Mjesto za učenje

Knjižnice su bile i ostale riznice znanja koje, osim građe, zajednici pružaju relevantne informacije i znanje u brojnim oblicima. Kad to znanje trebaš usvojiti ili se želiš obogatiti novim spoznajama, Knjižnica ti nudi ugodne prostore za rad u kojima možeš neometano učiti i ulagati u svoju budućnost koristeći se svim dostupnim resursima. Knjižnica kao mjesto učenja potiče korištenje različitim izvorima znanja, igračkama i modernom tehnologijom u procesu učenja, nudi atraktivan i funkcionalan prostor za tihi, samostalni ili grupni rad, potiče istraživanje i nova otkrića te nudi kontinuirane edukacije za sve dobne skupine korisnika.

Istraživanjem i učenjem do cilja

Sve što je potrebno za tihi rad, učenje i istraživanje pronađi u suvremenom okruženju Znanstvenog i studijskog odjela. Stručna literatura u slobodnom pristupu, znanstveni i znanstveno-popularni časopisi, pet računala s pristupom internetu, usluge koje ti pomažu u procesu učenja i istraživanja te 35 radnih mjesta koja te zovu na samostalni ili grupni tihi rad osiguravaju ti osobni napredak i potrebne uvjete za potpuno iskustvo učenja i istraživanja. Edukacijama za studente pomažemo svim tvojim potrebama za relevantnim informacijama u obrazovanju, a na taj smo ti način pomoć i podrška u procesu cjeloživotnog učenja.

Važnost igre u učenju i razvoju

Svjesni smo koliko je igra važna u procesu razvoja i učenja, od najranije dobi, stoga za bebe, predškolce i školarce Dječji odjel nudi bogatu zbirku igračaka i društvenih igara. Želimo zadržati prirodnu znatiželju djece, razvijati njihove vještine i maštu te poticati slobodu istraživanja kako nikad ne bi izgubili uzbuđenje pri učenju nečeg novog. Zbog tog se, uz različite materijale i suvremenu tehnologiju, igračkama koristimo u redovnim vođenim aktivnostima, dok se djeca njima mogu koristiti i samostalno u prostoru Knjižnice.

Uz igračke, časopise i bogat fond knjiga za sve uzraste, osam mjesta za rad, računalo za pretraživanje kataloga i računalo za rad čekaju upravo tebe. Iskoristi taj prostor za učenje, napiši svoju zadaću, napravi plakat s prijateljima iz razreda, pripremi se za test koji te čeka, a sve to uz izvore koji ti mogu dodatno pomoći u procesu uspješnog učenja i postizanju uspjeha. Ako si petaš, radionicama Učiti kako učiti imaš priliku prepoznati i osvijestiti vlastite probleme u učenju, istražiti svoje sposobnosti i oblikovati pozitivan stav prema učenju.

Cjeloživotno učenje

Naše redovne edukativne radionice za sve dobne skupine podrazumijevaju i podržavaju ideju cjeloživotnog učenja, stoga nam je cilj unaprjeđenje znanja, vještina i kompetencija naših korisnika u svim životnim razdobljima. Usmjereni na osobni razvoj u različitim područjima, pružamo i informatičke radionice za umirovljenike kojima je cilj informatičko-informacijsko opismenjavanje osoba starije životne dobi. Obilježavanjem važnih dana poput Mjeseca hrvatske knjige, Noći knjige i Tjedna psihologije kontinuirano provodimo dodatne edukacije i predavanja unutar spomenutih manifestacija te na taj način proširujemo znanja i interese naših korisnika.

Motivirajuće okruženje za mlade

U prostranoj Knjižnici mladi imaju svoju oazu u kojoj mogu provoditi vrijeme na različite načine. Dnevni boravak za mlade, u sklopu Odjela za mlade i multimediju, omogućava ti učenje u opuštajućem okruženju, opremljenom i prilagođenom za boravak i aktivnosti mladih. Ako poželiš još jedan prostor za učenje ili dogovor s prijateljima o vašem projektu ili pokusu za školu, Dnevni boravak pruža ti četiri mjesta za rad, za tebe i tvoje prijatelje. Ako pak radite na većem projektu ili vaša grupa ima više članova, u Sobi za sastanke i tihi rad pronađite 14 dodatnih mjesta za učenje i istraživanje.

Moderno uređeni prostori motivirajuće su okruženje u kojem možeš neometano učiti, a novim se edukacijama i programima dodatno usavršavaš i pritom dobro zabavljaš. Kreativne vještine usavršavaj u Klubu mladih Fotkam, sudjeluj na radionicama i uči o svijetu programiranja i robotike ili razvijaj logičko razmišljanje i sposobnost zaključivanja timskim radom u Lego klubu.

Na Odjelu za mlade i multimediju svakodnevno su ti dostupna četiri računala koja, osim za igranje igrica, služe i za samostalno učenje pomoću zahtjevnijih računalnih programa. Uz sve potrebne izvore, dostupnu tehničku opremu, funkcionalan i poticajan prostor za rad, s lakoćom uči i uživaj u prostoru namijenjenom samo za tebe.

Mjesto susreta

Suvremenim prostorom, koji ima višenamjensku funkciju i prilagođava se našim potrebama, Knjižnica svojoj zajednici svakodnevno pruža raznolike i kvalitetne programe koji je čine kulturnim centrom grada. Budući da svojim programima i opremljenim prostorima odgovara na širok raspon interesa korisnika koji žele i traže susret, uloga Knjižnice dobiva novu dimenziju i postaje mjesto za drukčiji, organiziran susret, mjesto dinamičnog okupljanja zajednice koja svakodnevno raste, uči, uživa i okuplja se na svim vrstama događanja.

Ugodan prostor, opuštena atmosfera, znanje i informacije na svakom koraku, ljudi sa sličnim interesima, suvremeni programi i projekti za sve dobne skupine, smijeh i zabava! Postoji li bolje mjesto za susret od Knjižnice? Susret s prijateljima uz kavu na Galeriji svjetlosti ili razmjenjivanje preporuka među policama dok tražiš svoj naslov – jedno je sigurno: očaravajući prostor pruža ti inspiraciju, a ugodan razgovor donosi motivaciju i osmijeh na lice.

Mjesto za čitanje

Funkcionalnost prostora i otvoren pristup knjigama donose ti novi doživljaj čitanja u Knjižnici. Odaberi svoj prostor i iskoristi ga za čitanje! Čitanje je najbolji način kojim možeš pronaći vrijeme za sebe i pritom, istodobno, svakim novim retkom biti na nekoliko različitih strana svijeta. Bogatim fondom i kontinuiranim nadopunjavanjem polica novim knjigama, dnevnim novinama i časopisima osiguravamo ti nove i popularne naslove koje ćeš s užitkom čitati. U ovom ugodnom prostoru imaš mogućnost odabrati svoje mjesto i iskusiti doživljaj čitanja, a na tebi je da odlučiš radi li se o tihom prostoru za čitanje koje imaš na raspolaganju ili o drugom dostupnom mjestu koje ti se sviđa.

Za potpuni doživljaj čitanja u Knjižnici postani član jednog od naših čitateljskih klubova, pronađi svoj kutak za čitanje u fotelji na Odjelu književnosti, prelistaj dnevne novine u kafiću na Galeriji svjetlosti, pročitaj zanimljiv članak iz stručno-znanstvenog ili popularnog časopisa u fotelji na Znanstvenom i studijskom odjelu, pronađi svoje mjesto za čitanje lektire na Dječjem odjelu, a na Odjelu za mlade i multimediju, koji obuhvaća i Dnevni boravak za mlade, odaberi svoje mjesto i čitaj zanimljive teme u časopisima za mlade. Zasigurno ćeš se informirati, dobro zabaviti i uživati u odabranom mjestu za čitanje u opuštajućem i motivirajućem prostoru Knjižnice. Koje god mjesto za čitanje odabereš, nećeš pogriješiti!