22. 10. 2024.

Događaji, najave

Klara Batinović

Gradska knjižnica Požega uz potporu Grada Požege 1. svibnja 2024. godine raspisala je Književni natječaj za najbolji putopis na hrvatskom jeziku u 2024. godini „Matko Peić“. Na natječaj su pristigla ukupno 62 rada, a Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Milana Bešlića (predsjednika), Davora Šalata, Vesne Vlašić, Anite Katić i Dijane Klarić na svojem sastanku održanom 21. listopada 2024. godine donijelo je jednoglasnu odluku da je pobjednik Književnog natječaja „Matko Peić“ Tomislav Marijan Bilosnić sa svojim putopisom Jesen u Lubliniecu.

Književni natječaj za najbolji putopis na hrvatskom jeziku „Matko Peić“ provodi se u spomen najvažnijem hrvatskom putopiscu 20. stoljeća Matku Peiću, s ciljem poticanja književnog stvaralaštva te popularizacije putopisa kao književne forme. Pokretanjem natječaja za jedan od najstarijih književnih žanrova Požega kao rodni grad Matka Peića ističe značaj tog velikog hrvatskog književnika.

Svečano proglašenje pobjednika Književnog natječaja „Matko Peić“ održat će se u srijedu, 30. listopada 2024. godine, u 18 sati na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega. Pobjedniku će, u skladu s uvjetima natječaja, biti isplaćena novčana nagrada i uručeno kiparsko djelo Matko Peić akademskog kipara Krune Bošnjaka. Na svečanom proglašenju pobjednika književni kritičar Milan Bešlić održat će prigodno predavanje o književnom značaju Matka Peića s posebnim naglaskom na književnu formu putopisa.

Dođi, sudjeluj  i saznaj više o najvažnijem hrvatskom putopiscu 20. stoljeća. Vidimo se u Knjižnici!