Djeca

Knjižnica različitim aktivnostima razvija sklonost i ljubav prema knjizi među svojim najmlađim korisnicima. Važnu ulogu u tom imaju i susreti s omiljenim dječjim piscima kojima se djeci daje prilika za upoznavanje s književnicima i ulazak u svijet književnosti. Knjižnica organizira književne susrete za djecu svih uzrasta, od predškolske do završetka osnovnoškolske dobi, dovodeći pisce koji su im bliski, zanimljivi i privlačni te ih svojim književnim djelom i životnom pričom motiviraju za čitanje. Druženja s književnicima, smisleni i dublji razgovori o djelu i likovima, dojmovima, neposredan doživljaj književnog djela – sve to potiče znatiželju, maštu, izricanje mišljenja, bogaćenje rječnika, poboljšavanje koncentracije i pamćenja djece te stvara dobre preduvjete za čitatelja i u odrasloj dobi. Najmlađi korisnici uživat će u čarobnim trenutcima druženja s najdražim piscima, koja ih očekuju u njihovoj Knjižnici!

Vođena igraonica namijenjena je djeci u dobi od četiri do šest godina koja ne pohađaju institucionalizirane oblike rada, poput dječjeg vrtića. Redovna je tjedna aktivnost koja se, pod stručnim vodstvom odgojiteljica – knjižničarki, održava svakog utorka i petka od 17 do 18 sati. Budući da je usklađena s Kurikulumom za rani i predškolski odgoj i obrazovanje, u prvom je redu usmjerena na socioemocionalni razvoj te ima važnu ulogu u poticanju i jačanju temeljnih kompetencija cjeloživotnog učenja. Edukacija se temelji na provođenju raznovrsnih igara pomoću kojih djeca uče i istražuju svijet oko sebe.

U vođenoj se igraonici organiziraju:

 • igre po pravilima
 • igre uloga
 • dramske igre
 • istraživačke igre
 • igre riječima
 • igre fantazije
 • igre objektima.

Voditeljice: Snježana Poljak, knjižničarka, Martina Hamzić, knjižničarka, Đurđica Kopunić, knjižničarka

Roditelji na mjesečnoj razini, uz uplatu, mogu prijaviti djecu osobno na Dječjem odjelu, na e-mail djecji.odjel@gkpz.hr ili na broj 099 436 05 32.

TIM je redovna tjedna aktivnost za djecu osnovnoškolskog uzrasta. Program koji se održava svake srijede od 18 do 19 sati, pod stručnim vodstvom odgojiteljica – knjižničarki, obuhvaća niz tematskih radionica. Osim kaligrafije, pisanja bloga i online kvizova, objedinjuje razne teme kojima se obilježavaju značajni datumi poput Dana planeta Zemlje, Dana grada Požege, Međunarodnog dana pismenosti, Međunarodnog dana dječjih prava i Božića. U središtu je aktivnosti rast i razvoj polaznika, stoga trajanje pojedine teme nije propisano i određuje se u skladu s njihovim potrebama i interesima.

Voditeljice: Snježana Poljak, knjižničarka, Martina Hamzić, knjižničarka, Đurđica Kopunić, knjižničarka

Polaznici se mogu prijaviti osobno na Dječjem odjelu, na e-mail djecji.odjel@gkpz.hr ili na broj 099 436 05 32.

Tromjesečni ciklus Učiti kako učiti obuhvaća sedam radionica za učenike petih razreda. Radionice usmjerene na zanimljive aktivnosti, organizaciju i raznovrsne metode učenja održavaju se prema dogovoru s grupom.

Edukacija je namijenjena petašima koji još uvijek:

 • ne shvaćaju važnost učenja
 • nisu zainteresirani za stjecanje znanja i sposobnosti
 • imaju poteškoća s organizacijom
 • nisu razvili svoj stil učenja
 • mogu postići bolje rezultate, ali ne znaju na koji način.

Osim savladavanja teorijskog i praktičnog dijela o aktivnostima učenja, učenici imaju priliku prepoznati i osvijestiti vlastite probleme u učenju, istražiti svoje sposobnosti i oblikovati pozitivan stav prema učenju. Na zajedničkim susretima očekuju ih i nova poznanstva, suradnja s vršnjacima, usavršavanje komunikacijskih vještina te razvoj kritičkog i kreativnog mišljenja!

Popis radionica:

 1. Učenje – što i zašto?
 2. (M)učenje
 3. Ne pitaj se mogu li, nego kako ću
 4. Tko želi, naći će način
 5. Želim. Mogu. Hoću. Jesam!
 6. Zavirimo u izvore znanja
 7. Kako stojim s učenjem?

Voditeljica: Mirna Obradović, prof. hrvatskog jezika i pedagoginja

Svi zainteresirani petaši mogu se prijaviti osobno na Odjelu za mlade i multimediju, na e-mail mirna.obradovic@gkpz.hr ili na broj 099 524 83 68.

Pričaonica je redovna aktivnost namijenjena djeci u dobi od četiri do šest godina, a održava se svakog četvrtka od 17 do 18 sati. Podrazumijeva odabranu priču obogaćenu igrom i kreativnim stvaranjem, kojom se potiče ljubav prema knjizi te druženje s knjigom i slikovnicom, što pozitivno djeluje na djetetov socioemocionalni razvoj, čitalačke i govorne sposobnosti te razvoj kritičkog mišljenja.

Voditeljice: Snježana Poljak, knjižničarka, Martina Hamzić, knjižničarka, Đurđica Kopunić, knjižničarka

Roditelji mogu prijaviti djecu osobno na Dječjem odjelu, na e-mail djecji.odjel@gkpz.hr ili na broj 099 436 05 32.

Igraonica je dio obiteljskog programa Knjižnice namijenjen bebama, djeci u dobi do tri godine i njihovim roditeljima. Održava se, prema dogovoru, jednog ponedjeljka u mjesecu od 17 do 18 sati. Program, koji obuhvaća djetetovu interakciju s roditeljima, igru, pjesmu, ples, govor i tjelesne aktivnosti, provodi se s ciljem razvijanja ljubavi prema knjizi i čitanju od najranije dobi te poticanja općeg razvoja svih djetetovih potencijala.

Voditeljica: Đurđica Kopunić, knjižničarka i odgojiteljica

Roditelji mogu prijaviti djecu osobno na Dječjem odjelu, na e-mail djurdjica.kopunic@gkpz.hr ili na broj 099 436 05 32.

Čitateljski klub pod stručnim vodstvom odgojiteljica – knjižničarki okuplja zaljubljenike u knjigu, mlađe osnovnoškolske dobi, od sedam do deset godina. Prema dogovoru, jednog ponedjeljka u mjesecu od 17 do 18 sati odvijaju se zajednička druženja obilježena različitim aktivnostima kojima se djecu nastoji potaknuti na razvijanje čitateljskih navika, druženje s vršnjacima s kojima dijele ljubav prema čitanju, toleranciju i međusobno uvažavanje te kvalitetno provođenje vremena.

Voditeljica: Martina Hamzić, knjižničarka

Svi zainteresirani Knjigoljupcima se mogu pridružiti osobnom prijavom na Dječjem odjelu, prijavom na e-mail martina.hamzic@gkpz.hr ili na broj 099 436 05 32.

Čitateljski klub namijenjen je djeci starije osnovnoškolske dobi, od 11 do 14 godina, kojoj su zajednički afinitet prema pisanoj riječi te želja za druženjem i razmjenom čitateljskih dojmova s vršnjacima. Članovi Kluba sastaju se, prema dogovoru, jednog ponedjeljka u mjesecu od 19 do 20 sati. Uz stručno vodstvo odgojiteljica – knjižničarki, susreti su poticajni za razvoj čitateljskih vještina, kritičkog mišljenja i dječje kreativnosti te uključivanje u različite događaje Knjižnice.

Voditeljica: Snježana Poljak, knjižničarka

Čitaj i pridruži se ovom čitateljskom klubu osobnom prijavom na Dječjem odjelu, prijavom na e-mail snjezana.poljak@gkpz.hr ili na broj 099 436 05 32.

Radionice programiranja projekt su Gradske knjižnice Požega koji osnovnoškolce viših razreda uvodi u svijet računalnog programiranja i robotike. Jednostavnim mikroračunalom osnovnoškolci praktičnim radom uče samostalno napraviti, a potom i testirati razne projekte. Tromjesečnim ciklusom od deset radionica, koje se održavaju prema dogovoru s grupom, učenici će naučiti programirati micro:bit, mikroračunalo koje će pretvoriti u različite funkcionalne uređaje, a pomoću njega programirat će i robote.

Voditelj: Matej Peharda, prof. hrvatskog jezika

Polaznici se mogu prijaviti osobno na Odjelu za mlade i multimediju, na e-mail matej.peharda@gkpz.hr ili na broj 099 524 83 68.

Raznovrsnim aktivnostima Knjižnica nastoji potaknuti djecu različite dobi na čitanje i korištenje uslugama Knjižnice. Program besplatnog upisa namijenjen je bebama s područja grada Požege te učenicima prvih razreda osnovnih i srednjih škola na području Požeško-slavonske županije. Knjižnica na taj način posebnu pozornost posvećuje najmlađim korisnicima, učenicima koji započinju formalno obrazovanje i onima koji prelaze iz osnovnoškolske u srednjoškolske ustanove. Besplatan upis za bebe, koji je dar Grada Požege, ostvaruje se aktivacijom članstva u Knjižnici. Ideja je programa potaknuti čitanje od najranije dobi te vratiti interes učenika za knjigu i knjižnicu koji se ubrzano smanjuje nakon završetka osnovne škole. Osim besplatnog upisa, program za učenike prvih razreda obuhvaća i organizirani posjet te obilazak Knjižnice, upoznavanje s Knjižnicom, njezinim odjelima, prostorima, fondom, uslugama i programima.

Gradska knjižnica Požega osigurala je osnovnoškolcima zabavan sadržaj u sklopu Lego-kluba s pripremljenim Lego-materijalom. Na susretima, koji se održavaju prema dogovoru, korisnici grupnim radom razvijaju suradničke vještine, logičko razmišljanje i sposobnost zaključivanja te povezivanja manjih cjelina u veće.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti osobno na Odjelu za mlade i multimediju, na e-mail omm@gkpz.hr ili na broj 099 524 83 68.

Mladi

Program Probudi me! redovna je godišnja književna manifestacija koja se provodi uživo i online, s ciljem promocije pjesništva i poticanja interpretacije poezije. Namijenjen je mladima u dobi do 30 godina, a obuhvaća natjecanje u interpretaciji poezije slanjem videosnimke, edukaciju najtalentiranijih interpretatora i nastup kojim se recitatori predstavljaju publici. Program slavi pjesničko stvaralaštvo koje ostaje kao trajna ostavština autora te, kao što je Cesarić poručio u Pjesmi mrtvog pjesnika, vraća u život zaboravljene pjesnike čitanjem njihovih stihova, proživljavanjem njihovih osjećaja, misli i zanosa. Ako si mlad i voliš poeziju, a želiš se usavršiti u scenskom nastupu uz pomoć stručne osobe i javno predstaviti svoje interpretatorsko umijeće, prijavi se i sudjeluj u ovoj jedinstvenoj manifestaciji!

ČITAM. UČIM. STVARAM. FOTKAM.

Fotografija je jedinstven način kojim zaustavljamo trenutak, stvaramo i čuvamo vizualno posebnu i primamljivu uspomenu.

Klub mladih Fotkam program je Gradske knjižnice Požega koji mladim osobama, zaljubljenicima u fotografiju, pruža razvijanje kreativnih vještina, proširivanje teorijskih i praktičnih znanja o fotografiji i zabavne susrete s mladim ljudima sličnih interesa.

Tematski različitim predavanjima i radionicama mladi uče o povijesti fotografije, vizualnoj eri, kako pravilno rukovati fotoaparatom, kako postaviti izražajna sredstva te što nakon realizacije kvalitetne fotografije. Uz teorijska znanja, fotografiranjem se upotpunjava stvaranje dobre fotke i primjena naučenog.

Cilj Kluba promocija je fotografije kao umjetnosti, razvijanje kreativnih vještina mladih ljudi te stvaranje dodatnog zanimanja za fotografiju i vizualnu umjetnost u zajednici.

Termini sastanaka određuju se prema dogovoru s grupom.

Uz dobru zabavu, kreativnost i malo mašte, fotkamo svaki dan!

Voditeljica: Inga Devčić, informatorica

Prijaviti se možeš osobno na Znanstvenom i studijskom odjelu, na e-mail inga.devcic@gkpz.hr ili na broj 099 393 02 25.

Kako bismo pomogli sve većim potrebama studenata u njihovu obrazovanju, provodimo predavanja koja obogaćuju studentsko iskustvo u svim aspektima života – akademskom, društvenom i osobnom. Izazovi današnjice sve su veći, a kvalitetni sadržaji, suvremeni izvori i korištenje novim tehnologijama čine dodatnu vrijednost ovakvog cjeloživotnog učenja i omogućavaju lako rješavanje svih izazova.

Velikim napretkom znanosti i tehnologije, informacije se danas pronalaze lakše i brže nego ikad prije. Međutim, i dalje postoji glavno pitanje:

Kako pronaći relevantne i pouzdane informacije u moru neprovjerenih i netočnih?

Odgovorom na ovo pitanje olakšavamo studentima svakodnevne obveze, smanjujemo vrijeme potrebno za pronalazak relevantne informacije te smo pomoć i podrška u procesu cjeloživotnog učenja.

Sve o najvažnijoj kompetenciji 21. stoljeća, relevantnim informacijama, istraživanju i pisanju kvalitetnog završnog ili diplomskog rada, važnosti cjeloživotnog učenja te pripremama na putu do karijere studenti mogu saznati na našim predavanjima, kojima potičemo njihov rast i razvoj u skladu s potrebama suvremenog doba.

Popis predavanja:

 • Kompetencija 21. stoljeća
 • Akademsko pismo
 • Korak do karijere

Termini predavanja određuju se prema dogovoru s grupom.

Voditeljica: Inga Devčić, informatorica

Prijaviti se možeš osobno na Znanstvenom i studijskom odjelu, na e-mail inga.devcic@gkpz.hr ili na broj 099 393 02 25.

Čitateljski klub za mlade zaljubljenike u književnu riječ okuplja srednjoškolce koji se, prema dogovoru, sastaju jednom mjesečno čilajući, čitajući i razgovarajući o pročitanim djelima. U opuštenoj i prijateljskoj atmosferi, srednjoškolci se pod stručnim vodstvom druže, povezuju i razmjenjuju ideje te razgovaraju o temama koje ih zanimaju.

Voditeljica: Mirna Obradović, prof. hrvatskog jezika i pedagoginja

Čitaj, čilaj, uživaj! Učlaniti se možeš osobno na Odjelu za mlade i multimediju, prijavom na e-mail mirna.obradovic@gkpz.hr ili na broj 099 524 83 68.

Umirovljenici

Pod vodstvom Mirjane Bajić, umirovljene profesorice hrvatskog jezika i volonterke Knjižnice, klub okuplja zaljubljenike treće životne dobi u književnost. Članovi Kluba prema dogovoru se sastaju, druže, razgovaraju, razmjenjuju ideje o pročitanom. Klub ima i važnu socijalnu dimenziju okupljajući osobe slične dobi i interesa te im omogućava kvalitetno provođenje vremena, dijalog, otkrivanje drukčijeg mišljenja i nove literature.

Voditeljica: Mirjana Bajić, prof. hrvatskog jezika

Prijaviti se možeš osobno na Centralnom posudbenom i Info pultu u prizemlju Knjižnice, na e-mail info@gkpz.hr ili na broj 099 214 24 08.

Program upoznavanja s online okruženjem za čitanje namijenjen je osobama starije životne dobi, a termini održavanja određuju se prema dogovoru s grupom. Na ovaj način korisnici kojima je suvremena informacijska tehnologija manje poznata dobivaju priliku naučiti se koristiti e-knjigom. Edukacija obuhvaća sve korake potrebne za uživanje u iskustvu e-čitanja: preuzimanje aplikacije za posudbu e-knjige ZaKi Book, ulazak u aplikaciju pomoću PIN-a i broja iskaznice, pretraživanje baze e-knjiga, odabir željenog naslova, posudbu i povrat. E-čitajte!

Voditeljica programa: Bernarda Pirović, mag. cult.

Prijaviti se možeš osobno na Odjelu književnosti, na e-mail odjel.knjizevnosti@gkpz.hr ili na broj 099 436 05 31.

Gradska knjižnica Požega u svojem prostoru nudi mogućnost organizacije edukacija za umirovljenike, odnosno osobe starije od 54 godine. Jednogodišnji informatički program edukacije vodi stručni predavač Hrvoje Humski, prema dogovoru s grupom, dva puta mjesečno u trajanju od travnja do listopada 2021. godine. Program je usmjeren na informatičko-informacijsko opismenjavanje osoba starije životne dobi, a to uključuje uspješno korištenje Office paketom na računalima s Windows okruženjem te općenito snalaženje na internetu. Cilj je društveni angažman umirovljenika i starijih osoba te omogućavanje njihova suživota u informatičkom svijetu.

Voditelj: Hrvoje Humski, prof. informatike

Polaznici se mogu prijaviti osobno na Centralnom posudbenom i Info pultu u prizemlju Knjižnice, na e-mail info@gkpz.hr ili na broj 099 214 24 08.

Sve dobne skupine

Knjižnica redovito organizira književne susrete s ciljem predstavljanja autora i poticanja čitanja. Kao čitatelj na taj način dobivaš mogućnost neposredna uvida u svijet omiljenih književnika i njihovih djela, a autoru se pruža prilika da ti osobno predstavi sebe i svoj književni rad. Ovi su događaji prilika za dijalog o umjetničkom stvaralaštvu, čitanju, razumijevanju književnosti, idejama i porukama književnih djela, procesu pisanja, životu raznih autora, širim društvenim temama, o onom što te u čitanju potiče na promišljanje, maštanje, putovanje književnim svjetovima te onom što autore u pisanju nadahnjuje i potiče na stvaranje.

U dosadašnjem je radu Knjižnica održala velik broj književnih susreta s nekim od najpoznatijih imena hrvatske književne scene, koji su privukli velik broj zaljubljenika u pisanu riječ. Pavao Pavličić, Julijana Matanović, Hrvoje Šalković, Julijana Adamović, Lana Derkač, Tomislav Perko, Vladimir Devide, Ivana Plechinger, Mani Gotovac, Ivica Prtenjača, Mirela Priselac Remi i Hrvoje Rupčić samo su neki od autora koje su prijatelji knjige i Knjižnice imali priliku upoznati.

Ovakvim ti događajima Knjižnica nastoji približiti književnost i pružiti iskustvo istinskog umjetničkog doživljaja književnih ostvarenja pisaca različitih generacija, stilskih izričaja, tematskih usmjerenja i književnih interesa. Tvoja ti Knjižnica priprema još mnoštvo novih, zanimljivih, inspirativnih druženja s omiljenim piscima. Dođi i ti!

Mjesec hrvatske knjige nacionalna je kulturna manifestacija u organizaciji Knjižnica grada Zagreba. Obuhvaća programe na nacionalnoj i lokalnoj razini kojima se nastoji istaknuti važnost knjige, knjižnice i čitanja. Svake je godine posvećena određenoj temi, a održava se od 15. listopada do 15. studenog u knjižnicama diljem Hrvatske. I Gradska knjižnica Požega redovito sudjeluje u obilježavanju ove manifestacije s nizom različitih aktivnosti pozivajući te tijekom tih mjesec dana na još intenzivnije čitanje i druženje s knjigom. U ostvarenju raznolikih programa Knjižnica uspješno surađuje sa svim zainteresiranim pojedincima, udrugama i ustanovama. Pridruži nam se!

Noć knjige još je jedna tradicionalna književna manifestacija koja se obilježava svake godine 23. travnja, na Svjetski dan knjige i autorskih prava, s ciljem poticanja svijesti o važnosti knjige i čitanja. Riječ je o najvećem događaju u tvojoj Knjižnici, noći u kojoj slavimo čaroliju pisanja i radost čitanja. Velik broj posjetitelja, opuštena i dinamična atmosfera, gostovanja književnika, izložbe, predavanja, predstavljanja knjiga, razgovori, pričaonice, nagradne igre, kreativne radionice, kvizovi te brojne druge aktivnosti obilježavaju ovaj događaj koji okuplja istinske zaljubljenike u knjigu i čitanje. Uspješnost u realizaciji programa Knjižnica ostvaruje i zahvaljujući bliskoj suradnji s drugim ustanovama, udrugama, vanjskim suradnicima, volonterima. Sudjeluj i ti!

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka s ciljem posvećivanja posebne pozornosti pripadnicama nježnijeg spola i njihovim postignućima te isticanja važnosti žena u ekonomskom, političkom, društvenom i kulturnom životu. Gradska knjižnica Požega od 2014. godine tradicionalno obilježava ovaj dan organizacijom posebnog književnog susreta za djelatnice, suradnice ustanove i uzvanice djelatnika. Način je to na koji Knjižnica posebnu pozornost posvećuje ženama, osobito ženama koje surađuju s Knjižnicom ili osobnim prijateljicama djelatnika Knjižnice. Milana Vuković Runjić, Mirela Španjol Marković, Bruno Šimleša, Želimir Periš, Marina Vujčić i Ivana Plechinger dosad su se kao posebno odabrani gosti, u ugodnoj i opuštenoj atmosferi, predstavili ženama i gošćama Knjižnice te zajedno s njima obilježili ovaj datum.

Program Umjetnik u meni obuhvaća likovne radionice koje se prema dogovoru održavaju u dva ciklusa, svaki u trajanju od šest sati, s ciljem popularizacije umjetnosti i pružanja stručne pomoći pri odabiru studija. U svakom ciklusu sudjeluju polaznici koji pokazuju interes za neku od grana likovne umjetnosti. Svatko ima priliku istražiti u kojem je području najuspješniji, a program preostalih radnih sati kreira se za pojedince unutar radne grupe. Likovne radionice namijenjene su srednjoškolskim umjetničkim dušama koje se žele okušati u upoznavanju s tehnikama i materijalima, učenju i usavršavanju likovnog jezika te razvijanju kreativnog mišljenja u uređenim prostorima Knjižnice. Jedinstvena Galerija Tunel prikladan su i osobito ugodan atelijer za mlade umjetničke nade te, uz moderno uređenu Galeriju svjetlosti, izložbeni prostor koji omogućava predstavljanje stvaralačkog rada.

U uvodnom dijelu programa istražuju se crtež i mogućnosti izraza, a otkrivaju se i predispozicije te afiniteti svakog polaznika. Potom slijede crteži antičkih portreta po gipsanim odljevima, u kojima će se polaznici okušati u crtanju studije i prepoznavanju zlatnog reza, a program je usmjeren i na osnove perspektive te prostorne kompozicije, vježbe vizualne memorije, istraživanje strukture i teksture u crtežu.

Voditeljica: Tatjana Kostanjević, akademska kiparica

Ako želiš preispitati svoje afinitete, provjeriti predznanje i vještine, rasti i razvijati se u području likovnih umjetnosti, ovaj je ciklus radionica tvoj program!

Prijaviti se možeš osobno na Centralnom posudbenom i Info pultu u prizemlju Knjižnice, na e-mail info@gkpz.hr ili na broj 099 214 24 08.

Gradska knjižnica Požega partner je lokalnim umjetnicima u razvoju i prezentaciji njihova umjetničkog rada jer nudi mogućnost izlaganja u Galeriji svjetlosti i Galeriji Tunel. Pored tog, koncept programa Otvoreni atelje, koji omogućava rad na umjetničkom djelu u prostoru Galerije Tunel, također predstavlja oblik partnerstva Knjižnice i umjetnika jer umjetniku pruža konkretan kontakt s građanima, građanima kontakt s umjetnikom i njegovim djelom u nastajanju, a Knjižnici jedinstven program poticanja stvaranja i promidžbe umjetnosti kao takve.

Zainteresirani se umjetnici za dodatne informacije mogu javiti na e-mail info@gkpz.hr.

Tjedni program za odrasle Avantura: Umjetnost. usmjeren je na teoriju i povijest umjetnosti te praktičan rad. Ostvaruje se u obliku dvosatnih radionica srijedom, koje uključuju upoznavanje s osnovnom likovnom terminologijom i analizu umjetničkih djela. Kako bi polaznici naučili promatrati i razumjeti značajna djela povijesti umjetnosti te prepoznati određeno stilsko razdoblje, metodički oblikovane radionice podrazumijevaju i primjenu naučenog na konkretnim primjerima.

Ciklus obuhvaća deset tematskih cjelina:

 1. Počela i načela (Kako gledamo i što vidimo?)
 2. Analiza umjetničkog djela (slikarske tehnike i vrste, linije, boja)
 3. Analiza umjetničkog djela (perspektiva, kompozicija, ikonografija)
 4. Slikarstvo drevnih civilizacija i antike
 5. Slikarstvo srednjeg vijeka (romanika, gotika)
 6. Slikarstvo novog vijeka (renesansa, manirizam, barok)
 7. Slikarstvo 19. stoljeća
 8. Umjetnost prve polovine 20. stoljeća
 9. Umjetnost druge polovine 20. stoljeća
 10. Umjetnost 21. stoljeća.

Budući da su interesi i potrebe polaznika na prvom mjestu, popis tema moguće je prilagoditi njihovu predznanju i afinitetima.

Umjetnost je avantura samo ako joj se otvorimo i dopustimo da nas dotakne. Tad nastupa osjećaj radosti, spoznaja smisla postojanja ljepote i ružnoće i doživljaj koji nas uvjerava da smo osvojili svijet. Dopusti joj da te ispuni, zaroni u dubine boja, linija, oblika i zakorači s nama u avanturu!

Voditeljica: Vera Ćuže-Abramović, prof. likovne umjetnosti

Prijaviti se možeš osobno na Centralnom posudbenom i Info pultu u prizemlju Knjižnice, na e-mail vera.cuze.abramovic1@gmail.com ili na broj 099 214 24 08.

U suvremeno uređenoj Gradskoj knjižnici Požega galerijski su prostori izvrsna prilika za ostvarivanje suradnje s lokalnim umjetnicima. Nudeći mogućnost stvaranja umjetničkih djela u radnom vremenu Knjižnice, jedinstveni prostor prostrane Galerije Tunel postaje ugodan i inspirativan atelijer požeških umjetnika. Takva otvorenost prema publici građanima našeg grada pruža uvid u cjelokupan proces nastanka umjetničkog djela, uvodi ih u dojmljivu atmosferu kreativnosti i pokazuje im snagu tihog govora umjetnosti. Na taj način program Otvoreni atelje umjetniku omogućava kontakt s građanima, građanima kontakt s umjetnikom i njegovim djelom u nastajanju, a Knjižnici jedinstven program poticanja stvaranja i popularizacije umjetnosti.

Zainteresirani se umjetnici za dodatne informacije mogu javiti na e-mail info@gkpz.hr.

Prostorni kapaciteti moderno opremljene Knjižnice nude i brojne mogućnosti za ostvarivanje glazbenog programa, koji se temelji na suradnji s lokalnim i nacionalnim glazbenim umjetnicima te ih istovremeno promovira. Prostranost, funkcionalnost i iznimno kvalitetna prostorna akustika čine našu Galeriju svjetlosti izvrsnim mjestom za održavanje glazbenih nastupa. Osim reprodukcije čistog zvuka, stvaranju posebnog ugođaja doprinosi staklena krovna konstrukcija koja omogućava održavanje proba i koncerata pod vedrim nebom. Svoje mjesto pod suncem u Knjižnici mogu pronaći i profesionalci i amateri.

Ljubitelji dobrih stihova, nota, riffova i beatova, zaplovite s nama glazbenim prostranstvima!

Program Utorkom dokumentarno nastao je u sklopu međunarodnog projekta KineDok. Ostvaruje se kao filmski ciklus od sedam kreativnih dokumentaraca, tematski i sadržajno usmjerenih na stvarne događaje i osobe. Najuvjerljivijim prikazima zbilje i ljudskog života ovaj te program svakog utorka postupno u svijet novije europske produkcije.

Očekuju te sljedeći filmovi:

 • Učitelj
 • Jedna od nas
 • Naš dom u divljini
 • Povuci-potegni
 • Solo
 • Dan žena
 • Poziv

Povedi ekipu, pridruži nam se na projekcijama, opusti se i uživaj u filmskim minutama!

Knjiga svaki dan fotografski je projekt Gradske knjižnice Požega koji traje od 2014. godine, a godišnje podrazumijeva tri elementa:

 • fotonatječaj
 • izložbu fotografija
 • međuknjižničnu suradnju.

Fotonatječaj se raspisuje svake godine tijekom ožujka. Njegov je cilj popularizacija knjige i čitanja spajanjem dviju umjetnosti, fotografije i književnosti, a teme su čitanje kao potreba, čitanje kao hobi, čitanje kao oblik druženja s književnim likovima te čitanje kao širenje znanja i iskustava.

Izložba fotografija priprema se u sklopu programa Noć knjige (23. travnja) svake godine, nakon prethodne selekcije pristiglih radova tijekom fotonatječaja. Budući da stručno prosudbeno povjerenstvo svake godine odabire tri najuspješnija rada, njihovim se autorima na svečanom programu otvorenja izložbe uručuju nagrade, a svim autorima odabranima za izložbu priznanja. Međuknjižnična suradnja, nakon izložbe u Požegi, ostvaruje se postavljanjem izložbe i u drugim knjižnicama u Hrvatskoj te se na taj način šire osnovne poruke ovog projekta.

Projekt se ostvaruje uz potporu Ministarstva kulture i medija.

Čitateljski klub namijenjen je odraslima koje povezuje čitateljska strast te potreba za druženjem i razgovorom o pročitanim djelima. Klub je nazvan po prvom Čitateljskom društvu u Požegi osnovanom 1845. pod nazivom Lectoria societas, čije povijesno nasljeđe s ponosom njeguje. Pod stručnim vodstvom članovi Kluba jednom mjesečno, prema dogovoru, razgovaraju o pročitanim književnim djelima sagledavajući ih kroz razmjenu čitateljskih iskustava i mišljenja, a sastanci su poticajni za intelektualni, društveni, emotivni i književni razvoj svih članova.

Voditeljice: Vlasta Peći Marčetić, dipl. knjižničarka, Mirjana Franculić, dipl. knjižničarka

Pridruži im se prijavom na e-mail vlasta.pecimarcetic@gkpz.hr ili mirjana.franculic@gkpz.hr ili na broj 099 393 02 24.

Online platforma na Facebooku i Instagramu okuplja ljubitelje knjiga koji svojim videopreporukama s drugima dijele dojmove o pročitanim djelima. Ovdje možeš pronaći videopreporuke određenih naslova i dobiti poticaj za čitanje, a možeš i samostalno snimiti preporuku omiljenog naslova. Pravo mjesto za sve koji vole čitati, žele drugima prenijeti svoje čitateljsko iskustvo ili dobiti inspiraciju za novo čitanje!

Ljubitelji dobrog štiva koji najuspješnije prezentiraju preporuku određenog naslova na platformi Čitamo. dobivaju mogućnost javnog nastupa u Knjižnici. Uživo pred publikom imaju priliku iznijeti preporuke s videoplatforme. Program uključuje gostovanje poznatih književnika i stručnjaka za javni nastup.

Povodom tradicionalnog, svečanog godišnjeg programa Gradska knjižnica Požega nagrađuje najvjernije članove. U mjesecu darivanja, prosincu, Knjižnica svečano dodjeljuje nagradu Najčitatelj. Program se održava 15 godina, a nagrade se dodjeljuju u više kategorija. Knjižnica na ovaj način osobito potiče korisnike svih uzrasta, od najranije do treće životne dobi, na aktivno korištenje knjižničnim fondom i uslugama te promovira vrijednost knjige i čitanja.

Suvremeno uređena Knjižnica, zahvaljujući prikladnom galerijsko-izložbenom prostoru, ima mogućnost novih oblika djelovanja. Kako bi proširila svoju djelatnost i obogatila ponudu kulturnih sadržaja u zajednici, Knjižnica osobito njeguje galerijsku djelatnost ostvarivanjem izložbenog programa u Galeriji svjetlosti i Galeriji Tunel. Aktivnim provođenjem programa Knjižnica ti nudi umjetnička djela i neposredan uvid u stvaralački rad umjetnika, a umjetniku daje mogućnost predstavljanja i promocije svojeg rada te izravne komunikacije s publikom. Osim vlastitih programa, Knjižnica je otvorena i za suradnju u predstavljanju lokalnih i nacionalnih umjetnika nudeći mogućnost izložbe njihovih radova. Svojim galerijskim prostorima i popratnim programima Knjižnica znatno doprinosi kvaliteti umjetničkog života grada i okolice.

Izložba odabranih fotografija pristiglih tijekom natječaja u sklopu projekta Knjiga svaki dan priprema se svake godine u okviru manifestacije Noć knjige (23. travnja). Osnovna je tema izložbe knjiga i čitanje kao potreba, hobi, oblik druženja s književnim likovima te čitanje kao spoznajno i iskustveno obogaćivanje. Ovo je još jedan način na koji Knjižnica potiče čitanje kreativnim pristupom književnom djelu te spajanjem književnosti i fotografije. Nakon što je požeška publika prva pogleda, izložba putuje dalje, stoga je imaju priliku vidjeti i posjetitelji u drugim knjižnicama diljem Hrvatske. Pogledaj je i ti i uživaj u ovoj fotografsko-književnoj čaroliji!