2. 10. 2024.

Događaji, izvješća

Ivana Redkin

Sudionici programa Probudi me!, među kojima su učenici Katoličke gimnazije u Požegi pod mentorstvom profesorice Marijane Ćorluke, Gimnazije Požega pod mentorstvom profesorice Marije Mrkojević i Ekonomske škole Požega pod mentorstvom profesorica Lidije Gerstman i Martine Nekić Kovačević, 1. listopada 2024. godine sudjelovali su u radionici tijekom koje su se usavršavali u recitaciji odabranih pjesama te pripremali za nastup u završnici manifestacije. 

Radionicu je vodila Jelena Miholjević, kazališna, televizijska, filmska i radijska glumica, dobitnica niza nagrada za glumačka ostvarenja, među ostalim odlikovana i Redom Danice Marka Marulića za zasluge u kulturi, interpretatorica poezije na Hrvatskom radiju u emisiji Poezija naglas te voditeljica radionica i škole glume iza koje je bogato iskustvo rada s mladim ljudima.

Voditeljica je svoje bogato iskustvo i znanje iz područja glume i interpretacije poezije podijelila s polaznicima. Nakon uvodnih vježbi tijekom kojih ih je upoznala s nekim glumačkim tehnikama poput vježbi za opuštanje i scenski hod te za artikulaciju uslijedio je individualni rad na recitaciji pojedinačnih tekstova odabranih pjesama koje su sudionici izabrali za nastup pred publikom, pri čemu su svi dobili korisne savjete kako bi se što kvalitetnije pripremili za nastup na festivalu recitacije, a radionica je zaključena uz mnogo smijeha i u opuštenoj atmosferi u kojoj su uživali svi prisutni. 

Program Probudi me! književna je manifestacija koja se održava u organizaciji Gradske knjižnice Požega i uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, s ciljem promocije pjesništva te edukacije i promoviranja recitatora poezije. Program se odvija u nekoliko faza, od prijave zainteresiranih slanjem videosnimke recitacije poezije hrvatskih pjesnika i besplatne stručne edukacije najtalentiranijih recitatora do završne manifestacije na kojoj recitatori predstavljaju pripremljene pjesme, a gostujući suvremeni pjesnici interpretiraju svoje pjesme publici. Završnica programa Probudi me! održat će se na Galeriji svjetlosti 25. listopada 2024. godine u 19:30, uz gostovanje požeške pjesnikinje Lucije Relić.