo ga doživjeli mi članovi Čitateljskog kluba Lectoria!

Mladen Blažević: Atlas za slijepe putnike