3. 3. 2021.

Blog

Mirna Obradović

Na novom odjelu Gradske knjižnice Požega s panoramskim pogledom na nebo i prirodnim izvorom svjetlosti, koji je podijeljen na dva dijela, smještena je raznovrsna neknjižna i knjižna građa. Osim dječje i odrasle multimedijske građe s oznakom OMMAV i OMM-I, svoje su mjesto na odjelu susreta, zabave, učenja i brojnih aktivnosti pronašle i knjige na stranim jezicima te popularna beletristika za mlade s oznakom OMM-K.

Multimedijska građa:

  • zvučna građa: žanrovski raznovrsna glazba, glazbeni videospotovi, zvučne knjige, glazbene i neglazbene snimke, književna i stručna građa za slijepe i slabovidne osobe
  • filmovi: igrani, animirani, snimljeni prema lektiri
  • obrazovni CD-ovi i DVD-ovi
  • računalne igre i igre za PlayStation 4
  • robotička oprema
  • Lego setovi

Književnost na stranim jezicima:

  • engleska
  • njemačka
  • talijanska
  • ruska i ukrajinska

Popularna beletristika za mlade

Dok u prostoru s info pultom, gaming računalima i igraćim konzolama za PlayStation 4 možeš pronaći dječju i odraslu zvučnu građu, računalne igre, igre za PlayStation 4, robotičku opremu, Lego setove, časopise za mlade i knjige na stranim jezicima, u jedinstvenom Dnevnom boravku za mlade očekuju te filmovi za djecu i odrasle, obrazovni CD-ovi i DVD-ovi, časopisi te popularna beletristika za mlade.

Zaviri u police, prouči fond i bez ičije pomoći pronađi željene naslove.

Cjelokupna građa, dostupna u slobodnom pristupu, složena je abecednim redom slijeva nadesno. Raspoređena je prema univerzalnoj decimalnoj klasifikaciji (UDK), knjižničarskom klasifikacijskom sustavu u kojem je ljudsko znanje podijeljeno prema područjima. Na istočnom i zapadnom dijelu novog odjela Knjižnice smještene su multimedijska građa iz područja umjetnosti, rekreacije, zabave i sporta (UDK oznaka 7) te knjige iz područja književnosti (UDK oznaka 8), koje se dijele na popularnu beletristiku za mlade i knjige na stranim jezicima. Kolekcija knjiga na stranim jezicima obogaćena je i izdanjima hrvatskih književnika.

Svaki CD, DVD, igra, robotički set, knjiga ili film na poleđini ima vlastitu signaturnu naljepnicu. U prvom redu signaturne naljepnice napisana je oznaka odjela na kojem je građa smještena, potom slijedi klasifikacijska oznaka, prvih pet slova autorova prezimena i prvo slovo naslova u zadnjem redu. Završne znamenke klasifikacijske oznake na signaturnim naljepnicama knjiga na stranim jezicima označuju jezik kojim su pisane:

821…=111 Književnost na engleskom jeziku
821…=112.2 Književnost na njemačkom jeziku
821…=131.1 Književnost na talijanskom jeziku
821…=161.1/161.2 Književnost na ruskom i ukrajinskom jeziku

Slušaj, gledaj, igraj, čitaj i UČI.

Osim usavršavanja znanja i vještina iz raznih područja, neknjižna građa omogućava ti da ideš ukorak s razvojem filmske i glazbene umjetnosti, novom tehnologijom i gaming industrijom. S druge strane, dostupnost knjiga na stranim jezicima pruža ti mogućnost povezivanja ugodnog s korisnim te rada na razvoju višejezičnosti, jedne od ključnih kompetencija 21. stoljeća i cjeloživotnog učenja. Budući da je čitanje strane literature iznimno korisno za usvajanje, osvježavanje i unaprjeđivanje komunikacije na stranim jezicima, čim obogaćuješ rječnik i razvijaš osjećaj za jezik, posezanje za takvim knjigama ubrzava i olakšava proces učenja stranih jezika.

Pronađi svoje mjesto na Odjelu za mlade i multimediju i uživaj u druženjima u Dnevnom boravku, igranju najnovijih računalnih igara, gledanju omiljenih filmova, čitanju časopisa i popularne beletristike za mlade te knjiga na stranim jezicima!