1. 10. 2024.

Događaji, izvješća

Dijana Klarić

Povratak u Zlatnu dolinu književna je manifestacija koju je Gradska knjižnica Požega osmislila i pokrenula 2022. godine s ciljem revitalizacije života i djela dječje književnice Zlate Kolarić-Kišur, ali i s ciljem popularizacije dječje dramske književnosti raspisivanjem književnog natječaja za dječji igrokaz na nacionalnoj razini, nadahnut stvaralaštvom te omiljene dječje autorice.

Na raspisani ovogodišnji natječaj, kojem je tema bila sreća, javilo se 5 književnika s 5 igrokaza. Prema ocjenama Prosudbenog povjerenstva u sastavu Sanje Nikčević (teatrologinje i književne kritičarke), Kornelije Marks (odgajateljice i voditeljice Male škole kazališta, Gradsko kazalište Požega) i Dijane Klarić (voditeljice projekta, Gradska knjižnica Požega) autorica je najuspješnijeg rada Anita Rašić koja je za ovu prigodu napisala igrokaz Uspješni i (ne)sretni.

Osim natječaja, manifestacija podrazumijeva i uprizorenje pobjedničkog igrokaza koje će izvesti Mala škola kazališta Gradskog kazališta Požega 29. listopada u Gradskom kazalištu Požega u prigodi obilježavanja 130. obljetnice rođenja Zlate Kolarić-Kišur, kad će i prigodnom izložbom u Gradskoj knjižnici Požega biti predstavljen i jedan dio njezine vrijedne ostavštine. Manifestacija se sufinancira kao javna potreba u kulturi Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.