11. 9. 2024.

Događaji, izvješća

Klara Batinović

Galerija svjetlosti Gradske knjižnice Požega od jučer, 10. rujna 2024. godine, domaćin je izložbe Sto godina Hrvatskog lista: od Lista do Glasa kojom se obilježava velika obljetnica osječkih novina. Hrvatski list zabilježio je društvenu, gospodarsku, kulturnu, religijsku i sportsku svakodnevicu ne samo Osijeka nego i ostalih slavonskih gradova. Čitao se u gradskim kavanama, komentirao i polemizirao, donosio čitateljima modne savjete i zanimljive priče iz svjetskih metropola.

Uvodnim se riječima na otvorenju izložbe okupljenima obratila Aleksandra Šutalo, ravnateljica Gradske knjižnice Požega, koja je tom prigodom zahvalila Muzeju Slavonije na ostvarenoj suradnji zahvaljujući kojoj je na izložbi prikazana i povijest Požege i njezine okolice između dvaju svjetskih ratova. Više o izložbi, ali i povijesti Hrvatskog lista, govorila je dr. sc. Marina Vinaj iz Muzeja Slavonije istaknuvši sljedeće:

Uvezi novina u Muzeju čekaju svoje čitatelje na putu u prošlost, a izložbom će dio prošlosti zaživjeti na ponovno otisnutim stranicama. Stoga listate li novine široko ih rasprostirući, uz prvu jutarnju kavu ili pak zadubljeni uz ekran pametnog telefona, valja zaključiti sljedeće: Život grada zrcali se u novinama, kako nekad, tako i danas.

Poseban dio izložbe predstavila je Dijana Klarić, voditeljica Znanstvenog i studijskog odjela Gradske knjižnice Požega, u sklopu koje je prikazana povijest Požege u razdoblju od 1938. do 1940. godine.

Posebna je zanimljivost eksplozija vijesti u društvenom životu i radu društava. To nije vezano isključivo za osnivanje Banovine Hrvatske jer su požeška društva bila aktivna i prije. Mislim da to možemo usporediti s našim životom za vrijeme pandemije, kad smo bili zatvoreni, a nakon nje život je ponovno procvjetao i svi smo postali aktivni. Tu se, dakle, može povući paralela s Prvim svjetskim ratom. – Dijana Klarić

Pozivamo te da posjetiš Galeriju svjetlosti Gradske knjižnice Požega i saznaš nešto više o pojavi vukova kod Požege, buradi piva koje su plovile Orljavom, izumu viseće kuglane i još mnogo toga. Dođi i istraži povijest!